GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanovi za najam u centru Zagreba u studenom ponovno bili najtraženiji

Stanovi za najam u centru Zagreba u studenom ponovno bili najtraženiji
NAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 19:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako su ove godine potres i pandemija koronavirusa zagrebačko središte grada učinili manje poželjnim za stanovanje, stanovi za najam u centru Zagreba u studenom su ponovno bili najtraženiji, pokazuje analiza oglasnika za nekretnine Crozilla.com objavljena u ponedjeljak.

Centar kao najtraženiji dio Zagreba do ožujka ove godine na Crozillinom oglasniku bio je sasvim uobičajen podatak, no potres i pandemija su obilježili zagrebačko tržište nekretnina i promijenili navike kupaca i unajmljivača, te zajedničkim snagama učinili središte grada nepoželjnim za stanovanje i ispraznili ga od njegovih stanara.

Ipak, nakon nekoliko mjeseci izbivanja s prvog mjesta, stanovi za najam u središtu Zagreba ponovno su osvanuli na vrhu ljestvice najtraženijih. Tako podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju da je centar tijekom studenog bio najtraženiji dio grada za najam stanova.

Da se porast potražnje u središtu Zagreba ne osjeti samo na oglasniku Crozilla.com već i na terenu potvrdila je direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola Andrea Bilić.

"Ljudi koji su bili u Zagrebu za vrijeme potresa polako zaboravljaju na stres koji im je on prouzročio i iskazuju novi interes za centrom, dok stranci koji su stigli u grad u zadnjih nekoliko mjeseci nisu opterećeni i žele biti u središtu svih zbivanja i nadomak gradske vreve“, izjavila je Bilić.

No negativne okolnosti utjecale su na cijene i u tom dijelu grada, pa se ovisno o lokaciji, uređenosti, površini i brojnim drugim kriterijima najamnine stanova od 20 do 100 kvadrata površine u samom centru na oglasniku Crozilla.com mogu pronaći od oko 400 eura, a u okolnim kvartovima i ispod 300 eura, dok se najviše cijene traže za luksuzno uređene stanove u najužem središtu grada za koje se traže iznosi u visini od oko 2.000 eura.

Do ove godine, velik broj stranih turista koji je pristizao u Zagreb utjecao je na tržište, posebno u središtu grada, s obzirom da su brojni građani kupovali stanove u centru kako bi ih potom iznajmljivali na dnevnoj bazi. To je, naravno, utjecalo na rast kupoprodajnih cijena, kao i na cijene stanova za dugoročni najam, kažu u Crozilli.

Ipak, drastičan pad broja turističkih dolazaka preokrenuo je takvu sliku tržišta, a Bilić ističe da se mnogobrojni vlasnici stanova za kratkoročni najam zbog nedolaska stranih turista okreću tržištu za dugoročni najam.

Cijene najma stanova u Zagrebu niže no lani

Proširenje ponude zbog priljeva takvih stanova na tržište, ali istovremeno i pad potražnje, utječu i na cijene najma, pa je tako prosječna tražena cijena najma zagrebačkih stanova površine do 100 kvadrata u studenom na oglasniku Crozilla.com bila oko tri posto niža no mjesec ranije, a devet posto manja nego u istom mjesecu lani.

Najmanje promjene zabilježene su kod oglašavanih najamnina stanova manjih površina, do 40 kvadrata, za kakve se u prosjeku tražilo oko 470 eura, što je tek 0,6 posto manji iznos no mjesec ranije.

Najveća razlika u cijenama na oglasniku Crozilla.com je zabilježena kod stanova većih površina, 80-100 kvadratnih metara, čije su najamnine u studenom oglašavane po prosječnoj cijeni od 910 eura, dok su mjesec ranije u prosjeku bile za 80 eura više.

"Na zagrebačkom tržištu je velik broj izvrsnih nekretnina višeg cjenovnog ranga, 800 eura i više, koje su slobodne za najam zbog umanjenog dolaska stranaca u Zagreb. Samim tim, vlasnici nekretnina su puno fleksibilniji oko cijena najma i voljni su ih sniziti ukoliko su u prilici iznajmiti istu kvalitetnom najmoprimcu", napomenula je Bilić.

Iz Crozille kažu da su mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koje su se proljetos provodile enormno utjecale na tržište nekretnina, te su ga tada i privremeno uspavale, no Bilić je izjavila da agencija u trenutnom poslovanju ne osjeća ni približno iste posljedice kao u ožujku.

Tagovi: najam stanova, Zagreb, Crozilla, Andrea Bilić
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE