GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Val stečajeva prijeti njemačkom građevinskom sektoru

Val stečajeva prijeti njemačkom građevinskom sektoru
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Gubitak radnih mjesta u njemačkoj stambenoj industriji prijeti pokrenuti val bankrota i izbrisati mnoga radna mjesta, upozorili su u utorak predstavnici industrije i sindikata, zahtijevajući od političara djelovanje.

Uz daljnji pad stanogradnje iduće godine možemo očekivati val bankrota i gubitak oko 100.000 radnih mjesta, rekao je predsjednik udruge građevinske industrije Wolfgang Schubert-Raab.

On je za Augsburger Allgemeine od srijede rekao da je do rujna odobrena gradnja oko 77.000 stanova, manje nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Osim toga, prisutan je i trend otkazivanja već naručenih projekata.

Građevinari su sada dodatno zabrinuti zbog novootvorene rupe u njemačkim javnim financijama, nastavila je Schubert-Rab, zahtijevajući od vlade da građevinarima predstavi okvirne uvjete za poslovanje u nadolazećim godinama.

Presuda Ustavnog suda o nezakonitom preusmjeravanju novca u državnim fondovima od prošle srijede otvorila je minus od 60 milijardi eura u prijedlogu proračuna za 2024. nekoliko dana prije nego što je trebao biti zaključen.

Građevinari strahuju da bi to moglo utjecati na njihove subvencije, te da bi dugoročno moglo urušiti cijeli sektor, rekla je Schubert-Rab.

Predsjednik sindikata građevinskih radnika IG BAU Robert Feiger (Feiger) rekao je za isti list da u knjigama narudžbi još ima zaliha, ali da će se one istopiti.

Sindikat stoga traži "izvanredni fond" od 50 milijardi eura za izgradnju socijalnih stanova, uz još 22 milijarde za financiranje pristupačnih stanova za one s običnim primanjima, rekao je Feiger.

Njemačka stanogradnja u recesiji je prvenstveno zbog kombinacije povećanih troškova gradnje i skupljih kredita. Sve je to dramatično poskupilo gradnju, pa se građani ne samo teško odlučuju na investiciju, već i odustaju od projekata.

Tagovi: NJEMAČKA, GRAĐEVINA, GRAĐEVINARI, STANOGRADNJA
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE