GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 15:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio godišnju stopu rasta sedmi mjesec za redom i to značajno bržim tempom u odnosu na prethodni mjesec (10,8% u odnosu na 6,5%).

U kolovozu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+11%) i od izgradnje na ostalim građevinama (10,5% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 11,8% u odnosu na kolovoz 2020.

Posljedično, kumulativno u prvih osam mjeseci 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 10,9%. U odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u kolovozu 2021. veći je za 3,7%

U prvih osam mjeseci je izdano 6.762 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 18,3%. Od toga, 5.689 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Poslovni optimizam u građevinarstvu u kolovozu blago se poboljšao za 1,7 bb dok je kumulativno porastao za 2,6% u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani.

Međutim u rujnu poslovni optimizam u građevinarstvu bilježi blagi pad u odnosu na prethodni mjesec (-0,8 bb) što bi se moglo obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova. Unatoč navedenim trenutačnim poteškoćama u sektoru građevine, u nastavku godine očekujemo pozitivne trendove koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevinarstvo, tržište nekretnina, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
KUĆE
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
DUBLIN - Irska će osigurati 2,2 milijarde eura za popravak i obnovu kuća koje su zbog blage regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je vlada.
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
ZEMLJIŠTE
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
LUXEMBOURG - Cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bile su u 2020. godini najniže u Europskoj uniji, a čelo ljestvice drži Nizozemska gdje su bile više od 20 puta veće, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
ZAGREB - Udio stranaca među kupcima nekretnina 2010. bio je 14 posto, a 2020. svaki je četvrti bio stranac,. Slavonija čeka srpanj 2023. kad istječe zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.
Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.
Šesnaesti uzastopni mjesec međugodišnjeg rasta građevinskih radova
TRENDOVI
Šesnaesti uzastopni mjesec međugodišnjeg rasta građevinskih radova
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je 7,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na kolovoz manji za 0,4 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE