GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štromar: Novac za subvencije stambenih kredita nije upitan

Štromar: Novac za subvencije stambenih kredita nije upitan
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 14:58
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak da će ove godine za mjeru subvencioniranja stambenih kredita biti potrebno oko 15 milijuna kuna te poručio da je novac za tu mjeru osiguran.

"U ovoj godini će trebati oko 15 milijuna kuna za te rate i subvencije. Novac nije upitan i osiguran je u proračunu i to moramo izvršiti", rekao je Štromar novinarima poslije sjednice Vlade.

Pojašnjava da se sredstva za mjeru subvencioniranja stambenih kredita odnose na višegodišnji proračun Ministarstva, a rate kredita se subvencioniraju pet, sedam ili devet godina, ovisno i o tome koliko će se djece roditi u tim obiteljima.

Trenutni prosjek rate stambenog kredita iznosi oko tri tisuće kuna, a na to dolaze subvencije od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi.

Dosad zaprimljeno 1.360 zahtjeva, 260 ih već obrađeno

Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita otvoren je 30. ožujka, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je zaprimila 1.360 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata.

Već je 260 prijava obrađeno, a odluke su poslane građanima, kazao je Štromar.

Prijave se zaprimaju i dalje, natječaj će biti otvoren do kraja travnja, a očekuje se, kaže ministar, oko dvije tisuće zahtjeva.

Napominje da je dobar dio banaka prihvatio elektronski način dostave zahtjeva, čime i obrada ide brže.

Upitan hoće li natječaj za subvencije biti raspisan i u rujnu, kako je ranije najavljeno, odgovorio je kako će javnost o tome biti informirana slijedećih tjedana.

Na pitanje novinara koliko iznose uštede u njegovom ministarstvu, Štromar je rekao da se neki programi u budućnosti neće provoditi u ranije planiranom obujmu, obustaviti će se i neke donacije prema općinama i gradovima, neće biti i nekih ranije planiranih natječaja za usluge.

Proračun Ministarstva je mali, a cilj je da ono funkcionira, poručuje ministar.

Ministarstvo između ostalog radi i na izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola, a Štromar kaže da je cilj da izdaju što više takvih dozvola kako bi se u budućnosti omogućila ulaganja privatnog sektora te europskih sredstava.

Tagovi: Predrag Štromar, tržište nekretnina, subvencionirani stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Hoće li Šaulovec zasjati starim sjajem?
DVORAC
Hoće li Šaulovec zasjati starim sjajem?
VARAŽDIN - Kad cestom od Varaždina, preko Beretinca krenete put Ivanca, pa skrenete pogled u zagorski breg, zabljesnut će vas vizura kao iz slikovnice. Dvorac Šaulovec, niti nekoliko je stotina udaljen od glavne ceste uzbrdo u šumi, u naselju Črešnjevo.
Kako proveriti da li je nekretnina koju kupujete zaista kvalitetna?
ANALIZA
Kako proveriti da li je nekretnina koju kupujete zaista kvalitetna?
ANALIZA - Ulaganje u nekretninu je velika investicija i zato je izuzetno važno da se pre same kupovine uverimo u njen kvalitet.
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu
PRODAJA
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu
VARAŽDIN - Uprava Varteksa izvijestila je o sklapanju Predugovora o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu, Zagrebačka 94.
Federacija BiH: Pala prodaja novih stanova, snižene i cijene
TREND
Federacija BiH: Pala prodaja novih stanova, snižene i cijene
SARAJEVO - U prvom kvartalu opala je prodaja novih stanova u Federaciji BiH, a što se može pripisati i uticaju koronavirusne krize.
Komora inženjera građevinarstva traži detaljne upute za obnovu zgrada nakon potresa
OBNOVA
Komora inženjera građevinarstva traži detaljne upute za obnovu zgrada nakon potresa

ZAGREB - Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) traži od resornog ministarstva detaljna tumačenja i upute vezane uz postupke obnove objekata oštećenih u potresu u razdoblju do donošenja zakona o obnovi, a napravili su i troškovnik za tri načina obnove, od kojih smatraju da je najadekvatniji onaj koji iznosi od 7 do 8 milijardi eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE