GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju godišnji pad obujma građevinskih radova 2,2%

U svibnju godišnji pad obujma građevinskih radova 2,2%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 22:31
Autor: RBA analize
ANALIZA - Pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u lipnju bio na razini od 102,3.

Uz rast od 1,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u svibnju je treći mjesec zaredom zabilježio nastavak pada na godišnjoj razini, po stopi od 2,2%. Prema izvornim indeksima prekinuta su pozitivna kretanja od početka godine pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen rast od 2,4% dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 6,4%.

Prema izvornim indeksima, godišnjim stopama pada obujma građevinskih radova u svibnju pridonijelo je smanjenje radova na izgradnji zgrada (-8,4%) kao i pad obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (-3,3%). Kod izgradnje zgrada, uz nekoliko manjih iznimki, prekinut je rastući trend koji je prisutan od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend bio prisutan od kraja 2018. godine. Promatrano prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u svibnju 49,6% radova odrađeno na zgradama a 50,4% na ostalim građevinama.

Usporedno, negativna godišnja kretanja u svibnju prouzročena globalnim ekonomskim zastojem zabilježena su i u većini zemalja u okruženju. Tako je prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi) u svibnju godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova u EU zabilježila dvoznamenkasti pad od 10,3% (snažan doprinos Italije, Francuske i Španjolske). Dok je u Poljskoj zabilježen godišnji pad od 3,0%, kod Mađarske (-20,1%), Bugarske (-14,1%), Slovenije (-13,7%), Slovačke (-10,9%) te Češke (-7,6%) vidljiva su izraženija kretanja.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u svibnju iznosio 766 te je bio 10,3% niži u odnosu na broj u svibnju 2019. U prvih pet mjeseci 2020. godine ukupno je izdano 3.620 dozvola za građenje. Nakon snažnog godišnjeg pada u travnju, predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu svibnju (od 2.657 mil. kuna) viša je za 9,6% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u lipnju bio na razini od 102,3. I u nastavku godine pad gospodarske aktivnosti negativno će se odraziti na kretanja u građevinarskom sektoru.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE