GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski građevinari na mukama: Cijene sirovina lete u nebo, a nema ih dovoljno

Slovenski građevinari na mukama: Cijene sirovina lete u nebo, a nema ih dovoljno
MUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 19:21
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Renoviranje kuća, obnova stanova, novogradnja - gradnja u Sloveniji cvjeta. Među razlozima su i višak likvidne imovine investitora, a zbog prestanka proizvodnje tijekom epidemije sirovine su poskupjele, a njihova ponuda znatno zaostaje.

"Dobivamo tek toliko sirovina da ne moramo zaustaviti proizvodnju i udovoljiti potrebama kupaca. Problemi su u svim područjima, od toplinske izolacije ili bitumena do hidroizolacije", kaže za RTV Slovenije Gregor Krajnik, komercijalni direktor Fragmata TIM , vodećeg dobavljača širokog spektra proizvoda za toplinsku i hidroizolaciju, površinsko grijanje i pakiranje.

Mnogi obrtnici prijavljuju probleme čekajući opskrbu sirovinama; od parketa do cijevi, staklene vune i cementa, čije su cijene nebo porasle. Najskuplji proizvodi bili su od metala i čelika (između 40 i 50 posto), opeke / keramike / kamena i cementnih materijala (u prosjeku između deset i 30 posto), ojačano željezo za 20 posto, polimeri ili proizvodi od plastike između 10 i 15 posto, bitumenski proizvodi između pet i deset posto.

"Ako je sirovina za proizvodnju stiropora bila tisuću eura, danas je moramo kupiti za 2.000 eura", nastavlja Gregor Krajnik, koji dodaje da je prvi problem u isporuci skupljih sirovina danas likvidnost tvrtke, "jer morate imati više novca. Kupujete i imate vrlo dobru kreditnu ocjenu, prikladno ograničenje zajma od dobavljača da bi vam uopće dali robu. Ako vam je prije trebao milijun, sada vam trebaju dva. "

Drugo, nastavlja, ne mogu povećati cijenu proizvoda za 100 posto zbog skupljih sirovina, "jer se cijena proizvoda sastoji od izračuna energije, radne snage, promjenjivih fiksnih troškova", pa su bili prisiljeni smanjiti zarada.

Istodobno su cijene bakra u jednoj godini porasle za 84 posto, aluminija za 60 posto i željezne rude za 112 posto.

"Više cijene tih sirovina utječu na skuplje investicijske projekte, strojeve i uređaje, vozila", kaže Bojan Ivanc, voditelj analitike u Gospodarskoj komori Slovenije (GZS).

Najmanje što pretplatnici mogu poželjeti jest da zakopaju glavu u pijesak zbog nekog političkog pritiska, populističkog, da tako kažem, i ne reagiraju na te stvari

No, kašnjenja u opskrbi materijalom i sirovinama uglavnom su posljedica činjenice da su svjetska proizvodnja i industrija u potpunosti stali na dva ili tri mjeseca zbog epidemioloških mjera, uključujući automobil, za koji Fragmat proizvodi tehničke proizvode.

"Takav zastoj ne možete unijeti unutra za jedan dan ili mjesec, ali potreban vam je određeni vremenski period da proizvodite na brojeve koji mogu normalno poslovati", dodaje komercijalni direktor Fragmata, napominjući da je tvrtka dobro poslovala u ovo teško razdoblje za mnoge, uglavnom zbog gradnje i građevinskih radova.

"Ožujak i travanj bili su ludi, svi smo prodali i do 50 posto više nego prošle godine, ali veliki je razlog taj što su ljudi i tvrtke kupovali na zalihama jer su znali za nadmetanje. Zbog toga trenutno ima toliko posla."

Stručnjak za upravljanje imovinom Aleš Lokar iz tvrtke Generali Investments objašnjava situaciju kroz četiri čimbenika. Osim što su zemlje tiskale "ogromne količine novca podijeljene pojedincima i poduzećima tijekom protekle godine, taj je novac morao nekamo otići. Jedan dio otišao je u sirovine, a mnogi su ih ocijenili dobrom investicijom."

Uz poticajne mjere, investitori (od investicijskih fondova do banaka, mirovinskih fondova i pojedinaca) imali su višak likvidne imovine - pojednostavljeno rečeno previše novca u čarapi - da sada ulažu u kupnju nekretnina, "ali kao što znamo , izgradnja nekretnina zahtijeva veće količine materijala, od drveta do bakra za električne žice ".

Uz to, kao dio strukturnih mjera koje su vlade dobile za oporavak od epidemije, i europski i američki projekti usredotočili su se na infrastrukturu, "koja je opet glavni potrošač materijala. Dio toga također je na štetu zelenih energetskih ulaganja, u zelenu mobilnost ". Kako nastavlja Lokar, opskrba nije pratila veliku potražnju, a uz to su velike tvrtke koje se bave proizvodnjom sirovina, poput rudarstva, bile pod velikim pritiskom.

"S jedne strane, postoji percepcija da nisu ekološki prihvatljive tvrtke, a s druge strane, otvaranje novih mjesta za sirovine i rude bilo je posljednjih godina vrlo nepopularno. U Australiji, Kanadi i Južnoj Americi, vidjeli smo pobunu stanovnika protiv tih tvrtki. "

Uz to, Kina, koja ima 6 do 7% gospodarskog rasta, u to je vrijeme imala megalomanska ulaganja, a na američkom je tržištu došlo do pada u vađenju nafte.

"Sva su ova pitanja dovela do nedostatka proizvoda od čelika i bitumena povezanih s uljem, kao i svih energetski intenzivnih izvora energije. Američkom tržištu nedostaje građevinskog materijala, što će se nastaviti još neko vrijeme," objašnjava Gregor Ficko, direktor Komore za graditeljstvo i industriju građevinskih materijala (ZGIGM) pri Gospodarskoj komori Slovenije.

Portal primerjam.si, koji na prikupljenom mjestu nudi usluge i radove različitih izvođača, napravio je zanimljivu analizu utjecaja koronavirusa na potražnju za uslugama (uzorak od 141.551 podnesenih zahtjeva između siječnja 2019. i veljače 2021.). U drugom zaključavanju, prema njihovim podacima, najveća potražnja bila je za bagerima za iskop građevinskih jama (rast gotovo 50% u odnosu na usporedivo razdoblje godinu ranije), proizvođačima fasada (47% rast) i obnovom kuća (+ 45%).

Ističu da je bilo manje potražnje za obnovom kupaonica, parketom i podovima, ali u narednim mjesecima očekuju manji "bum" u pronalaženju raznih obrtnika i usluga, kako za domove tako i za tvrtke.

Tagovi: građevina, građevinski sektor, aluminij, bakar, Bojan Ivanc, slovenski građevinari, sirovine, željezo, čelik, bitumen, Gregor Krajnik, Fragmat TIM
PROČITAJ I OVO
Na Novom Beogradu će se graditi veliki kineski tržni centar
INVESTICIJE
Na Novom Beogradu će se graditi veliki kineski tržni centar
BEOGRAD - Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar savjetnik u Ambasadi Kine Tjin Jišu i direktor kompanije Eurasia trade center Zou Jun Jong predstavili su izgled novog kineskog tržnog centra, koji će biti sagrađen na Novom Beogradu, na zemljištu u Ulici Jurija Gagarina koje je plaćeno sedam miliona evra.
Ulazak u eurozonu neće donijeti velike promjene na tržištu nekretnina
STRUČNJACI
Ulazak u eurozonu neće donijeti velike promjene na tržištu nekretnina
OPATIJA - Stručnjaci tržišta nekretnina na konferenciji u sklopu sajma nekretnina Adriatic Expo u Opatiji, ocijenili su u petak da ulazak Hrvatske u eurozonu neće donijeti velike promjene na nekretninskom tržištu.
Beograd: Otvoren AVA Shopping Park
RETAIL PARK
Beograd: Otvoren AVA Shopping Park
BEOGRAD - Beograd je postao bogatiji za još jedan ritejl park – AVA Shopping Park, pored robne kuće IKEA, na vrlo atraktivnoj lokaciji, naročito tokom letnjeg perioda.
U ožujku obujam građevinskih radova 4,3 posto veći nego lani
RAST
U ožujku obujam građevinskih radova 4,3 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je bio veći za 4,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na veljaču ove godine manji za 0,6 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE