GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Toplinska izolacija kuće sve je važnija tema

Toplinska izolacija kuće sve je važnija tema
IZOLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:00
Autor: Slavica Marasović, mag. ing. aedif
ANALIZA - Toplinska izolacija do prije 30-ak godina nije bila glavna tema kad se razmišljalo o gradnji kuće. Tijekom zadnjih godina postala je neizostavan segment građe svakog objekta.

Tijekom zimskih mjeseci troškovi grijanja mogu iznositi do 75 % troškova energenata u režijskim troškovima. Jedini način smanjenja troškova grijanja je da se kvalitetno napravi toplinska izolacija.

Uz to što smanjuje toplinske gubitke zimi, uz to omogućava smanjenje sunčevog zagrijavanja kuće u ljetnom razdoblju. Na taj način u potpunosti se može izbjeći ugradnja klima uređaja ili će, ako je već ugrađena, potrošnja električne energije biti znatno manja nego u neizoliranoj kući.

Toplina se gubi preko prozora

Toplinska izolacija prozora od iznimnog je značaja jer se velika količina energije iz prostorije gubi preko prozora. Energetska učinkovitost ovisi o vrsti i načinu izvedbe staklenih površina. Najčešće se kod suvremenih prozora susrećemo s dvostrukim ili trostrukim izo-staklima. Pojam izo-stakla podrazumijeva stakleno tijelo koje se sastoji od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom. Ukoliko se prostor između stakla ispuni plemenitim plinom, utoliko će toplinska izolacijska biti još bolja, ali će se cijena prozora dodatno povećati.

Kamena vuna
Prilikom izolacije kuće potrebno je planirati i dobru izolaciju vanjskih zidova. Toplinski izoliran građevinski objekt je ugodniji, produžuje joj se životni vijek i doprinosi zaštiti okoliša. Najpoželjniji materijal za izolaciju je kamena vuna koja je dobar izolator i ima mogućnost difuzije pare. Potrebna debljina sloja kamene vune je 9-11 cm. Uz toplinsku, kamena vuna pruža zvučnu i protupožarnu izolaciju. Može se koristiti za izolaciju potkrovlja, pregradnih zidova, spuštenih stropova i slijepih podova. Ploče kamene vune su negorive, otporne na visoke temperature, otporne na starenje i kemijski neutralne, piše Gospodarski list.

Stiropor
Na drugom mjestu najpoželjnijih materijala za izolaciju je stiropor. Razlika u investiciji između kamene vune i stiropora je minimalna. Polistiren, koji se prodaje pod imenom stiropor, najviše se koristi za izolaciju stambenih zgrada. Prednost stiropora je to što je jeftin. To je važna činjenica ako obiteljska kuća ima veliku površinu za oblaganje. Stiropor ima vrlo dobre izolacijske vrijednosti. Sa slojem stiropora od 14 cm mogu se zadovoljiti zahtjevi uredbe o štednji energije.

Stiropor ne gubi svoj izolacijski učinak čak ni kad je namočen, odnosno kad uđe vlaga u njega. Mana stiropora je da dobro gori, brzo se zapali i plamen se brzo širi, a kad gori, ispuštaju se otrovni plinovi. Također, stiropor se ne može reciklirati. Čvrsto je pričvršćen za fasadu ljepilom te ga se teško može riješiti. Pozitivna stvar je da stiropor nije težak, postojan je i s njim se lako radi. Ploče stiropora mogu se rezati vrućom žicom bez ostataka.


Jeste li znali?
Izolacija tavana, stropa ili krova staklenom ili kamenom vunom smanjuje gubitak topline, a samim time smanjuje i račune. Za još bolju izolaciju preporučljivo je koristiti dva sloja, pri čemu drugi sloj ide preko greda tako da nema zazora među spojevima. Zidove je najbolje izolirati s vanjske strane, ali nekad to nije moguće izvesti. Ponekad se pri izolaciji zidova previde spojevi grijanog i negrijanog prostora.

Područja koja vrlo često ostanu neizolirana su podovi iznad negrijanih ili otvorenih prostora, kao što su garaže ili nadstrešnice, prostori iznad negrijanih podruma i izbočenih dijelova kata. Ovdje se ne smije zaboraviti postaviti parna brana prema grijanom prostoru.a

Tagovi: toplinska izolacija, izolacija, gradnja, grijanje, toplina, nekretnine, kamena vuna, stiropor
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio veći za 14,6 posto nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u odnosu na veljaču pao za 0,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZA ODLIKAŠE
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZAGREB - U elitnim zagrebačkim Šestinama grupacija VMD planira izgradnju 13 samostojećih višestambenih zgrada, sudeći prema pismu namjere koje su uputili Gradu Zagrebu, a za očekivati je da bi to mogao biti luksuzan projekt.
U Srbiji je svaki peti stan prazan
CRNA STATISTIKA
U Srbiji je svaki peti stan prazan
BEOGRAD - Na tržištu nekretnina u Srbiji sve je više novih stanova, ali je iz godine u godinu sve više i praznih stanova, pa je tako između posljednja dva popisa, broj privremeno praznih stanova porastao za 34.499 stambenih jedinica, piše magazin Biznis i finansije.
Ante Todorić i Petra Kaćunko postali zastupnici Beograda na vodi u Hrvatskoj
ZASTUPSTVO
Ante Todorić i Petra Kaćunko postali zastupnici Beograda na vodi u Hrvatskoj
BEOGRAD - Na gala prijemu, održanom u Beogradu, Ante Todorić, zajedno s partnericom Petrom Kaćunko, predstavio je svoju Real Estate agenciju 'Regent', koja već godinu dana uspješno posluje, za sada, isključivo u Hrvatskoj.
Nevjerojatan uzlet cijena smještaja u Beogradu, evo što se događa
UZLET
Nevjerojatan uzlet cijena smještaja u Beogradu, evo što se događa
BEOGRAD - Normalno je da cijene smještaja rastu s potražnjom ili u danima važnih evenata, ali ovo što su Beograđani izveli s cijenama smještaja u danima kad nastupa Rammstein dugo nismo vidjeli - uspjeli su prešišati čak i Malmö u danima Eurosonga!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE