GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju

U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 08:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.

Pronaći kvalitetan stan po razumnoj cijeni, za koji neće trebati svaki mjesec izdvojiti pozamašni dio primanja, postalo je sve teže, piše HRT.

Mladi ljudi, mahom studenti, kao i mlade obitelji svakodnevno nailaze na probleme pri najmu. Najčešći su – nerealne cijene te iznenadni otkaz ugovora. Miro stan za najam u Zagrebu traži već dva mjeseca. Za sada je to, kaže, nemoguća misija.

“U Dubaiju i u Londonu sam sada bio i moram reći da je Zagreb cijenom otišao poprilično visoko. Na primjer za 800 eura, za koliko ja tražim stan u Zagrebu, možete iznajmiti stan i u Dubaiju”, rekao je Miro Čabraja.

Na rast cijena najma u Zagrebu utječe sve veće doseljavanje – i domicilnog stanovništva i strane radne snage te iznajmljivanje stanova za turizam i rast cijena u prodaji.

“Trenutno primjećujemo izjednačenje cijene kako najma tako i prodaje. Za razliku od prošle godine imamo povećanje od 20 posto što znači da su cijena najma i cijena kredita izjednačene”, rekao je Filip Brkan, član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Najveća je potražnja za stanovima do 60 četvornih metara. Agenti kažu da je postalo gotovo nemoguće pronaći kvalitetan podstanarski stan za dugoročni najam po razumnoj cijeni.

“Apsolutno je prisutan nedostatak stanova za najam jer nema nikakve politike u tome smjeru, nego se pojedinici sami snalaze. Primjer toga su strani radnici koji se isto tako nalaze na hrvatskom tržištu, poslodavci koji im nalaze smještaj i tako pune fond određenih nekretnina”, rekla je Jelena Kravošćanec Todorović, agentica za nekretnine.

Unatoč zakonskoj regulativi, na tržištu najma stanova je nered, kažu odvjetnici. Dio vlasnika i dalje inzistira na usmenom dogovoru. Zbog toga nastaje niz problema.

“Najmodavac smatra da su ostvareni uvjeti za zadržavanje pologa dok najmoprimac smatra da to nije tako. Dosta često najmoprimci ističu problem oko ulazaka u stan za vrijeme trajanja najma. Zakon mu dopušta kontrolu najma stana, ali to mora biti ugovorom definirano”, rekao je Vedran Ceranić, odvjetnik.

U Hrvatskoj je u ponudi oko osam tisuća stanova za najam. Na godinu ih se izgradi tri tisuće. Sve je to malo s obzirom na potražnju koja neprestano raste.

Tagovi: najam stana, stanovi, nekretnine, brkan
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
POTEZI
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
MADRID - Španjolska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE