GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U gradovima na zapadnom Balkanu pere se značajan novac u sektoru nekretnina

U gradovima na zapadnom Balkanu pere se značajan novac u sektoru nekretnina
PRANJE NOVCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 08:08
Autor: SEEbiz / indikator.ba
NEW YORK - Sektori nekretnina i građevine koriste se za pranje ilegalnog novca od trgovine drogom i trgovine migrantima na zapadnom Balkanu, što dovodi do povećanja cijena nekretnina, navodi se u izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Pranje novca putem građevinskih i nekretninskih poslova "popularno je jer je i dalje relativno lako i može apsorbirati velike količine kapitala", kaže se u izvještaju "Spot cijene: Analiza tokova ljudi, droge i novca na zapadnom Balkanu", prenosi bne intellinews.

Imovina "može biti mjesto za pohranu značajne količine kapitala, potencijalno povećati vrijednost i poboljšati kvalitetu načina života kriminalaca", kaže se u izvještaju. Ukazuje se na ranija istraživanja koja su pokazala da ulaganja u izgradnju i nekretnine "imaju dugu povijest apsorbiranja ilegalnih prihoda na zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je taj sektor i ekonomski značajan i loše reguliran".

- Općenito se prepoznaje da je stambena imovina u riziku više od komercijalne imovine zbog svog prometnog potencijala, navodi se. - U stvari, mnoga su tržišta nekretnina u regiji iskrivljena opranim novcem, jer kriminalci umjetno pokreću cijene. Iako su cijene nekretnina pale u cijeloj regiji 2020. godine zbog [coronavirusa] COVID-19 ... mnoga su mjesta i dalje imala dobit od 2017. godine.

Također u regiji postoji značajna trgovina drogom, koja je i izvor i tranzitni put za opojne droge. Albanija je dugo bila važno mjesto za proizvodnju kanabisa, unatoč naporima vlade da ga ukloni, a sve veće količine droge sada se proizvode u Bosni, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Povrh svega, Zapadni Balkan je glavna tranzitna regija za promet kanabisa, heroina, kokaina i sintetičkih droga. Posljednje se proizvode i u regiji, uglavnom u Srbiji.

- Unatoč značajnim operativnim troškovima, organizirani kriminal i ilegalna trgovina legalnom i ilegalnom robom nesumnjivo svake godine generiraju milijarde eura nezakonitih globalnih finansijskih tokova koji se usmjeravaju u inozemstvo, peru u lokalnim privredama ili reinvestiraju u druge kriminalne aktivnosti, kaže se u izvještaju .

Prema procjeni Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), pranje novca čini oko 2,7% globalnog BDP-a ili 1,6 biliona USD. Međunarodni monetarni fond (MMF) navodi da opravni novac ukupno čini između 2% i 5% globalnog BDP-a. Primjenjujući ove postotke na zapadnom Balkanu, svake bi se godine opralo između 1,8 i 4,6 milijardi eura.

Tagovi: pranje novca, tržište nekretnina, trgovina drogom, trgovina migrantima
PROČITAJ I OVO
Za dvije godine prvi hotel brenda InterContinental u Crnoj Gori
HOTELI
Za dvije godine prvi hotel brenda InterContinental u Crnoj Gori
PODGORICA - InterContinental je jedan od najvećih svjetskih hotelskih luksuznih brendova i ove godine slavi 75 godina postojanja.
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
PREGLED
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
RIM - Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u nastojanju da njegovo poslovanje bude transparentnije.
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
GRAĐEVINA
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zadržao je u svibnju dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9%.
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE