GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Učka: Otvoren moderni centar za posjetitelje

Učka: Otvoren moderni centar za posjetitelje
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 18:51
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Centar za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka otvoren je u utorak na 922 metra nadmorske visine u prostoru od 1200 četvornih metara.

Centar je izgrađen u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva radi podizanja svijesti o važnosti prirode i njezine aktivne zaštite, a većim dijelom financiran je bespovratnim novcem iz europskih fondova.

Osnovna mu je svrha povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka i ponuditi nova znanja putem edukativnih sadržaja.

U novoj zgradi, koja je izgrađena na ostacima nekadašnje gospodarske zgrade, stalni je izložbeni postav o prirodnoj i kulturnoj baštini Učke i Ćićarije, dvorana, planinska kavana s terasom i suvenirnica, a na krovu je ugrađena fotonaponska elektrana.

Riječ je o projektu koji je tijekom tri godine provodila Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima, Općinom Kršan i udrugom BIOM.

Projekt Učka 360° obuhvatio je izgradnju i opremanje Centra za posjetitelje Poklon i još četiri manja objekta, volontersko-informacijske centre na drugim lokacijama, zatim razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje postojećih edukacijskih programa.

Vrijednost projekta Učka 360° je 49.9 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 38.5 milijuna kuna.

Projekt su sufinancirali Europska unija s bespovratnih 32.7 milijuna kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.5 milijuna kuna, a ostatak novca osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i partneri u provedbi projekta.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je njegov susret sa zgradom budućeg centra bio 2018., prije radova, kada je shvatio da je riječ o napuštenom peradarniku.

"No danas se nalazimo u fenomenalnom multifunkcionalnom centru koji svojim sadržajem može biti i cjelodnevna zabava za cijelu obitelj", rekao je, dodavši da će taj centar zadržati postojeće poklonike Učke te privući i nove.

Ministar Ćorić je rekao i da je realizacija projekta bila izazova i zahtjevna te je čestitao svima koji su u njemu sudjelovali.

Fotografija: Novi list

Tagovi: Učka, Projekt Učka 360°, centar za posjetitelje Poklon, Park prirode Učka, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
rast
Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
BEOGRAD-Čak 73 odsto više ugovora o prodaji građevinskog zemljišta sklopljeno je tokom maja ove godine u odnosu na maj prošle i pretprošle godi
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji zemljišta
ZEMLJIŠTE
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji zemljišta
VARAŽDIN - Varteks je izvijestio da je skolio Predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu, Zagrebačka 94.
Trebinje: Rastu cijene novih stanova
STANOVI
Trebinje: Rastu cijene novih stanova
TREBINJE - U ovoj godini u Trebinju najavljena je izgradnja deset stambenih objekata sa najmanje po 50 stanova, a povećanu gradnju prati i rast cijena.
Dana holdings: Sve poslove u Belorusiji dobili smo na tenderima
REAKCIJE
Dana holdings: Sve poslove u Belorusiji dobili smo na tenderima
BEOGRAD - Odavno se nagađa o saradnji kompanija povezanih sa porodicom Karić, kao i njihovim vezama sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
Promet nekretninama pada, ali cijene rastu
TREND
Promet nekretninama pada, ali cijene rastu
ZAGREB - U Hrvatskoj cijene stambenih kvadrata i dalje rastu. I uz potrese i nesigurna gospodarska kretanja u pandemiji. No, pandemija je ipak dovela do laganog pada prodaje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE