GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 15:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio godišnju stopu rasta sedmi mjesec za redom i to značajno bržim tempom u odnosu na prethodni mjesec (10,8% u odnosu na 6,5%).

U kolovozu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+11%) i od izgradnje na ostalim građevinama (10,5% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 11,8% u odnosu na kolovoz 2020.

Posljedično, kumulativno u prvih osam mjeseci 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 10,9%. U odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u kolovozu 2021. veći je za 3,7%

U prvih osam mjeseci je izdano 6.762 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 18,3%. Od toga, 5.689 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Poslovni optimizam u građevinarstvu u kolovozu blago se poboljšao za 1,7 bb dok je kumulativno porastao za 2,6% u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani.

Međutim u rujnu poslovni optimizam u građevinarstvu bilježi blagi pad u odnosu na prethodni mjesec (-0,8 bb) što bi se moglo obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova. Unatoč navedenim trenutačnim poteškoćama u sektoru građevine, u nastavku godine očekujemo pozitivne trendove koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevinarstvo, tržište nekretnina, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE