GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vinarija Tomac u fokusu svjetske arhitekture

Vinarija Tomac u fokusu svjetske arhitekture
NOMINACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vinarija Tomac, smještena u idiličnom okruženju Donje Reke blizu Jastrebarskog, postala je primjer izvanredne upotrebe opeke u arhitekturi. To potvrđuje i nominacija za prestižnu Wienerberger Brick Award nagradu za 2024. godinu.

Ova vinarija, utemeljena na stoljetnoj tradiciji vinogradarstva obitelji Tomac, sjedinjuje se s okolnim prirodnim krajolikom, pokazujući kako se opeka može koristiti na načine koji su istovremeno inovativni, funkcionalni i estetski privlačni. Svake dvije godine Brick Award odaje počast modernoj arhitekturi koja na inovativan način koristi glinene građevinske materijale. Naglasak se stavlja na estetiku, funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost projekata, a osim toga, vrednuju se kreativnost, oblik, estetski aspekti i kontekst upotrebe zgrade. Ove godine ponovo je srušen rekord po prijavi projekata za Brick Award. Prijavljeno je 743 projekata iz 54 zemlje diljem svijeta, a među njima se našla i Vinarija Tomac. Hrvatski projekt ušao je u krug 50 najboljih projekata koje je ovog ljeta iskusni žiri odabrao kao projekte koji su postigli najznačajnije rezultate koristeći ciglu kao građevinski materijal.


Projekt vinarije Tomac odražava filozofiju održivosti i biodiverziteta. Posebna pažnja posvećena je načinu gradnje i materijalima koji će očuvati okoliš te osigurati energetsku učinkovitost zgrade. U tom vidu posebna pozornost posvećena je izboru materijala, a odgovor na sve postavljene zahtjeve dala je Porotherm 44 IZO Profi opeka. Osim što ima izuzetna toplinska svojstva, opeka je sačinjena od isključivo prirodnih materijala i tako se savršeno uklopila u projekt kojeg okružuju potok, šuma, polja i vinograd. Vinarija se, svojim konceptom i izborom materijala, integrirala u taj prirodni pejzaž i postala dio ekosustava koji je okružuje, čuvajući bioraznolikost. Vinarija je organizirana vertikalno, s različitim funkcionalnim područjima na svakoj etaži.

Od podruma građenog od sirovog betona, preko prizemlja s opečnim zidovima koji podržavaju drvenu konstrukciju drugog kata, do krovnog vrta – svaki element zgrade odražava kombinaciju tradicionalnih materijala i modernog dizajna. Uz pomoć Porotherm IZO Profi opeke dobivena je impozantna struktura i tekstura, odnosno sistem slaganja. Na projektu vinarije Tomac, Porotherm IZO Profi opeka nije skrivena iza završnih slojeva već se pojavljuje u svoj svojoj ljepoti te je tako postala zvijezda objekta.

Nominacija vinarije Tomac za Wienerberger Brick Award 24 predstavlja ne samo priznanje za izuzetan arhitektonski rad, već i potvrdu da se tradicija i inovacija mogu savršeno spojiti. Kroz korištenje opeke, vinarija Tomac simbolizira kako se poštivanje prirodnih materijala i održivih praksi može pretočiti u impresivno arhitektonsko djelo, stvarajući prostor koji nije samo funkcionalan, već i estetski inspirativan. Wienerberger Brick Award je nezavisna nagrada koja se dodjeljuje izvanrednim, inspirativnim i modernim arhitektonskim djelima od opeke. Nagradu mogu osvojiti projekti iz različitih kategorija (od obiteljskih kuća do infrastrukturnih projekata) čime se ističe raznolikost primjene opeke. Svaki projekt procjenjuje među

Tagovi: Vinarija Tomac, argitektura, Jastrebarsko, Wieneberger
PROČITAJ I OVO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
SUMORNO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
BERLIN - U Njemačkoj se tamni oblaci i dalje nadvijaju nad stambenom izgradnjom jer se sve više tvrtki suočava s nedostatkom narudžbi, navodi minhenski institut Ifo.
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE