GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U rujnu 1,3 posto manje građevinskih dozvola nego lani

U rujnu 1,3 posto manje građevinskih dozvola nego lani
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 16:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu ove godine izdano 945 građevinskih dozvola što je 1,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 87 posto ili 824 dozvole u rujnu izdano je za zgrade, a 13 posto ili 121 za ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, sportski tereni itd.

Na godišnjoj je razini broj građevinskih dozvola za zgrade manji za 1,8 posto, dok je za ostale građevine veći za 2,5 posto.

Dozvolama izdanima u rujnu predviđena je vrijednost radova od 577,6 milijuna eura, što je oko 41 posto više nego u istom razdoblju lani. Pritom na zgrade otpada 466 milijuna, a na ostale građevine 111,6 milijuna eura.

Prema vrstama radova, u rujnu je 77,4 posto ili 731 dozvola izdano za novogradnju, a 22,6 posto ili 214 dozvola za rekonstrukcije.

Izdanim građevinskim dozvolama u rujnu predviđena je gradnja 1.663 stanova, što je 10,9 posto više nego u rujnu 2022. godine.

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci 2023. u Hrvatskoj je izdana 8.501 građevinska dozvola, što je rast od 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predviđena vrijednost radova iznosi 4,92 milijarde eura, što je 31,8 posto više nego lani. Od toga 3,7 milijardi otpada na zgrade, a oko 1,2 milijarde eura na ostale građevine.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u devet mjeseci ove godine, predviđena je gradnja 13.645 stanova, što je 0,8 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
HOTELI
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
RIJEKA - Hotel Jadran preživio je ne jedan nego dva svjetska rata, preživio je dvaput poprilično dramatične promjene društvenog uređenja, da bi tik uoči svog 110. rođendana napravio jedan od svojih najvažnijih iskoraka – postao je dijelom Tribute Portfolia, jednog od ogranaka hotelskog lanca Marriott, prema temeljitim i stručnim analizama jednog od najluksuznijih na svijetu.
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE