GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine

Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 10:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije

LJUBLJANA - U prvom tromjesečju cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 3,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 7,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Cijene novih stambenih nekretnina (novih stanova i novih obiteljskih kuća zajedno) u prvom su tromjesečju bile više za 7,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Cijene novih obiteljskih kuća i novih stanova porasle su drugi kvartal zaredom, ovaj put za 8,6 posto i sedam posto, objavio je danas statistički ured.

Cijene rabljenih stambenih nekretnina (rabljeni stanovi i kuće zajedno) porasle su u prosjeku za 2,9 posto na tromjesečnoj osnovi u cijeloj Sloveniji. Rabljeni stanovi bili su skuplji za 3,8 posto, a rabljene obiteljske kuće za 1,4 posto. Cijene rabljenih stanova najviše su porasle u Mariboru (za 4,6 posto) i Ljubljani (za 3,7 posto), dok su u ostatku Slovenije u prosjeku porasle za 3,6 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle cijene novih stanova, za 13,1 posto. Uslijedile su cijene novih obiteljskih kuća (za 9,2 posto), rabljenih stanova (za 7,5 posto) i rabljenih obiteljskih kuća, koje su porasle za šest posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u Sloveniji u prvom tromjesečju iznosila je 297 milijuna eura, nakon 330 milijuna eura u posljednjem tromjesečju prošle godine i 289 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine.

Ukupan broj prodanih stambenih nekretnina pao je drugo tromjesečje uzastopno. Prodano je 2.538 stambenih nekretnina, oko 18 posto manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine, kada je prodano 3082.

Bilo je manje prodanih rabljenih polovnih stambenih nekretnina, 2.416 u ukupnom iznosu od 271 milijun eura.

Bilo je i manje prodanih novih stambenih nekretnina, 122, nakon što su u posljednjem tromjesečju prodana 132 nova stana. Međutim, nove stambene nekretnine prodane su za 37 posto više od prosjeka za 2020. godinu.

Unatoč padu broja prodaja novih stambenih nekretnina, obujam trgovine bio je veći za 14 posto na kvartalnoj razini zbog viših prodajnih cijena novih stambenih nekretnina i dosegnuo je 26 milijuna eura.

Tagovi: nekretnine u Sloveniji, slovenske nekretnine, tržište nekretnina u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE