GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve obnove godinama kontrolira ista tvrtka

Sve obnove godinama kontrolira ista tvrtka
SPORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2022 / 09:50
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Sumnja se kako uvjeti niza natječaja dijela procesa obnove nakon potresa, a koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, favoriziraju jednu tvrtku – iTVZ d.o.o. piše u nedjelju Večernji list.

Priznavajući njihovu direktoru Marijanu Županu, golem broj referenci, izbacuju se iz igre ostale tvrtke i eliminira se tržišna utakmica. To je, otkrili smo, počelo davno prije ove obnove, navodi dnevnik.

Na nedavnom natječaju za nabavu usluga tehničko–financijske kontrole projekta organizirane obnove u potresu oštećenih obiteljskih kuća u vlasništvu RH Središnji državni ured odredio je da cijena nosi 30% bodova, a iskustvo stručnjaka 70%, pri čemu se boduje broj objekata koje je stručnjak “odradio”.

Nije određen maksimum objekata koji se boduje pa je potvrđena primjedba jednog od sudionika kako će takav kriterij, “u slučaju pojave nekog s nevjerojatno velikim brojem referenci”, učiniti natječaj smiješnim. Posao je dobila tvrtka iTVZ d.o.o. Zagreb, u vlasništvu Tehničkog veleučilišta.

Marijan Župan na natječaj je prijavio čak 55.867 objekata kao svoje reference. iTVZ d.o.o. samouvjereno je ponudio na natječaju isti iznos kolika je bila procjena naručitelja, 3,577.500 kuna i uvjerljivo dobio posao, dok je druga tvrtka ponudila 450.000 kn nižu cijenu i uvjerljivo izgubila. Zbog 55.867 objekata iTVZ je dobio 96,23 od mogućih 100 bodova, a druga tvrtka tek 30,03 boda.

"S obzirom na ogroman broj referenci, bilo tko drugi morao bi ponuditi izuzetno nisku ponudu, koja je neisplativa i koja bi bila ocijenjena dampinškom i odbačena. Dakle, opcije druge osim iTVZ-a u ovakvim natječajima nema, i da netko ima 30.000 referenci, a nema", tvrdi sugovornik Večernjeg lista koji smatra da uz te uvjete natječaja nema tržišne utakmice.

No, zanimljivo je da je svih 55.867 objekata koje su mu priznate kao referenca Župan odradio isključivo za Središnji državni ured za obnovu i njihove prednike. U Središnjem državnom uredu potvrdili su da je “od početka poslijeratne obnove 1997. godine za ovaj Ured i prednike ovog ureda tvrtka HIMK (preteča iTVZ-a) obavljala poslove kontrole u kojoj je imenovani stručnjak Marijan Župan bio glavni inženjer, odnosno voditelj tima”, piše novinar Večernjeg lista Danijel Prerad.

Tagovi: obnova Banovine, iTVZ d.o.o., Marijan Župan, kontrola obnove
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE