GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko građevinarstvo prošle godine u minusu

Srpsko građevinarstvo prošle godine u minusu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 17:28
Autor: SEEbiz / politika.rs
BEOGRAD - Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu je opala za 13,7 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2021. Vrednost izvedenih radova na zgradama opala je 12,8 odsto, a na ostalim građevinama 14,2 odsto u stalnim cenama, objavio je juče Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema regionima, vrednost radova najviše je opala u Beogradu (30,9 odsto), potom u regionu Južne i istočne Srbije (19,8 odsto), u Vojvodini jedan odsto, a u regionu Šumadije i zapadne Srbije 0,3 odsto.

Podsetimo, građevinska aktivnost je u trećem kvartalu opala 13,5 odsto, s tim što je tada u Beogradu taj pad iznosio 25 odsto. U drugom kvartalu je pala za 8,8 odsto, a u prvom 5,9 odsto. Poređenja radi, u 2021. građevinska aktivnost je zabeležila rast od 17,6 odsto.

Bitan faktor koji je doprineo padu građevinske aktivnosti jeste izdavanje građevinskih dozvola na koje se čeka sve duže – umesto nekadašnjih devet dana, sada se na nju čeka oko 15 dana.

U Srbiji je prošle godine izdato 10.995 građevinskih dozvola, što je za oko dva odsto više nego 2021. Ali je Beograd u kome se inače najviše gradi imao pad i u njemu je izdato 10,36 procenata manje dozvola, uprkos većem broju podnetih zahteva u odnosu na prethodnu godinu.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, kaže da je problem nastao onog trenutka kada su banke poskupele kredite. Investitori teže dolaze do novca i teže se odlučuju da investiraju. Takođe, i građani su suzdržaniji kada je reč o zaduživanju za kupovinu stanova. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, devet odsto svih nekretnina plaćeno je iz kredita, što je za četiri odsto manje u odnosu na prethodni period.

Rajić kaže da je na pad građevinske aktivnosti takođe uticalo poskupljenje cena građevinskog materijala od 20 do 50 odsto.

Tagovi: srpsko građevinarstvo, Dragoljub Rajić, Mreža za poslovnu podršku, srpska građevina
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE