GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto

U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 14:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak.

Iako nema značajnih promjena u kretanjima traženih cijena nekretnina tijekom zadnjih godinu dana u Zagrebu, trendovi potražnje ipak ukazuju na promjene u interesu kupaca, na koje je vjerojatno utjecao niz potresa koji je zadesio središnju Hrvatsku, navedeno je u objavi Njuškala.

Dok je tako prošlogodišnja promjena pokazivala da kupci sve više daju prednost kućama u Zagrebu u odnosu na stanove, zadnjih je 12 mjeseci interes za kupnju kuća pao 10 posto.

U cijeloj Hrvatskoj Hrvatske, na godišnjoj razini interes za kupnjom i kuća i stanova rastao je manje od jedan posto, ali zato su neke regije kupcima postale puno zanimljivije.

Tako je u Primorsko-goranskoj županiji zadnjih 12 mjeseci porastao interes za kućama za 26,75 posto, u Istri unazad godinu dana za kućama traga gotovo 25 posto više kupaca, a za Ličko-senjsku županiju registrirano je 22,4 posto više pregleda oglasa kuća.

Za kvadrat kuće u Primorsko-goranskoj županiji prosječno se traži 1595 eura, u Istarskoj županiji 1799 eura, a Ličko-senjskoj županiji 1160 eura.

Potencijalni kupci sve češće pretražuju i kuće u Zadarskoj županiji, ali i u Međimurju, gdje ih je unazad godinu dana 11 posto više sklonije kupiti kuću, naveli su iz Njuškala.

Interes za kupnju stanova u Zagrebu porastao 5,6 posto

Od veljače 2020. do veljače ove godine, interes za kupnju stanova u Zagrebu porastao je 5,6 posto, pri čemu je prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači premašivala 2150 eura.

Među gradovima u kojima tražene cijene stanova i dalje rastu su i Osijek, Zadar i Pula, a u Rijeci drugi mjesec za redom najviše rastu tražene cijene - 6,4 posto. Iako ih je u proteklom razdoblju pratio i Split, u traženim cijenama stanova sada stagnira, izvijestili su iz Njuškala.

Najam u Zagrebu u godinu dana pojeftinio za devet posto, potražnja manja za oko šest posto

Promjene su zahvatile i zagrebačko tržište stanova za najam, pa su tako cijene najma u godinu dana pale za devet posto, a potražnja u prva dva mjeseca ove godine pala je za oko šest posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prosječna cijena najma stana u Zagrebu iznosi 539 eura, u ponudi je najviše stanova od 40 do 70 kvadratnih metara, a jedini stanovi za najam s rastom cijene na godišnjoj razini su oni od 20 kvadratnih metara, koji su poskupjeli za 3,2 posto i iznajmljuju se za prosječnih 261 eura mjesečno.

Cijene najma su najviše pale u centru grada i to za 11 posto, no i dalje prosječno iznose više od 700 eura mjesečno, napisali su iz Njuškala.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, potražnja za kućama u Zagrebu, Njuškalo, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE