GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast cijena stambenih nekretnina u EU; Hrvatska ispod europskog prosjeka

Snažan rast cijena stambenih nekretnina u EU; Hrvatska ispod europskog prosjeka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u gotovo 14 godina, a Hrvatska je bilježila najslabiji rast u nešto više od tri godine, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u EU, mjerene indeksom cijena kuća, porasle su u prva tri ovogodišnja mjeseca 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine.

Na kraju 2020. uvećane su prema revidiranim Eurostatovim podacima 5,8 posto.

Isti postotni rast bilježile su cijene u eurozoni, ali na početku ove godine, najsnažniji od četvrtog tromjesečja 2006., napominje Eurostat. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile su porasle za revidiranih 5,6 posto.

Skok u Luksemburgu

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast cijena stambenih nekretnina bilježio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju Luksemburg, za 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede Danska i Litva s rastom cijena za 15,3 odnosno 12 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem kvartalu porasle za 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od drugog tromjesečja 2018., pokazuju Eurostatovi podaci. U posljednjem tromjesečju 2020. bile su porasle 6,4 posto.

Njihov rast slabi od kraja 2019. godine, kada su bile poskočile 10 posto.

Stambene su nekrenine pojeftinile samo na Cipru, za 5,8 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ravnomjeran rast u EU i eurozoni

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u razdoblju od siječnja do ožujka 1,7 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile su porasle 1,4 posto.

U eurozoni njihov je rast blago usporio, na 1,3 posto, s 1,4 posto na kraju prošle godine.

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od siječnja do ožujka, prema raspoloživim podacima Eurostata, porasle cijene stambenih nekretnina u Estoniji, za 6,6 posto

Slijede Danska i Litva gdje su poskočile 5,8 odnosno pet posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 0,9 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2020. kada su uvećane za 2,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad cijena na kvartalnoj razini bilježili su u prvom tromjesečju samo Cipar, Malta i Slovačka, za 5,8 odnosno 1,6 i 1,2 posto.

Tagovi: stambene nekretnine, tržište nekretnina, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
OBJAŠNJENJE
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
BEOGRAD – Cene nekretnina u Srbiji u poslednjih godinu dana su dosta porasle, pa cena kvadrata na periferiji Beograda sada dostiže i do 1.300 evra, dok cene novogradnje u centru grada idu do 3.500 evra po kvadratu, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora „Klaster nekretine“ Nenad Đorđević.
Erste planira izgraditi 15.000 stanova u Hrvatskoj
PLANOVI
Erste planira izgraditi 15.000 stanova u Hrvatskoj
ZAGREB - U bliskoj suradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, "osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam".
Pelješki most već je podigao cijene nekretnina
EFEKTI
Pelješki most već je podigao cijene nekretnina
ZAGREB - Očekivano, reklo bi se, cijena i prodaja građevinskog zemljišta na Pelješcu su u porastu od 2017. godine, s tim da je najveći porast prodaje zabilježen lani.
Biznismen kupio sprat u Kuli Beograd za 15 miliona evra
KUPOVINA
Biznismen kupio sprat u Kuli Beograd za 15 miliona evra
BEOGRAD - Biznismen Sveta Todorović, koji ima poslovnu imperiju u Muncnhenu i Beogradu, kupio je celi sprat u Beogradu na vodi u Kuli Beograd.
Geneks kula ponovo na prodaju, početna cena opet 1,46 milijardi evra
PRODAJA
Geneks kula ponovo na prodaju, početna cena opet 1,46 milijardi evra
BEOGRAD - Geneks kula, polovina Zapadne kapije Beograda oglašena je danas ponovo na prodaju po početnoj ceni od 1,46 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE