GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uhlir: Priprema se ugovor sa Svjetskom bankom za obnovu zgrada javne namjene

Uhlir: Priprema se ugovor sa Svjetskom bankom za obnovu zgrada javne namjene
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 16:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Priprema se ugovor sa Svjetskom bankom 'težak' 200 milijuna dolara za uklanjanje opasnih elemenata, odnosno za obnovu zgrada javne namjene, najavio je u utorak državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir na sastanku o obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu i okolici.

O tom je priopćenjem izvijestila Hrvatska gospodarska komora (HGK), koja je i organizirala sastanak u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Građevinskim fakultetom.

Kako se prenosi u priopćenju, Uhlir je govorio o žurnim radovima na zaštiti zgrada (radovi na dimnjacima, bojlerima, krovištu i zabatima te omogućavanju tople vode i grijanja).

"Žurnom obnovom želimo omogućiti građanima normalan boravak u kućama koje su oštećene, ali nisu strukturno ugrožene. Uz krovišta, dimnjake i zabate obnovit ćemo i liftove, a bit će osigurano i do 8000 kuna za kupovinu novih bojlera", rekao državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Prvo se ide u radove, izrađuje se dokumentacija, plaćaju računi, a onda se ta dokumentacija dostavlja upravitelju zgrade. Da to bude što organiziranije, takvi računi će se kroz aplikaciju, koja se sada razvija, prijavljivati Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naglasio je.

"Ovaj tjedan pripremamo i ugovor sa Svjetskom bankom težak 200 milijuna dolara za uklanjanje opasnih elemenata, odnosno za obnovu zgrada javne namjene poput škola i bolnica", izjavio je Uhlir.

Nada se da će zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije biti konstruktivno dorađen jer o tome ovise i sredstva.

"Za brzu i efikasnu obnovu trebati će 40-ak milijardi kuna i ona će biti brzo gotova, ili ćemo ići na dugotrajnu i cjelovitu renovacija koja će nas stajati oko 80 milijardi kuna", pojasnio je Uhlir, uz napomenu da je nacrt zakona u javnoj raspravi do 14. lipnja te je apelirao da sve primjedbe i prijedlozi struke budu organizirani jer time smanjujemo vrijeme njihove obrade i sve ide brže.

Za potpredsjednicu HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjanu Čagalj obnova zgrada oštećenih u potresu prilika je za snažniju aktivaciju domaće građevinsku industrije.

"HGK već godinama promovira kupovanje i ugradnju hrvatskog, a sada imamo idealnu šansu za to jer je već osigurano 141 milijuna kuna za hitne sanacije. Kratkoročni cilj je da se pri obnovi ugrađuje hrvatski proizvodi i da ovo bude svojevrsni početak dugoročnog jačanja konkurentnosti našeg građevinarstva, a dugoročni cilj je da kroz narednih deset godina naše tvrtke moderniziraju proizvodnju i pokažu da mogu stati uz bok međunarodnoj konkurenciji", istaknula je Čagalj.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić predstavio je smjer fakulteta za obnovu zgrada oštećenih u potresu rekavši da se taj fakultet od samog početka angažirao oko obnove od potresa, radio na procjenama troškova koje su predstavljene Vladi te na smjernicama za obnovu.

I Josip Atalić, voditelj tima stručnjaka za provjeru statike zgrada i profesor s Građevinskog fakulteta, rekao je kako su obavili sve preglede, napravili preliminarne troškove obnove i izradili stručne smjernice za zakon, dok je predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec naglasila potencijal tržišta ovdašnjih projektanata i istaknula kako više od 50 posto njih radi u poslovnim subjektima u kojima je jedan ili od dva do pet ovlaštenih projektanata.

Katalog hrvatskih proizvoda detaljnije je predstavila direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić kazavši da je nastao s namjerom povezivanja investitora i projektanata s domaćim proizvođačima.

Iz HGK u priopćenju prenose kako je u sklopu današnjeg sastanka osnovana i Grupacija upravitelja zgrada grada Zagreba HGK, a za njenog voditelja izabran je Dražen Pomper.

Cilj je okupljanje i organizacija svih gradskih upravitelja na jednom mjestu te zajedničko djelovanje u procesu uklanjanja posljedica potresa, istaknuo je Pomper, najavljujući i kako će jedna od prvih tema kojom će se grupacija baviti biti i pitanje zajedničke pričuve.

Tagovi: Željko Uhlir, Svjetska banka, zgrade javne namjene
PROČITAJ I OVO
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
PORAZNO
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
BEOGRAD -  Statistika o vlasništvu nad nekretninama jedan je od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 odsto žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, pokazala je nova analiza NALED-a i kompanije PwC.
Stiglo samo 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu
NAJAMNINE
Stiglo samo 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu
ZAGREB - Ministar državne imovine Mario Banožić istaknuo je u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a da su pronašli model kako zbrinuti 1100 osoba čije nekretnine imaju oznaku 'crveno' i čija je nekretnina neupotrebljiva tako što će im država financirati najamninu.
Jesu li doista oštro pale cijene stanova u centru Zagreba?
STANOVI
Jesu li doista oštro pale cijene stanova u centru Zagreba?
ZAGREB - Već dva mjeseca otkako je Zagreb pogodio potres, na tržištu nekretnina šuška se kako su stanovi u užem centru grada užurbano počeli gubiti na vrijednosti.
Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba
OBNOVA
Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba
ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je još jedan u nizu sastanaka kojima HGK okuplja relevantne institucije i struke koje će sudjelovati u procesu obnove od potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE