GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski građevinari očekuju zahtjevnu godinu

Slovenski građevinari očekuju zahtjevnu godinu
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 10:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema procjenama stručne komore pri Slovenskoj gospodarskoj komori (GZS) i nekih većih građevinskih tvrtki, lani je građevinarstvo bilo na sličnoj razini kao i prethodne godine.

Početkom ove godine izgleda nešto lošije, čak je i istraživanje statističkog ureda pokazalo pad raspoloženja u industriji, a za očekivati je, kažu, još izazovniju godinu.

Za prošlu godinu pokazuje nešto manju fizičku realizaciju, na financijsku je također utjecala inflacija

Sve u svemu, kretanja u 2022. i 2023. bila su slična - prošle godine inflatorna kretanja su poboljšala financijski dio, dok je fizički obujam posla bio nešto lošiji, rekao je Gregor Ficko, direktor Komore graditeljstva i industrije građevinskih materijala pri GZS. Trgovine i industrije, ocjenjuje za STA.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije, vrijednost obavljenih građevinskih radova u 2023. bila je 19,2 posto veća nego godinu prije. Kako navodi Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) u proljetnoj prognozi gospodarskih kretanja, otklanjanje posljedica kolovoških poplava stimulativno je djelovalo i na građevinsku aktivnost.

Što se tiče podataka o vrijednosti izvršenih radova, Umar ističe da neki drugi podaci ukazuju na znatno manji rast aktivnosti u građevinarstvu. Prema podacima o naplaćenom porezu na dodanu vrijednost, rast aktivnosti građevinskih tvrtki u prošloj godini iznosio je 11%, jednako tako ni podaci o vrijednosti industrijske proizvodnje u dvjema djelatnostima koje su tradicionalno snažno povezane s graditeljstvom ne govore o takvom. visok rast: u djelatnosti vađenja minerala i stijena proizvodnja je smanjena za jedan posto, au proizvodnji proizvoda od nemetalnih minerala za 10 posto.

Tvrtke još nisu objavile podatke o prošlogodišnjem poslovanju. No, u Pomgradu su za STA rekli da su lani na razini grupe ostvarili oko 160 milijuna eura konsolidiranih prihoda.

“Na temelju dosadašnjeg poslovanja možemo zaključiti da su prihodi ostali stabilni odn ostala na sličnoj razini. Profitabilnost Grupe Pomgrad u 2023. godini također je bila u skladu s našim višegodišnjim prosjekom”, rekli su. Prema objavljenom konsolidiranom godišnjem izvješću za 2022. godinu, poslovni prihod Pomgrad Grupe u 2022. godini iznosio je oko 143 milijuna eura, au 2021. godini oko 156 milijuna eura.

Povjerenje u građevinarstvu, kako je izračunao Zavod za statistiku, krajem prošle godine poraslo je, ali je u prosjeku godine niže, naime prosjek pokazatelja iznosio je 14 postotnih bodova, što je osam postotnih bodova manje nego 2022. .

U prva dva mjeseca ove godine raspoloženje u industriji pogoršalo se i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, ali je i dalje bilo znatno iznad višegodišnjeg prosjeka. U siječnju su se pogoršala očekivanja zapošljavanja, poboljšale su se ukupne narudžbe, a u veljači su oba pokazatelja lošija.

U građevinskom dijelu koncerna Kolektor, u grupi Kolektor Construction, koja između ostalog gradi i dio drugog kolosijeka, procjenjuju da će ova godina biti zahtjevnija, ali su optimisti zbog već dobivenih projekata. “Kroz prošlost smo primijetili velike fluktuacije u potražnji, posebice od strane javnih naručitelja, što je važan problem za slovensku građevinsku industriju”, rekli su za STA iz Kolektora, dodajući da je dio njihove strategije da pokušaju eliminirati fluktuacije na domaćem tržištu. tržištu širenjem na strana tržišta.

I u Pomgradu se ove godine očekuju izazovi.

"Trenutno poslovno okruženje karakterizira nekoliko izazova, uključujući ekonomske, geostrateške i političke uvjete, koji predstavljaju najveće rizike za naše poslovanje u tekućoj godini", rekli su.

U Kolektoru ističu i utjecaj kriza.

“Iako se trenutno smatra da je poslovno okruženje građevinske industrije stabilno, i najmanja kriza koja nam dolazi sa zakašnjenjem ima utjecaja. Određeni rizik predstavlja nestabilnost zbog kriznih žarišta i promjena cijena”, naveli su.

Ficko je istaknuo važan utjecaj države koja, prema njegovim riječima, nosi oko 75 posto svih investicija:

“Mi bismo htjeli malo više državnog prometnog programa. U ovom trenutku cestovni projekti praktički miruju što se projektiranja tiče, a ni neki opći zamah za realizaciju nije.

Dodao je da zbog uvjeta kreditiranja, koji su lošiji nego prethodnih godina, stanogradnja na neki način zahladnjuje.

“Stambeni fond još uvijek dovršava započete projekte, dok privatni investitori vrlo oprezno ulažu u izgradnju. Početak godine je dosta pesimističan, to pokazuju i izdane građevinske dozvole”, rekao je.

Puno njih se kladi na postpoplavne radove, ali oni neće biti tolikog obujma da bi značili veliki pomak u realizaciji, rekao je Ficko.

Nedostatak kvalificiranih radnika i visoki troškovi rada i materijala

U anketi Državnog zavoda za statistiku u siječnju poduzeća su kao glavne ograničavajuće čimbenike navela nedostatak kvalificiranih radnika, visoke troškove rada i visoke troškove materijala.

“I dalje su evidentni problemi s dobivanjem kvalificirane radne snage. Balkanski bazen je na neki način ispražnjen, kompanije gledaju azijska tržišta, ali vidjet ćemo što će to donijeti“, kaže Ficko.

U anketi Državnog zavoda za statistiku u siječnju poduzeća su kao glavne ograničavajuće čimbenike navela nedostatak kvalificiranih radnika, visoke troškove rada i visoke troškove materijala.

“I dalje su evidentni problemi s dobivanjem kvalificirane radne snage. Balkanski bazen je na neki način ispražnjen, tvrtke gledaju na azijska tržišta, ali vidjet ćemo što će to donijeti”, kaže Ficko, dodajući da je problem i nedostatak inženjerskog i tehničkog kadra.

U Pomgradu kažu da proaktivnim pristupom i suradnjom sa svim dionicima uspješno upravljaju promjenama u troškovima materijala i rada. “Ovaj nam pristup omogućuje da ostanemo konkurentni bez žrtvovanja kvalitete naših usluga ili dobrobiti naših zaposlenika. Iako se Pomgrad u Sloveniji smatra dobrim poslodavcem, povremeno se susrećemo s nedostatkom operativnog kadra. Unatoč ovim izazovima, uspješno osiguravamo kontinuitet i kvalitetu provedbe projekata, zahvaljujući i našoj Pomgrad akademiji koja ima važnu ulogu u osposobljavanju i razvoju naših postojećih i novih zaposlenika", poručuju.

U Kolektoru intenzivno ulažu u dodatno osposobljavanje i edukaciju novih i postojećih kadrova, no dugoročno će trebati puno raditi kako bi građevinska industrija imala dovoljno kvalitetnih kadrova za realizaciju svih planiranih projekata u sljedećih 10 godina, procjenjuju. Troškovi rada i cijene materijala navodno imaju ogroman utjecaj na poslovanje, a uz ispravno procijenjene troškove mogu osigurati isplativost projekta i konkurentnu cijenu na tržištu.

Tagovi: građevinari, građevina, nekretnine, Pomgrad, Kolektor, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE