GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subvencioniranje kredita produljeno do kraja 2023.

Subvencioniranje kredita produljeno do kraja 2023.
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je na prošlotjednoj sjednici usvojila izmjene i dopune zakona o subvencioniranju kredita, čime je nastavljena praksa učestalih promjena tog zakona donesenog 2017. godine.

Kako bi se mjera stambenog zbrinjavanja nastavila i dalje, kazao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, bilo je potrebno izmijeniti postojeći zakonodavni okvir kojim je propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine. Primjena zakona produljena je do kraja 2023. godine, piše Jutarnji list.

Uz to, pojasnio je Horvat, sada zakon jasnije definira da subvenciju ne mogu tražiti oni koji su to pravo već ostvarili, jasniji je i status malodobne djece na koje se ostvaruje dodatna subvencija, uređuje se rok obvezne prijave prebivališta za korisnika kredita i članove kućanstva, a dodatno se omogućava da se uplaćena sredstva subvencija ne moraju vratiti u državni proračun ako se stan ili kuća prodaju radi gradnje veće kuće.

Za subvencioniranje stambenog zbrinjavanja država je od 2017. do 2021. godine ukupno izdvojila 263,5 milijuna kuna, a u dvije iduće godine u planu je iznos od po 50 milijuna kuna.

Kada je riječ o odobrenim zahtjevima, koji se od ove godine zaprimaju dva puta godišnje, od 2017. godine ukupno ih je odobreno 17.000. U posljednjem krugu, od 28. rujna do 19. listopada ove godine, ukupno je pristigao 4561 zahtjev, odobreno ih je 4235, a dio se još nalazi na dopuni.

Dok Vlada i korisnici subvencija smatraju da je ova, ponajprije demografska mjera, bila vrlo uspješna, stručnjaci iz područja nekretnina upozoravaju i na njegovu drugu stranu. Dubravko Ranilović, direktor Kastel agencije za trgovinu nekretninama i predsjednik strukovnog udruženja u HGK, kaže da je mišljene struke ostalo isto.

'Smatramo da subvencioniranje kredita nije idealna mjera jer generira povećanu potražnju u kraćem roku zbog čega podiže cijenu određenim nekretninama. Mjera ne dolazi onima kojima je najpotrebnija, jer je vrlo širokih kriterija. Mjera mora biti permanentna bez rokova, mora biti mjera koja neće poticati zaduživanje kreditima i mora biti određenija u smislu kategorija stanovništva koje će mjera obuhvaćati, kako bi zaista postigli efekte bitne cijelom društvu', kaže Ranilović.

Posljednji podaci DZS-a pokazuju da su cijene stambenih objekata u drugom kvartalu nastavile ubrzani rast, na kvartalnoj razini u prosjeku su rasle 1,8 posto, a na godišnjoj razini 8,3 posto.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Dubravko Ranilović, Darko Horvat, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE