GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti na godišnjoj razini porasli 10,4%

Stambeni krediti na godišnjoj razini porasli 10,4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 07:39
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu krajem srpnja dosegnuli su 140,3 mlrd. kuna što predstavlja rast od 1% u odnosu na lipanj te 4% u odnosu na srpanj 2020.

U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu višu su za 3% (+4,1 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem srpnja zadržao se na razini iz lipnja od 55,1%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, i dalje je naglašen rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,1 mlrd. kuna na kraju srpnja bili za 1,8% ili 1,1 mlrd kuna viši u odnosu na lipanj. Na godišnjoj razini realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,4%. Prema navodima iz središnje banke, snažan rast stambenih kredita i dalje je podržan programom državnog subvencioniranja. Nadalje, nakon što su od studenog 2020. bilježili negativne godišnje stope rasta, u srpnju su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,1% u odnosu na srpanj 2020. odražavajući u okruženju početka gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma.

Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge (rizičnije) oblike financijske imovine obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz nastavak rasta stambenog kreditiranja, daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekujemo kako će na razini cijele 2021. rast ukupnih kredita stanovništvu premašiti razinu od 5% godišnje.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE