GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vanđelić: Efikasnost obnove niska, obrađeno samo 2,3 posto zahtjeva građana

Vanđelić: Efikasnost obnove niska, obrađeno samo 2,3 posto zahtjeva građana
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić u petak je ocijenio da je provedba obnove u pet potresom pogođenih županija neefikasna, istaknuvši da je nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja obradilo samo 2,3 posto zahtjeva građana.

“Efikasnost obnove je niska. Od 12.997 zahtjeva građana, samo 2,3 posto je obrađeno i pretvoreno u odluke i rješenja. To su jedini akti kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Fondu ili Središnjem državnom uredu nalaže da provode obnovu”, kazao je Vanđelić na konferenciji za novinare.

Smatra da zato “nitko ne može biti zadovoljan obnovom”, ali i da svi snose krivnju za to, pa i on koji je dio sustava.

“Očito, i ja nosim krivnju jer sam dio sistema, možda sam trebao skočit na stol i galamit da se stvari dogode. Odgovornost je zajednička, na stručnim udrugama, na onima koji bi trebali pokrenuti promjene zakona”, kazao je dodavši da nije produktivno govoriti o pojedinačnoj odgovornosti.

Program mjera riješio je samo dio problema

Vanđelić je pozdravio donošenje novog Programa mjera za obnovu, no napomenuo da je na hitnost njegovog donošenja javno upozoravao i prije, čak 25 puta u proteklih šest mjeseci.

Međutim, smatra da je novi program riješio samo dio problema. Među preprekama koje koče obnovu je ta što aktualni zakon ima previše provedbenih tijela koja ne surađuju dovoljno, pa bi izmjenama zakona trebalo centralizirati vođenje projekata i nabavu.

Naveo je i premali broj zaposlenih u svim tijelima koja se bave obnovom, a smatra da se hitne mjere, popravci dimnjaka, zabatnih zidova, stubišta, dizala, trebaju rješavati organiziranom obnovom. Problem su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, posebno u Gradu Zagrebu, kao i neusklađena participacija građana na područjima gdje je proglašena katastrofa i izvan tog područja. Smatra da bi stoga konstrukcijsku obnovu trebalo financirati u 100 postotnom iznosu na cijelom području pogođenom potresima.

Promjena zakona spomenuta tek prije tri tjedna

Kazao je da se, unatoč upozorenjima stručnjaka i Fonda da je potrebna promjena zakona, o tome na sastancima ministarstva i svih uključenih u obnovu, počelo pričati prije tri tjedna.

“Prijedlog izmjena Zakona o obnovi prvi put je spomenut na sastancima prije otprilike tri tjedna (...). I onda je zaključeno da zaista nikako ne možemo ubrzati obnovu ako ne promijenimo zakon”, rekao je Vanđelić.

Donošenje izmjena zakona trebalo bi, smatra, trajati barem mjesec dana, da se napravi kvalitetno rješenje i pojednostavi zakon te je pozvao stručnjake da se uključe u proces njegove izmjene.

“Njihova šutnja nije u javnom interesu i nije dobra”, istaknuo je.

Fond do sada zaprimio 57 odluka ministarstva

Navodeći statistiku rada, Vanđelić je kazao da je Fond za obnovu dosad od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimio 57 odluka, od čega ih se 21 odnosi na rušenje kuća uništenih u potresu, a preostale na isplatu novčanih naknada za privremenu zaštitu potresom oštećenih građevina.

Srušene su četiri kuće, provedena su 224 postupka javne nabave, od kojih je čak 98 poništeno jer su prijašnjim programom mjera cijene bile preniske. Do sad je Fond isplatio ukupno 689 naknada šteta uzrokovanih potresom, ukupne vrijednosti 35.827.981 kuna.

Osim toga, Fond je zaprimio i 101 privremenu odluku te 132 zaključka kojima Ministarstvo od Fonda traži utvrđivanje činjenica u upravnom postupku obrade zahtjeva za obnovu.

Tagovi: Damir Vanđelić, Fond za obnovu
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE