GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štrajk u pravosuđu usporava tržište nekretnina

Štrajk u pravosuđu usporava tržište nekretnina
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 14:04
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Štrajk u pravosuđu utječe naravno na sve segmente društva, a kako saznajemo, trenutno se ova situacija snažno odražava na tržište nekretnina.

Procesi kupoprodaja odvijaju se usporeno i otežano, jer su usporeni i neki pravni poslovi koji ih prate: sporije se knjiži založno pravo banke ako je riječ o stambenom kreditu, pa ponekad sve staje već na tom koraku, a ako je u pitanju kupovina kešom, opet zapinje jer se dulje čeka na uknjižbu vlasništva, odnosno neizvjesno je kada će se ona provesti.

Kako svjedoče poznavatelji tržišta, iako su i kupci i prodavatelji u pravilu razumni i strpljivi te znaju da će se pravni posao koji je zaključen sigurno u jednom trenutku i materijalizirati u zemljišnim knjigama – ono za što je prije trebalo dva dana, sada traje desetak.

Što će tek biti ako se sve obustavi, pitaju se. Sve naravno utječe i na volju stranaka u postupku da ga uopće nastave jer nije ugodno dati ni kaparu, a kamoli cijeli iznos kupoprodajne cijene ako znaš da ćeš morati čekati na uknjižbu vlasništva.

Onaj tko plati, želi što prije vidjeti svoje ime na vlasničkom listu. Ionako se tržište nekretnina bilo usporilo, transakcija je manje, iz čisto ekonomskih i tržišnih razloga. Kamate su porasle, potražnja za kreditima se hladi, pa cijene više ne lete u nebo, već prije stagniraju ili se pak na određenim segmentima događa i određena korekcija.

U takvoj situaciji i kupci i prodavatelji ionako pojačano kalkuliraju, a kad još moraju i čekati, “dobiju” dodatno vrijeme da propituju odluke, pa se i premišljaju… Uglavnom, sve skupa utječe na dinamiku i promet, a onda je moguće i da će na cijene, no ne mora biti.

Vedran Prica iz Spatium nekretnina, riječke agencije za promet nekretnina, kaže da se štrajk odrazio na način da se predmeti rješavaju usporeno.

– Sud je založno pravo, koje se inače upisuje u roku dva dana, sa požurnicama od strane bilježnika u vrijeme trajanja štrajka rješavao u 10 dana. Ukoliko je potrebno, predugovore aneksiramo, a svi sudionici kupoprodajnog procesa imaju razumijevanja za situaciju.

Bojazan imamo jedino ako krene obustava hitnih poslova. Ako se to dogodi, vidjet ćemo kakav će biti ishod svega toga, opisuje Prica.

Riječka odvjetnica Mia Mihelčić kaže da se zbog štrajka sve usporilo, pa i poslovi vezani za tržište nekretnina.

– Stanje na terenu je takvo da mi se čini da i kupci i prodavatelji izbjegavaju realizirati konkretne kupoprodaje jer je vrlo neizvjesno kada će prijedlozi za uknjižbu biti provedeni. S druge strane, problem se javlja već i na razini banaka jer one isto osiguravaju svoja potraživanja: ako se nekretnina kupuje putem kredita, banke prvo upisuju založno pravo.

Upisi založnih prava također se sada ne provode redovno, a bez uknjižbe založnog prava, banke ne žele isplatiti kupoprodajnu cijenu prodavatelju. Ako pak nema isplate kupoprodajne cijene, onda nema ni prodaje. Znači, zapinje već na tom dijelu, ako je u pitanju kupovina putem kredita. Takvi predmeti onda ni ne dođu do problema usporene uknjižbe vlasništva, koje je naravno prisutno u drugom koraku. Svi zemljišno-knjižni upisi se naime ili ne provode, ili se provode otežano i s neizvjesnim rokom.

Možete podnijeti prijedlog na uknjižbu, što rade odvjetnici i javni bilježnici, dobije se odmah broj pod kojim će kasnije biti provedena uknjižba, no neizvjesno je, kao što sam rekla – kada će ista biti provedena. Što se tiče uknjižbi založnog prava, čujem pak da je moguće da se one do daljnjeg uopće neće provoditi. To bi onda značilo kompletan zastoj kupoprodaja koje se realiziraju putem kredita, tumači Mihelčić. No, i druge kupoprodaje, opisuje, su neizvjesne.

– Zemljišno-knjižni odjel ima 15 radnih dana rok za provedbu uknjižbe, s tim da bi riječki sud obično to provodio i u puno kraćem roku, jer je naš zemljišno-knjižni odjel što se toga tiče stvarno ažuran, pa upis u normalnim okolnostima bude proveden za koji dan. No, ovako je sve to nesigurno, a ljudi, kupci, ne žele u takvim okolnostima ni uložiti svoj novac, jer nisu sigurni kada će se uspjeti uknjižiti. I onda imate svakakvih situacija.

Ako netko misli da je “uhvatio” dobru priliku, prijeći će preko upozorenja da je neizvjesno kada će se uknjižiti te pristaje čekati, ali u pravilu ljudi kada znaju da se uknjižbe otežano provode, da zemljišno-knjižni odjel sada ne radi kao inače, automatski se nekako ustežu od toga, i kažu, ići ćemo u kupoprodaju kada sve ovo prođe… Za sada još sve nekako i ide, ali ako se ostvari ovo što najavljuju da će se raditi samo najnužnije, ako se npr. uopće ne bude knjižilo založno pravo, onda će se u tom dijelu kompletno obustaviti promet barem u dijelu realizacije kupoprodaje nekretnina putem kredita, kaže Mihelčić.

Veli da sve ovo utječe naravno i na poslovanje odvjetnika, javnih bilježnika, prihodi su niži, a troškovi fiksni, no dodaje i da apsolutno postoji svijest struke o motivima štrajka djelatnika u pravosuđu. “Ne bi bilo dobro da se ova situacija prolongira, nešto treba učiniti”, ističe Mihelčić.

Iz Hrvatske udruge banaka jučer su na naš upit je li bankama kreditiranje u zastoju, odgovorili da “štrajk pravosudnih službenika i djelomično funkcioniranje pravosuđa utječe na poslovanje svih pravnih osoba, pa tako i na banke”.

– HUB je poglavito informiran o poteškoćama koje se pojavljuju kao posljedica otežanog, usporenog i djelomičnog provođenja upisa uknjižbi založnih prava (hipoteka na nekretnini) koja predstavljaju instrumente osiguranja kredita. U ovom trenutku nije moguće procijeniti učinak štrajka na poslovanje banaka i volumen kreditiranja, ali nadamo se skorom pronalasku rješenja u cilju normalizacije poslovanja pravosuđa i sprječavanja značajnijih poteškoća za sve građane i pravne osobe u Hrvatskoj, poručuju iz HUB-a. Iz Erstea poručuju kako ova situacija zasad nije značajnije utjecala na kreditiranje, ali, navode, “imajući u vidu najavljen širi i obuhvatniji štrajk, teško je predvidjeti razvoj situacije”.

Tagovi: štrajk u pravosuđu, sudovi, nekretnine, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE