GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U New Yorku otvoren Little Island, park koji levitira nad Hudsonom

U New Yorku otvoren Little Island, park koji levitira nad Hudsonom
ATRAKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 23:05
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Lebdeći park veličine oko hektara koji leži na 132 betonska tulipana iznad rijeke Hudson otvoren je u petak u New Yorku, kao simbol ponovo rođenog grada nakon pandemije koja ga je duboko obilježila.

Little Island, dostupan besplatno preko dva pješačka mosta, izgrađen je na gatu 54 brodarske tvrtke White Star, mjestu gdje su se u travnju 1912. iskrcali preživjeli u brodolomu Titanica.

Umjetni otok je stajao oko 260 milijuna dolara i većinom ga je financirala zaklada poduzetnika Barryja Dillera i njegove supruge, modne kreatorice Diane von Furstenberg. Taj milijarder je izjavio za New York Times da će prvih 20 godina preuzeti troškove održavanja parka.

Ukupno bi njegov doprinos mogao dosegnuti 380 milijuna dolara, što je privatna donacija bez presedana za neki javni park.

Little Island umalo nije završen zbog niza pravnih zavrzlama, ali je 2017. guverner države New York Andrew Cuomo uspio postići dogovor svih strana.

Izgrađeni na različitim visinama, od 5 do 18 metara kako bi tvorili reljef, tulipani su teški po 68 tona. U parku je zasađeno 350 vrsta bilja, grmlja i drveća.

Smješten je između 13. i 14. ulice i u njemu se nalazi amfiteatar s blizu 700 mjesta. Dio je Hudson River Parka, na krajnjem jugu Manhattana.

"Neizrecivo sam sretna što sam ovdje i što sam preživjela pandemiju", rekla je jedna od prvih posjetiteljica Barbara Kenner, koja je izgubila posao tijekom krize koja je u New Yorku odnijela više od 30.000 ljudi.

Krajobrazna arhitektica Signe Nielsen, koja je osmislila uređenje Little Islanda, želi da posjetitelji "napuste grad, promet i uđu u prostor iznenađenja", izjavila je.

"Nadam se da će iz parka izaći mirniji i sretniji nego kad su ušli".

Foto: Untapped New York

Tagovi: New York, Little Island, rijeka Hudson, Barry Diller, Diane von Furstenberg
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE