GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.

Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine bila 31,3 posto veća nego 2022., dok je u četvrtom tromjesečju lani bila za 32,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Vrijednost novih narudžbi prošle je godine bila 25 posto veća nego 2022., dok je ta vrijednost u četvrtom kvartalu 2023. bila za 35,1 posto veća nego u zadnjem tromjesečju 2022. godine.

Građevinski radovi prošle godine iznosili su više od šest milijardi eura od čega se 4,28 milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 1,79 milijardi eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi bila je 5,47 milijardi eura, od čega se 2,81 milijarda odnosi na zgrade, a 2,66 milijardi na ostale građevine.

Građevinski radovi u četvrtom kvartalu prošle godine ukupno su bili vrijedni gotovo 1,72 milijarde eura, od čega se 1,2 milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 523 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u četvrtom tromjesečju iznosila je 1,59 milijardi eura, od čega se 727 milijuna odnosi na zgrade, a 872 milijuna eura na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 61,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 38,5 posto su ostali radovi.

Istovremeno je, također u četvrtom kvartalu 2023., 48,1 posto radova izvršeno na zgradama, a 51,9 posto na ostalim građevinama poput prometne infrastrukture, cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova i sl., podaci su DZS-a.

Tagovi: građevina, građevinski radovi, nekretnine, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
HOTELI
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
RIJEKA - Hotel Jadran preživio je ne jedan nego dva svjetska rata, preživio je dvaput poprilično dramatične promjene društvenog uređenja, da bi tik uoči svog 110. rođendana napravio jedan od svojih najvažnijih iskoraka – postao je dijelom Tribute Portfolia, jednog od ogranaka hotelskog lanca Marriott, prema temeljitim i stručnim analizama jednog od najluksuznijih na svijetu.
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE