GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Nove kuće moraju biti montažne

Stručnjaci: Nove kuće moraju biti montažne
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Vlada je jučer proglasila katastrofu na području Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije pogođenima potresom prije tjedan dana.

Vlada je time i formalno preuzela upravljanje krizom, a u tu je svrhu osnovala stožer na čelu s potpredsjednikom Tomom Medvedom koji će koordinirati sve aktivnosti oko interventnog zbrinjavanja i pomoći pogođenom stanovništvu, ali i one koje će uslijediti u obnovi razrušenih objekata. A po riječima ministra graditeljstva Darka Horvata, do 21 sat u nedjelju zaprimljeno je 13.686 prijava za pregled stambenih objekata. Pregledano ih je 4055 i zaključeno kako 1801 zgrada nije za uporabu, od čega je 800 trajno neupotrebljivih. Prvi preliminarni podaci o procjeni štete očekuju se sutra, a njih će Ministarstvo koristiti u zahtjevima za povrat dijela štete od Europske komisije.

Horvat je izvijestio i da je EK Hrvatskoj odobrila da na područje pogođeno ovim potresom usmjeri dio od 5,1 milijarde kuna odobrenih za sanaciju šteta nakon potresa koji je proljetos pogodio Zagreb i okolicu. U Zakon o obnovi Zagreba i okolice uključit će se i obnova područja koje je pogođeno petrinjskim potresom. Iako se razmišljalo da u taj zakon Vlada intervenira svoju uredbom, premijer Andrej Plenković najavio da će se zakon mijenjati kroz saborsku procedu s kratkom javnom raspravom.

Što se tiče obnove, Horvat je kazao da su kao trajno rješenje moguće i montažne kuće. Naveo je i da će stručnjaci napraviti kvalitetan projekt kako bi se u tri do pet tipskih projekata mogle početi ugovarati zamjenske kuće. Svi takvi objekti morat će imati identični protupotresni temelj.

Josip Mihalić, vlasnik i direktor građevinske tvrtke Jedinstvo iz Krapine, smatra da bi za obnovu uništenih kuća u Petrinji i okolici najbolje rješenje bile montažne kuće. Mihalić napominje da njegova tvrtka takve kuće, ali i druge objekte od željeza, proizvodi za europsko tržište, dok se u Hrvatskoj preferiraju beton i cigla.

– Radi se o sklopu modula koji mogu biti dugi 12, 13 ili 14 metara te široki između tri i četiri metra. S četiri takva modula imate kuću kojoj potres ne može ništa – objašnjava Mihalić za Večernji list i dodaje da je za proizvodnju i postavljanje montažne kuće potrebno upola manje vremena nego za gradnju betonske ili kuće od cigle, a troškovi su oko 30 posto manji.

Mihalić kaže da njegova tvrtka, primjerice, u Njemačkoj radi i montažne objekte za vrtiće, škole, ambulatne...

– Što se tiče dugovječnosti, montažna kuća može trajati 100 godina, a može 30 ili 40, sve ovisi o tome kako se održava – napominje Mihalić i dodaje da one mogu biti, primjerice, i od drva. On upozorava da se u Petrinji i okolici radi o trusnom području i da su stoga, kao i na drugim takvim područjima, najbolje rješenje montažni objekti koji ne trebaju velike temelje kao betonska kuća nego lagane jer nema velikog terete. U montažnim kućama, veli, iznutra je gips i ne može se vidjeti kad uđete u prostoriju da je to modularni objek. Takve se kuće, objašnjava, mogu praviti i po noći i po kiši i snijegu. Krapinska tvrtka inače može proizvesti dvije do tri montažne kuće dnevno i 15 kontjenera.

Berislav Borovina, vlasnik splitske tvrtke Spegra Inženjering, napominje da su nam česti potresi koji su se dogodili u zadnjih gotovo godinu dana dali novu dimenziju pogleda na građevinu i da sad trebamo postati svjesni da svaka zgrada osim svoje lokacijske vrijednosti mora imati i seizmičke certifika te. Pritome je bitno da u obnovu, napominje, krenu ljudi koji znaju raditi i da budu pod mentorstvom. Tada će, veli, kroz godinu dana stasati 10-ak firmi koje će znati raditi. Hrvatska, kaže, ima dovoljno sposobnog kadra za to, na građevinskim fakultetima, primjerice, a dio ih je i u mirovini.

U hodu bi trebalo razvijati tvrtke, nema više giganata. Malim tvrtkama ne smije se dopustiti da rade po svome nego pod mentorstvom koje će kasnije producirati sposobne i obrazovane ljude, objašnjava Borovina i dodaje da se to odnosi i na projektantke kojih nemamo dovoljno iskusnih. Za pet godina na taj način bismo imali 500-tinjak stručnjaka i kvalitetnu strukturu tvrkti koje će moći kvalitetno odgovoriti i na neke nove potrese, smatra Borovina.

Berislav Borovina, koji ima veliko iskustvo u obnovi i sanaciji građevina oštećenih u potresu, napominje da nam se ne smije dogoditi pogreška iz obnove kuća nakon rata, koja se radila stihijski. Napominje da je u toj obnovi bilo projekatnata koji su prvi put projektirali i nadzornih inženjera koji nikad dotad nisu nadzirali te izvođača radova koji nikad prije nisu gradili. No on ipak smatra da je poslijeratna obnova napravila svoju svrhu, ali da je nažalost sigurno 30 posto bilo šakrta.

Sad vidimo i po Zagrebu kako se to radi, svatko se javlja kao izvođač radova. No obnova se može dati samo onome tko zna raditi, to je kompleksan zadatak. U Petrinji će se dosta toga srušiti i novog graditi jer nema toliko objekta spomeničko karatkera, ali se ne smije dogoditi da ta obnova bude stihijska, da se novac potroši smo pro forme - upozorava Borovina i napominje da je sad najvažnije ljude dobro zbrinuti.

Tagovi: montažne kuće, Jedinstvo Krapina, Berislav Borovina, Spegra Inženjering, Darko Horvat, Josip Mihalić
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE