GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 15:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio godišnju stopu rasta sedmi mjesec za redom i to značajno bržim tempom u odnosu na prethodni mjesec (10,8% u odnosu na 6,5%).

U kolovozu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+11%) i od izgradnje na ostalim građevinama (10,5% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 11,8% u odnosu na kolovoz 2020.

Posljedično, kumulativno u prvih osam mjeseci 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 10,9%. U odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u kolovozu 2021. veći je za 3,7%

U prvih osam mjeseci je izdano 6.762 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 18,3%. Od toga, 5.689 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Poslovni optimizam u građevinarstvu u kolovozu blago se poboljšao za 1,7 bb dok je kumulativno porastao za 2,6% u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani.

Međutim u rujnu poslovni optimizam u građevinarstvu bilježi blagi pad u odnosu na prethodni mjesec (-0,8 bb) što bi se moglo obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova. Unatoč navedenim trenutačnim poteškoćama u sektoru građevine, u nastavku godine očekujemo pozitivne trendove koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevinarstvo, tržište nekretnina, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE