GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska pomaže kućanstvima s otplatom hipotekarnih kredita

Španjolska pomaže kućanstvima s otplatom hipotekarnih kredita
OTPLATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 12:47
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska vlada postigla je načelni dogovor s bankama o mjerama pomoći više od milijun ranjivih kućanstava s otplatom hipotekarnih kredita, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Oko tri četvrtine građana Španjolske vlasnici su stambene nekretnine, a većina njih kupuje ih hipotekarnim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom. Budući da je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u eurozoni, prijete im veće obaveze po kreditima.

Prema dogovoru postignutom u ponedjeljak, banke će ranjivim obiteljima s primanjima do 25.200 eura pomoći s otplatom hipotekarnih kredita kroz dopunjeni kodeks dobrih praksi.

Ugrožena kućanstva moći će restrukturirati hipotekarne kredite po nižoj kamatnoj stopi tijekom petogodišnjeg razdoblja počeka, u skladu s važećim dobrovoljnim kodeksom iz 2012. koji postaje obavezan nakon što ga zajmodavci prihvate.

Poček kućanstvima omogućuje odgodu plaćanja glavnice bez naplate naknada za kašnjenje kako bi im se omogućilo da ispune kriterij urednog podmirivanja obveza i da zadrže kredit.

Razdoblje moratorija na otplatu kredita produljeno je za dvije godine i uključuje mogućnost opetovanog restrukturiranja, priopćilo je ministarstvo.

Ugrožene obitelji koje na otplatu hipotekarnog kredita troše više od polovine mjesečnih primanja, ali ne ispunjavaju uvjet iz dosadašnjeg kodeksa dobre prakse o 50-postotnom povećanju rate kredita, mogu iskoristiti mogućnost dvogodišnjeg počeka.

Vlada će dodatno primijeniti novi kodeks dobre prakse za obitelji srednje klase koje su suočene sa statusom ugroženih kućanstava, postavljajući plafon primanja za pomoć na 29.400 eura.

Njima banke moraju ponuditi mogućnost 12-mjesečnog zamrzavanja otplate, nižu kamatnu stopu na odgođenu glavnicu i dulji rok povrata kredita ako im je rat porasla najmanje 20 posto i stoji ih više od 30 posto mjesečnih primanja.

Ministarstvo gospodarstva nije u ponedjeljak navelo koliko bi mjere mogle stajati banke ni koliki će iznos zajmodavci morati staviti na stranu kako bi pokrili moguće gubitke.

Na kraju kolovoza udio nenaplativih kredita u španjolskim bankama bio je blizu rekordno niske razine i iznosio je samo 3,86 posto. Najvišu razinu dosegnuo je u prosincu 2013. kada je iznosio 13,6 posto.

Vlada će detalje paketa mjera objaviti tokom dana, nakon završetka pregovora s bankama.

Tagovi: Španjolska, hipotekarni krediti
PROČITAJ I OVO
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
PROGNOZE
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
BERLIN - Njemačko tržište nekretnina desetljećima je nevjerojatno snažno, ali suočit će se s ozbiljnom korekcijom cijena u narednih nekoliko godina, tvrde analitičari.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno
DRŽAVNA IMOVINA
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno
ZAGREB - Državne nekretnine izvijestile su kako je u trećem kvartalu 2022. godine upravljaju s ukupno 5206 državnih stanova, od kojih je 88 posto popunjeno, a 629 stanova trenutno nemaju korisnike.
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
TRENING
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u rujnu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (3,8% u odnosu na 1,6% u kolovozu).
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
PROJEKTI
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
ANALIZA - Infrastruktura regije glavna je tema već dugi niz godina zbog ubrzanog razvoja, s obzirom na to, ne čudi što smo svjedoci stalnih najava projekata i njihove realizacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE