GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje

Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 19:44
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Zapravo, imali smo sreće. Opći je to zaključak kojeg izvodimo nakon niza razgovora obavljenih ovih dana s ljudima iz građevinske i arhitektonske struke vezanih za potres u Zagrebu.

Posebno kad se radi o užem centru Zagreba. Čije su rane možda okom slučajnog prolaznika slabo vidljive, no na dnevnoj smo razini svjedoci kako su upravo najljepše i najvrjednije zgrade u centru teško stradale. Primjerice, Muzej za umjetnost i obrt, palača Amadeo u kojoj je smješten Prirodnoslovni muzej, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski glazbeni zavod, Arheološki muzej, palača u kojoj je smještena Matica hrvatska, da spomenemo samo neke.

No, teško su stradale i mnoge zgrade u užem potezu između Britanskog trga i Trga bana Jelačića. Kolega koji je zaposlen na jednom od zagrebačkih fakulteta smnještenih u centru svjedoči o teškim oštećenjima u interijeru zgrade. O urušavanjima dijela zidova, o brojnim napouknućima i puknućima, o teško stradalom krovišu, o dimnjaku kojeg su danas morali ukloniti jer je bio opasnost za okolne zgrade.

Na sve se ovo nadovezao i status na društvenim mrežama jednog od penjača, alpinista koji su danas prošli Ilicu između Britanca i Frankopanske.

- Devedeset posto zgrada je oštećeno, svaka treća nije za stanovanje. Krovišta totalno uništena, ljudi raseljeni...Nemojte hodati po centru, zaista je velika opasnost od urušavanja i padanja ostataka ruševina sa krovova. S ovim potresom maske su pale. Izvana fasade koje maskiraju totalno erodiran i neodržavan centar grada. Za ovo će biti potrebno par godina da se donekle sanira, piše spomenuti alpinist.

Zato valja ozbiljno shvatiti arhitekte koji su danas iznijeli važnu inicijativu za osnivanjem Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.

Umjesto zaključka, trebalo bi reći i to da problemi u užem centru grada postoje davno prije nedjeljnog potresa. Karikaturalno je kako nitko ne poduzima ništa oko fasada koje padaju na ulicu, a na nekim zgradama godinama stoji upozorenje da je opasno hodati pored njih. Bit će stoga prava katastrofa akko ovu situaciju ne iskoristimo za ozbiljnu ocjenu strukturalnog stanja svih osjetljivijih zgrada te za njihovu ozbiljnu sanaciju.

Tagovi: potres u Zagrebu, statika, Društvo arhitekata Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, palača Amadeo u kojoj je smješten Prirodnoslovni muzej, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski glazbeni zavod, Arheološki muzej
PROČITAJ I OVO
Samo još jednom moguće sniženje prodajne cene Sava centra za 20%
ODLUKE
Samo još jednom moguće sniženje prodajne cene Sava centra za 20%
BEOGRAD - Posle nedavne neuspešne prodaje Sava centra, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će tokom ove nedelje biti doneta odluka da li da se iskoristi zakonska mogućnost i cena za prodaju Sava centra spusti za još 20%.
Počela izgradnja Hotela Nomad na Bjelašnici
INVESTICIJE
Počela izgradnja Hotela Nomad na Bjelašnici
SARAJEVO - Čist planinski zrak, pogled na bajkovite padine Bjelašnice, beskrajne šetnje njima, skijanje, ukusna hrana, druženje...
U 2019. izgrađeno 12 posto više zgrada i 16 posto više stanova
RAST
U 2019. izgrađeno 12 posto više zgrada i 16 posto više stanova
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine završeno 5.521 zgrada što je 11,9 posto više nego u godini prije, a broj završenih stanova veći je za 15,6 posto te je lani završena gradnja 11.726 stanova, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova, dio stanovnika Berlina ga ne želi
STANOVI
Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova, dio stanovnika Berlina ga ne želi
BERLIN - Jedan dio stanovnika Berlina sprema se na borbu protiv novog neprijatelja, jednog norveškog milijardera koji se sprema kupiti gotovo 4.000 stanova u gradu u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz.
Indomio stječe većinski udjel u oglasniku Nepremicnine.net
ŠIRENJE
Indomio stječe većinski udjel u oglasniku Nepremicnine.net
LJUBLJANA - Indomio, brend prisutan na tržištu nekretnina u dvanaest zemalja južne Europe, danas najavljuje stjecanje 60% udjela u tvrtki koja upravlja oglasnikom za nekretnine Nepremicnine.net, liderom u Sloveniji, jačajući time svoju prisutnost u južnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE