GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu

Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 17:13
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Kao i sva druga tržišta, ove je godine tržište nekretnina obilježila epidemija koronavirusa. U proljeće je na dva mjeseca zastalo trgovanje nekretninama, pa ne čudi da se broj transakcija godišnje smanjio.

Geodetska uprava izdala je ovog tjedna polugodišnje izvješće u kojem naglašava manji broj transakcija i istovremeno stalni rast cijena kuća.

Trgovina nekretninama nastavljena je nakon zaustavljanja u svibnju i dosegla predepidemijski opseg već u srpnju. Unatoč manjem broju transakcija, cijene stambenih nekretnina zadržale su vrijednost, pa čak i porasle u sljedećim mjesecima. Proljetna epidemija stoga nije utjecala na trend rasta cijena stambenih nekretnina, trgovanje je zaustavljeno samo državnom obustavom rada.

Istodobno, kako se očekivalo, tržište komercijalnih nekretnina se smanjilo, koje se nakon proljetnog zatvaranja nije oporavilo u istoj mjeri kao tržište stanova. Broj izvršenih prodaja komercijalnih nekretnina ostao je ispod razine prije epidemije nakon ponovnog otvaranja, ističe se u izvješću. Za razliku od nekretnina, cijene takvih nekretnina također su više ili manje stagnirale u prvoj polovici godine.

Razdoblje nakon prvog vala epidemije pratio je optimizam, no nejasno je kako će tržište odgovoriti na trenutni val zaraza. Trajanje trenutnog drugog vala bit će pod velikim utjecajem na tržište nekretnina, ali istodobno će važnu ulogu imati i kupovna moć i kreditna sposobnost kućanstava i poduzeća.

Gurs ne očekuje iznenadnu krizu na tržištu nekretnina, jer bi cijene mogle padati nekoliko godina nakon prilagođavanja novim tržišnim uvjetima. Potonje se dogodilo i nakon krize 2008. godine, kada su cijene dosegle dno tek 2014. godine.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
STRUČNJACI
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
ZAGREB - U razornom potresu na Baniji najviše su stradale stare građevine i dio kuća koje su loše obnovljene, dok su kvalitetno građene kuće ostale sačuvane, ocijenili su građevinski konstruktori koji su obišli veći dio područja.
Poskupljuje novogradnja u Srbiji
SKUPLJI MATERIJAL
Poskupljuje novogradnja u Srbiji
BEOGRAD - Građevinski materijal koji u sebi sadrži čelik poskupeo je u januaru i do 40 odsto. I mnogi drugi proizvođači, uglavnom termoizolacionih proizvoda, najavili su više cene.
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE