GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidan rast cijena stanova u Zagrebu

Solidan rast cijena stanova u Zagrebu
KRETANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2018 / 07:53
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Nakon dugotrajne krize i sporog oporavka prošle godine došlo je do pravog buma na zagrebačkom tržištu stanova. Kao nekad, novi stanovi prodaju se i prije nego što se završe zgrade, a cijene nezaustavljivo rastu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena četvornog metra novih stanova u Zagrebu iznosila je u drugom polugodištu prošle godine 12.390 kuna (1654 eura), što je čak 24,8 posto više nego godinu prije. Pritom treba naglasiti da su u izračun prosječne cijene uključeni i stanovi POS-a koji su znatno jeftiniji od ostalih.

Podaci portala Njuškalo koji prate kretanje cijene stanova koji nisu novogradnja također ukazuju na snažan uzlet cijena. U veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 1789 eura i za osam posto je viša u odnosu na isto razdoblje lani.

Stručnjaci ističu da je na snažan oporavak cijena na najvećem, zagrebačkom tržištu, utjecalo nekoliko faktora. Najveći poticaj rastu cijena donijeli su subvencionirani krediti koji su realizirani upravo u tom razdoblju.

Kako je najviše subvencioniranih kredita odobreno u Zagrebu, jagma za stanovima izazvala je pomutnju na tržištu.

- Mjere koje je donijela država nisu omogućavale kupcima da dugo razmišljaju jer su morali brzo reagirati. Stoga je u kratkom vremenu došlo do snažnog rasta potražnje i realizacije velikog broja prodaja, pojašnjava za tportal Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Na rast cijena utjecala je i činjenica da se u posljednje vrijeme više gradi na atraktivnijim lokacijama, na kojima su cijene kvadrata iznad prosjeka.

- Od početka krize nije se puno gradilo, a osobito nedostaje kvalitetnih novogradnji na boljim lokacijama, što su prepoznali investitori', napominje Vujović, ističući da na cijene utječu i viši standardi gradnje.

S obzirom na to da se lani u prodaji našao veći broj skupih stanova, podaci DZS-a donekle zamagljuju stvarnu situaciju jer su cijene na manje atraktivnim lokacijama na kojima prodaja stagnira slabije rasle ili su ostale nepromijenjene.

Pritisak na cijene stvara i turistički procvat Zagreba, zbog čega je velik broj stanova u centru prenamijenjen u turističke apartmane. Pozitivan utjecaj na cijene ima i gospodarski rast, ali i niske kamatne stope, te se sve više ljudi odlučuje na ulaganje u nekretnine.

Nakon cjenovnog buma koji smo doživjeli u prošloj godini ova bi trebala biti nešto mirnija.

- U ovoj godini očekujem stabilizaciju cijena na dostignutim razinama, kaže Vujović.

Iako se i ove godine očekuje nastavak programa subvencioniranih kredita, država neće svima plaćati polovicu rate kao dosad, nego će subvencija ovisiti o indeksu razvijenosti. Stoga se može očekivati da subvencionirani krediti Zagrepčanima više neće biti tako atraktivni.

Na slabljenje potražnje u ovoj godini utječu i zaoštreni uvjeti kreditiranjanakon promjene Ovršnog zakona, zbog čega je smanjen broj kreditno sposobnih pojedinaca koji mogu dobiti kredit banaka. Na smirivanje cijena sigurno će utjecati i jačanje trenda iseljavanja, kao i rast ponude stanova.

Tagovi: cijene stanova u Zagrebu, Boro Vujović, tržište nekretnina, turistički apartmani
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE