GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko tržište nekretnina raste četiri uzastopne godine

Srpsko tržište nekretnina raste četiri uzastopne godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Srbiji je u 2022. godini, četvrtu godinu zaredom, nastavljen rast tražnje za nekretninama, a najskuplji stambeni kvadrat prodat je u Beogradu na vodi po ceni od 10.400 evra, pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda.

Najskuplje je plaćen stan u Beogradu na vodi, ukupne površine 383 metara kvadratnih, za 2.469.888 evra.

Prema izveštaju RGZ za 2022. godinu, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je za 22 odsto više u poređenju sa 2021.

Za razliku od tržišta nepokretnosti u evropskim zemalja, gde je pod uticajem pre svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada cena i obima transakcija, nivo cena nepokretnosti u Srbiji je u protekloj godini zabeleži snažan rast.

Vrednosti transakcija u pojedinim segmentima tržišta po vrstama nepokretnosti u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, a 56 odsto garažni prostori, saopštio je RGZ.

Tržište poslovnih prostora poraslo je za 28 odsto, građevinskog zemljišta za 23 odsto, dok je vrednost prometovanih kuća zabeležila povećanje od 11 odsto.

Prodaja stanova povećana je za tri odsto, garažnih prostora za 23 odsto, poslovnih prostora za dva odsto, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine.

Kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta porasla je za pet odsto, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od šest odsto godišnje.

Najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini 35 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 25 odsto, Gradu Beogradu 24 odsto, dok su Južna i Istočna Srbija zabeležile najmanji broj transakcija od 16 odsto.

Najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije za 4,7 odsto, zatim u Gradu Beogradu za 4,4 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 0,2 odsto, dok je u regionu Vojvodine nije bilo promene u odnosu na 2021. godinu.

Upotreba kreditnih sredstava za finansiranje kupovine nepokretnosti u 2022. godini je smanjena za dva odsto u odnosu na prethodni period.

U 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti u Srbiji kupljeno je uz učešće kredita, naspram 13 odsto u 2021. godini.

Iz kreditnih sredstava najčešće su kupovani stanovi, 26 odsto svih kupoprodaja stanova u 2022, što je pet odsto manje u odnosu na 2021. godinu.

Broj ostvarenih transakcija na nivou cele zemlje je i dalje u porastu.

Tagovi: srpsko tržište nekretnina, Beograd na vodi, Beograd
PROČITAJ I OVO
Najam stanova u Münchenu dodatno poskupio zbog Applea
POSLJEDICE
Najam stanova u Münchenu dodatno poskupio zbog Applea
MUNCHEN - Stanarine u Münchenu su već paprene, a sad Apple čak želi proširiti svoj tamošnji centar za razvoj. A to znači još mnogo dobro plaćenih stručnjaka koji će lako plaćati visoke stanarine.
Novi porezi: Rentanje više neće biti tako unosan biznis
POREZI
Novi porezi: Rentanje više neće biti tako unosan biznis
ZAGREB - U Hrvatskoj su vlasti pod pritiskom da se ljudima koji zarađuju na iznajmljivanju poveća porez na dohodak, a iz Bruxellesa ide inicijativa da se od turista koji unajmljuju smještaj preko internetskih platformi naplaćuje PDV.
Slovenija: Stambene nekretnine  lani poskupjele više od 11 posto
TREND
Slovenija: Stambene nekretnine lani poskupjele više od 11 posto
LJUBLJANA - Cijene stambenih nekretnina u Sloveniji prošle su godine na godišnjoj razini porasle za 11,3 posto. Najviše su poskupjeli rabljeni stanovi, 12 posto. Stambenih nekretnina prodano je za desetinu manje nego godinu ranije, a najveći pad zabilježila je prodaja rabljenih stanova u Ljubljani, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Kraj uzleta njemačkog tržišta nekretnina, krivi su skupi krediti
PREKID TRENDA
Kraj uzleta njemačkog tržišta nekretnina, krivi su skupi krediti
BERLIN - Dugogodišnji procvat njemačkog tržišta nekretnina je završio. Stanovi i kuće za jednu ili dvije obitelji u zadnjem su tromjesečju pojeftinili za 3,6 posto, najviše u posljednjih 16 godina, objavio je Državni zavod za statistiku.
Prodaja novih stambenih nekretnina u SAD-u porasla u veljači
TREND
Prodaja novih stambenih nekretnina u SAD-u porasla u veljači
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u SAD-u porasla je 1,1 posto u veljači u odnosu na siječanj na godišnjih 640.000 jedinica. Ipak, to je 19 posto manje nego u veljači prošle godine, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE