GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni objekti lani poskupjeli 7,7 posto u odnosu na 2019.

Stambeni objekti lani poskupjeli 7,7 posto u odnosu na 2019.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 09:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bile su 7,7 posto više u odnosu na 2019., pri čemu je novogradnja poskupjela za 1,2, a postojeći objekti 8,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenim objektima.

Tako je i u 2020. godini nastavljen rast cijena stambenih nekretnina, koji je prisutan od 2016. godine. No, rast je usporio u odnosu na 2019. godinu, kada su cijene nekretnina porasle za devet posto u odnosu na 2018. godinu.

Tijekom prošle godine cijene stambenih objekata u Zagrebu bile su u prosjeku 8,5 posto više nego 2019., na Jadranu 6,3 posto, te na ostalim područjima 10 posto više.

Cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u četvrtom tromjesečju 2020. u odnosu na na četvrto tromjesečje 2019. u prosjeku su bile više za 6,4 posto.

Pritom je u četvrtom kvartalu lani cijena novogradnje bila viša u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine za 0,2 posto, a postojećih stambenih objekata za 7,3 posto.

Na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u Zagrebu su porasle u prosjeku za 5,9 posto, na Jadranu šest posto, dok su na ostalim područjima cijene bile više za 8,9 posto.

Cijene u zadnjem kvartalu lanjske godine u odnosu na treće tromjesečje 2020. u prosjeku su bile više za 2,5 posto.

Pritom su novi stambeni objekti u prosjeku pojeftinili za dva posto, a postojeći poskupili su 3,1 posto.

U četvrtom tromjesečju 2020. cijene stambenih jedinica u odnosu na treće iste godine u prosjeku su u Gradu Zagrebu bile više za 3,1 posto, na Jadranu za 0,6 posto, a na ostalim područjima za 5,4 posto.

DZS-ov indeks cijena stambenih objekata mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Vrijednost zemljišta uključena je u tržišnu cijenu.

Indeks obuhvaća sve raspoložive podatke o transakcijama stambenih objekata (kuća i stanova/apartmana) izražene u kunama na području Republike Hrvatske, dostavljene od Porezne uprave Ministarstva financija prema unaprijed definiranim rokovima.

Osnovni izvor podataka za izradu pondera jest vrijednost transakcija stambenih objekata kupljenih u prethodnoj godini. Ponderi su preračunani prema kretanju cijena stambenih objekata posljednjeg tromjesečja prethodne godine.

Tagovi: stambeni objekti, stanovi, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
GARAŽE
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
BEOGRAD - Garaža na prodaju gotovo da nema, a dostižu vrednost i jedne garsonjee, a ovakav trend prate i ostale evropske zemlje.
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
PROBLEMI
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
SARAJEVO - Bivši skijaški as Bojan Križaj, koji je ulagao i u BiH na planini Jahorini, nije uspio ponoviti svoj sportski uspjeh u poslu u kojem je očito izgubio puno novca.
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
IDEJE
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
STOCKHOLM - Budu li stvari tekle kako je švedska vlada zamislila, zračna luka Bromma u Stockholmu bit će zatvorena, a na tom mjestu će niknuti 30-ak tisuća novih stanova, čime bi se ublažio problem nedostatka stambenog prostora i visokih stanarina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE