GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stečajna upraviteljica Mladineo: Skupština vjerovnika Spaladium Arene 28. listopada

Stečajna upraviteljica Mladineo: Skupština vjerovnika Spaladium Arene 28. listopada
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Stečajna upraviteljica nad tvrtkom Sportski grad - Tvrtkom posebnih namjena (TPN) koja upravlja Spaladium arenom Natalija Mladineo izvijestila je da ta tvrtka prestaje raditi jer nema 23 milijuna kuna kako bi podmirila dug Gradu Splitu te je za 28. listopada najavila Skupštinu vjerovnika.

"S obzirom na činjenicu prijeteće nelikvidnosti i nemogućnosti rada u takvim uvjetima, skupština vjerovnika je ovlaštena donijeti odluku o daljnjem tijeku poslovanja dužnika", rekla je za Hinu Mladineo. Dodala je kako će daljnji razvoj događaja ovisiti o odlukama skupštine vjerovnika.

Podsjetila je da se o blokadi Grada raspravljalo na posljednjoj sjednici odbora vjerovnika 15. lipnja ove godine, ali taj odbor u skladu sa Stečajnim zakonom ima savjetodavnu ulogu.

Na sjednici Gradskog vijeća 15. rujna gradonačelnik Ivica Puljak je izvijestio da tvrtka Sportski grad - TPN, koja upravlja Spaladium arenom, duguje 23 milijuna kuna za komunalije Gradu Splitu, koji ne može oprosti taj dug jer bi to bilo podložno kaznenim prijavama zbog pogodovanja privatnoj tvrtki.

“Svatko tko bi oprostio dug od 23 milijuna kuna Spaladium areni, koja je privatna tvrtka, bio bi podložan kaznenim prijavama i progonu”, rekao je Puljak i dodao kako je riječ o sporovima vrijednim 600 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Mladineo smatra kako je tvrdnja da Grad Split ne može oprostiti dug privatnoj tvrtki "potpuno neprimjenjiva u ovoj situaciji, prvenstveno jer se radi o društvu nad kojim teče stečajni postupak i bilo je moguće sklapanje sporazuma".

Mladineo: Grad umanjuje buduću vrijednost vlastite imovine

"Ono što je još bitnije, Spaladium arena će, nakon što istekne pravo građenja koje je upisano u zemljišnim knjigama u korist stečajnog dužnika na rok od 30 godina, biti vraćena Gradu Splitu. Treba naglasiti da je već isteklo 15 godina. Upravo je tu cijeli apsurd sadašnje situacije - na ovaj način Grad Split umanjuje buduću vrijednost vlastite imovine", istaknula je.

Mladineo je podsjetila kako je postupanje Grada već uzrokovalo teškoće jer su svi najavljeni događaji otkazani zbog neplaćenih obveza HEP-u te je, upozorila je stečajna upraviteljica, "samo pitanje dana kad će HEP obustaviti isporuku struje".

Također je podsjetila kako je stečajni postupak otvoren je u listopadu 2014. i već tada je bilo jasno da stečajni dužnik komunalnu naknadu ne može plaćati 250.000 kuna na mjesec.


"S tim okolnostima bio je upoznat Grad Split te je vrijedio usmeni dogovor da se za dug po komunalnoj naknadi neće pokretati ovršna naplata, a sve kako bi stečajni dužnik nastavio raditi, održavati Spaladium arenu i time omogućiti da ona bude na raspolaganju građanima", rekla je Mladineo.

Ona tvrdi da je Grad Split bio upoznat s prijedlogom Županijskoga državnog odvjetništva da se - ako se pojedini neplaćeni računi za komunalnu naknadu približe rokovima zastare - sa stečajnim dužnikom potpiše sporazum u kojem bi se on odrekao prigovora zastare, a sve dospjele obveze naplatile bi se nakon unovčenja imovine stečajnog dužnika.

"To je uobičajen i posve zakonit način postupanja u stečajnom postupku. Nažalost, odgovorni iz Grada nisu kontaktirali stečajnog dužnika niti predložili pristupanje sporazumu, već su bez najave ovršnim rješenjima blokirali račun stečajnog dužnika", rekla je Mladineo.

Nedavno je u Spaladium areni održano Europsko vaterpolsko prvenstvo te je u njoj bio postavljen vaterpolski bazen. Mladineo je rekla kako je zbog održavanja tog prvenstva s Hrvatskim vaterpolskim savezom sklopljen ugovor po kojem je taj savez platio najam dvorane i troškove održavanja prvenstva.

Spaladium arena je formalno u vlasništvu Sportskog grada - TPN u stečaju. Izgrađena je po modelu javno-privatnog partnerstva za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009. godine. Gradio ju je konzorcij u čijem su sastavu bile tvrtke "Konstruktor-inženjering" d.d., Institut IGH d.d. i "Dalekovod" d.d., a izgradnju su financirale austrijske banke. Poslovni kompleks, koji je bio predviđen kao dio sportskog centra, nikad nije izgrađen, a građevinske tvrtke su u međuvremenu propale pa su banke svoje tražbine pokušale prebaciti na Grad Split.

Uz Spaladium se vodila višegodišnja pravna bitka, koja je lani završila presudom Visokoga trgovačkog suda. On je, kao neosnovanu, odbio žalbu ERSTE banke, UniCredit banke i Sportskoga grada - TPN d.o.o. u stečaju te je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2019. kojom je pak poništena arbitraža pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. godine. Po toj arbitraži Grad je bankama trebao namiriti 53 milijuna eura s kamatama. Tako Grad, a zatim i država nisu bili ovršeni.

Nakon što je Split dobio pravomoćnu sudsku pobjedu, gradonačelnik Puljak je rekao da je vjerojatnost uspjeha u tako kompliciranom postupku bila manja od jedan posto.

Tagovi: Spaladium Arena, Tvrtka posebnih namjena, Natalija Mladineo, Ivic Puljak, Dalekovod, Konstruktor, Institut IGH, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE