GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine

Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 10:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije

LJUBLJANA - U prvom tromjesečju cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 3,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 7,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Cijene novih stambenih nekretnina (novih stanova i novih obiteljskih kuća zajedno) u prvom su tromjesečju bile više za 7,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Cijene novih obiteljskih kuća i novih stanova porasle su drugi kvartal zaredom, ovaj put za 8,6 posto i sedam posto, objavio je danas statistički ured.

Cijene rabljenih stambenih nekretnina (rabljeni stanovi i kuće zajedno) porasle su u prosjeku za 2,9 posto na tromjesečnoj osnovi u cijeloj Sloveniji. Rabljeni stanovi bili su skuplji za 3,8 posto, a rabljene obiteljske kuće za 1,4 posto. Cijene rabljenih stanova najviše su porasle u Mariboru (za 4,6 posto) i Ljubljani (za 3,7 posto), dok su u ostatku Slovenije u prosjeku porasle za 3,6 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle cijene novih stanova, za 13,1 posto. Uslijedile su cijene novih obiteljskih kuća (za 9,2 posto), rabljenih stanova (za 7,5 posto) i rabljenih obiteljskih kuća, koje su porasle za šest posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u Sloveniji u prvom tromjesečju iznosila je 297 milijuna eura, nakon 330 milijuna eura u posljednjem tromjesečju prošle godine i 289 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine.

Ukupan broj prodanih stambenih nekretnina pao je drugo tromjesečje uzastopno. Prodano je 2.538 stambenih nekretnina, oko 18 posto manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine, kada je prodano 3082.

Bilo je manje prodanih rabljenih polovnih stambenih nekretnina, 2.416 u ukupnom iznosu od 271 milijun eura.

Bilo je i manje prodanih novih stambenih nekretnina, 122, nakon što su u posljednjem tromjesečju prodana 132 nova stana. Međutim, nove stambene nekretnine prodane su za 37 posto više od prosjeka za 2020. godinu.

Unatoč padu broja prodaja novih stambenih nekretnina, obujam trgovine bio je veći za 14 posto na kvartalnoj razini zbog viših prodajnih cijena novih stambenih nekretnina i dosegnuo je 26 milijuna eura.

Tagovi: nekretnine u Sloveniji, slovenske nekretnine, tržište nekretnina u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK - Kao rezultat promjene vlasnika dubrovačkog kompleksa "Radeljević", gradska tvrtka "Sanitat" mogla bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje su uredili i koristili u zoni bivše tvornice ulja.
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
SHOPPING
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
OPRTALJ - Poznati hrvatski dizajner Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena.
Rast građevinskih radova u Srbiji
RADOVI
Rast građevinskih radova u Srbiji
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u drugom ovogodišnjem kvartalu porasla je za 8,4 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 8,8 odsto u odnosu na isti lanjski kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
TRŽIŠNI TRENDOVI
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
LJUBLJANA - Nakon prošlogodišnjeg rekordnog rasta, cijene nekretnina u Sloveniji nastavile su rasti u prvom tromjesečju, no sredinom godine, prema riječima brokera, ima naznaka zastoja trenda.
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
OBJAŠNJENJE
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
BEOGRAD – Cene nekretnina u Srbiji u poslednjih godinu dana su dosta porasle, pa cena kvadrata na periferiji Beograda sada dostiže i do 1.300 evra, dok cene novogradnje u centru grada idu do 3.500 evra po kvadratu, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora „Klaster nekretine“ Nenad Đorđević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE