GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu

Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 17:13
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Kao i sva druga tržišta, ove je godine tržište nekretnina obilježila epidemija koronavirusa. U proljeće je na dva mjeseca zastalo trgovanje nekretninama, pa ne čudi da se broj transakcija godišnje smanjio.

Geodetska uprava izdala je ovog tjedna polugodišnje izvješće u kojem naglašava manji broj transakcija i istovremeno stalni rast cijena kuća.

Trgovina nekretninama nastavljena je nakon zaustavljanja u svibnju i dosegla predepidemijski opseg već u srpnju. Unatoč manjem broju transakcija, cijene stambenih nekretnina zadržale su vrijednost, pa čak i porasle u sljedećim mjesecima. Proljetna epidemija stoga nije utjecala na trend rasta cijena stambenih nekretnina, trgovanje je zaustavljeno samo državnom obustavom rada.

Istodobno, kako se očekivalo, tržište komercijalnih nekretnina se smanjilo, koje se nakon proljetnog zatvaranja nije oporavilo u istoj mjeri kao tržište stanova. Broj izvršenih prodaja komercijalnih nekretnina ostao je ispod razine prije epidemije nakon ponovnog otvaranja, ističe se u izvješću. Za razliku od nekretnina, cijene takvih nekretnina također su više ili manje stagnirale u prvoj polovici godine.

Razdoblje nakon prvog vala epidemije pratio je optimizam, no nejasno je kako će tržište odgovoriti na trenutni val zaraza. Trajanje trenutnog drugog vala bit će pod velikim utjecajem na tržište nekretnina, ali istodobno će važnu ulogu imati i kupovna moć i kreditna sposobnost kućanstava i poduzeća.

Gurs ne očekuje iznenadnu krizu na tržištu nekretnina, jer bi cijene mogle padati nekoliko godina nakon prilagođavanja novim tržišnim uvjetima. Potonje se dogodilo i nakon krize 2008. godine, kada su cijene dosegle dno tek 2014. godine.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
ENORMNO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
PARIZ - Donatori za obnovu Bejruta iznijell su u petak plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.
Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
Ikea u Beogradu gradi retail park
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ROKOVI
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ZAGREB - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno savjetovanje u petak je uputilo prijedlog izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se između ostalog utvrđuje novi rok, do 31. prosinca 2023. godine, u kojem APN objavljuje javne pozive za subvencije.
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 10,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 12,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
PROMJENE
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
MADRID - Nakon što je strogo španjolsko zatvaranje uzrokovano pandemijom zarobilo mnoge u skučenim gradskim stanovima, građevinari i arhitekti primjećuju rast potražnja za izdvojenim domovima s više prostora, boljom kvalitetom zraka i većom sigurnošću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE