GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju godišnji pad obujma građevinskih radova 2,2%

U svibnju godišnji pad obujma građevinskih radova 2,2%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 22:31
Autor: RBA analize
ANALIZA - Pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u lipnju bio na razini od 102,3.

Uz rast od 1,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u svibnju je treći mjesec zaredom zabilježio nastavak pada na godišnjoj razini, po stopi od 2,2%. Prema izvornim indeksima prekinuta su pozitivna kretanja od početka godine pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen rast od 2,4% dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 6,4%.

Prema izvornim indeksima, godišnjim stopama pada obujma građevinskih radova u svibnju pridonijelo je smanjenje radova na izgradnji zgrada (-8,4%) kao i pad obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (-3,3%). Kod izgradnje zgrada, uz nekoliko manjih iznimki, prekinut je rastući trend koji je prisutan od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend bio prisutan od kraja 2018. godine. Promatrano prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u svibnju 49,6% radova odrađeno na zgradama a 50,4% na ostalim građevinama.

Usporedno, negativna godišnja kretanja u svibnju prouzročena globalnim ekonomskim zastojem zabilježena su i u većini zemalja u okruženju. Tako je prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi) u svibnju godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova u EU zabilježila dvoznamenkasti pad od 10,3% (snažan doprinos Italije, Francuske i Španjolske). Dok je u Poljskoj zabilježen godišnji pad od 3,0%, kod Mađarske (-20,1%), Bugarske (-14,1%), Slovenije (-13,7%), Slovačke (-10,9%) te Češke (-7,6%) vidljiva su izraženija kretanja.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u svibnju iznosio 766 te je bio 10,3% niži u odnosu na broj u svibnju 2019. U prvih pet mjeseci 2020. godine ukupno je izdano 3.620 dozvola za građenje. Nakon snažnog godišnjeg pada u travnju, predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu svibnju (od 2.657 mil. kuna) viša je za 9,6% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u lipnju bio na razini od 102,3. I u nastavku godine pad gospodarske aktivnosti negativno će se odraziti na kretanja u građevinarskom sektoru.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
NOVI TRENDOVI
Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
ZAGREB - Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila, poručio je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori
Colliers: Industrijski i logisitički sektor mogli bi postati dobitnici na slovenskom tržištu nekretnina
ANALITIČARI
Colliers: Industrijski i logisitički sektor mogli bi postati dobitnici na slovenskom tržištu nekretnina
LJUBLJANA - Pandemija COVID-19 i povezane mjere opreza snažno su utjecale na gospodarstvo Slovenije, što je dovelo do kontrakcije BDP-a i svih glavnih makroekonomskih pokazatelja.
Vesić: Beograd među retkim gradovima gde cene nekretnina rastu
RAST
Vesić: Beograd među retkim gradovima gde cene nekretnina rastu
BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da se ove godine, uprkos pandemiji COVID-19, u glavnom gradu Srbije gradi više kvadrata nego lane.
Srpski vlasnici nekretnina u Grčkoj ne mogu do svoje imovine
NERVOZA
Srpski vlasnici nekretnina u Grčkoj ne mogu do svoje imovine
BEOGRAD - Produžetak zabrane ulaska vlasnika srpskih pasoša u Grčku do kraja septembra doliva so na već postojeću ranu građana Srbije koji su vlasnici nekretnina u ovoj turističkoj zemlji.
Njemačka: Zašto su građevinska zemljišta skuplja nego ikad?
REKORDI
Njemačka: Zašto su građevinska zemljišta skuplja nego ikad?
BERLIN - Potražnja za stambenim prostorom u Njemačkoj je ogromna, prije svega u gusto naseljenim područjima. Međutim, nedostaje građevinskog zemljišta. Cijene su zato eksplodirale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE