GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju ubrzanje godišnjeg rasta obujma građevinskih radova na 3,8%

U svibnju ubrzanje godišnjeg rasta obujma građevinskih radova na 3,8%
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2023 / 12:56
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u svibnju je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljen trend godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova, a pozitivne godišnje promjene kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast je u svibnju iznosio 3,8% godišnje (u odnosu na 1,1% zabilježenih u travnju i 3,1% u ožujku). Prema izvornim indeksima, također je zabilježen rast od 3,8% u odnosu na svibanj 2022.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, pozitivan doprinos generiran je od izgradnje zgrada (+8,1% godišnje), dok je u suprotnom smjeru djelovala izgradnja na ostalim građevinama (-2,9% godišnje). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova veći je za 1,5% u odnosu na travanj.

Nadalje, u prvih pet mjeseci izdano je 5.008 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6,4%. Od toga, 4.310 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Rast aktivnosti u građevinskom sektoru vidljiv je i u porastu izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini premda njihov broj još uvijek nije dosegao razine zabilježene u razdoblju prije svjetske financijske krize.

Posljednji podaci HNB-a ukazuju na zadržavanje poslovnog optimizma u građevinarstvu iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano u prvih šest mjeseci ove godine, poslovni optimizam u građevinarstvu na najvišim je razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje, nedostatku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja (za sada) pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu aktivnosti.

Opisana kretanja u građevinarstvu upućuju da je smanjenje aktivnosti na početku drugog tromjesečja bilo kratkotrajno te vjerojatno i posljedica vremenskih (ne)prilika. Solidna ekspanzija aktivnosti u djelatnostima građevinarstva stoga se nastavlja, čemu zasigurno doprinose radovi podržani EU fondovima. Navedeno se odražava i na tržište rada, gdje građevinske djelatnosti uz IT i uslužne djelatnosti povezane s turizmom predvode zapošljavanje. Ograničavajuće na građevinsku aktivnost djeluje nedostatak kvalificirane radne snage i pogoršanje uvjeta financiranja, dok se u negativne rizike može ubrojiti intenzitet usporavanja potražnje u gospodarstvu i dugotrajnost inflatornih pritisaka.
*prema kalendarski prilagođenim indeksima

Tagovi: građevina, građevinski radovi, nekretnina
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio veći za 14,6 posto nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u odnosu na veljaču pao za 0,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZA ODLIKAŠE
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZAGREB - U elitnim zagrebačkim Šestinama grupacija VMD planira izgradnju 13 samostojećih višestambenih zgrada, sudeći prema pismu namjere koje su uputili Gradu Zagrebu, a za očekivati je da bi to mogao biti luksuzan projekt.
U Srbiji je svaki peti stan prazan
CRNA STATISTIKA
U Srbiji je svaki peti stan prazan
BEOGRAD - Na tržištu nekretnina u Srbiji sve je više novih stanova, ali je iz godine u godinu sve više i praznih stanova, pa je tako između posljednja dva popisa, broj privremeno praznih stanova porastao za 34.499 stambenih jedinica, piše magazin Biznis i finansije.
Ante Todorić i Petra Kaćunko postali zastupnici Beograda na vodi u Hrvatskoj
ZASTUPSTVO
Ante Todorić i Petra Kaćunko postali zastupnici Beograda na vodi u Hrvatskoj
BEOGRAD - Na gala prijemu, održanom u Beogradu, Ante Todorić, zajedno s partnericom Petrom Kaćunko, predstavio je svoju Real Estate agenciju 'Regent', koja već godinu dana uspješno posluje, za sada, isključivo u Hrvatskoj.
Nevjerojatan uzlet cijena smještaja u Beogradu, evo što se događa
UZLET
Nevjerojatan uzlet cijena smještaja u Beogradu, evo što se događa
BEOGRAD - Normalno je da cijene smještaja rastu s potražnjom ili u danima važnih evenata, ali ovo što su Beograđani izveli s cijenama smještaja u danima kad nastupa Rammstein dugo nismo vidjeli - uspjeli su prešišati čak i Malmö u danima Eurosonga!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE