GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova

Ubrzana stopa rasta građevinskih radova
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 15:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio godišnju stopu rasta sedmi mjesec za redom i to značajno bržim tempom u odnosu na prethodni mjesec (10,8% u odnosu na 6,5%).

U kolovozu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+11%) i od izgradnje na ostalim građevinama (10,5% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 11,8% u odnosu na kolovoz 2020.

Posljedično, kumulativno u prvih osam mjeseci 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 10,9%. U odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u kolovozu 2021. veći je za 3,7%

U prvih osam mjeseci je izdano 6.762 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 18,3%. Od toga, 5.689 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Poslovni optimizam u građevinarstvu u kolovozu blago se poboljšao za 1,7 bb dok je kumulativno porastao za 2,6% u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani.

Međutim u rujnu poslovni optimizam u građevinarstvu bilježi blagi pad u odnosu na prethodni mjesec (-0,8 bb) što bi se moglo obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova. Unatoč navedenim trenutačnim poteškoćama u sektoru građevine, u nastavku godine očekujemo pozitivne trendove koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevinarstvo, tržište nekretnina, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE