GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Nastavlja se sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Vlada: Nastavlja se sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 13:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Država nastavlja sufinancirati energetsku obnovu obiteljskih kuća iako je program obnove završio prošle godine, dok je novi koji će obuhvatiti razdoblje od 2021. do 2030. tek u izradi, odlučeno je u petak na sjednici Vlade.

Vlada je, naime, usvojila prijedlog odluke o produžetku financiranja provedbe programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

"Kako bi se i prije donošenja novog programa obnove za obiteljske kuće osigurao kontinuitet obnove predlaže se produženje roka za ostvarenje prava za sufinanciranje do 31. prosinca 2021. godine u okviru postojećeg programa", kazao je na Vladinoj sjednici ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća (za ovu i sljedeću godinu) od 400 milijuna kuna osigurana su iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspodjelom sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Hrvatskoj tako da se 300 milijuna kuna namjenjuje sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH, te 100 milijuna kuna sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 25. lipnja objavio javne pozive za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća, s iznosom za sufinanciranje u iznosu od 171 milijun kuna te za građane u opasnosti od energetskog siromaštva, s iznosom od 32 milijuna kuna.

Poziv je privremeno zatvoren 1. rujna 2020., nakon što je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava višestruko premašio ukupno raspoloživi iznos planiranih financijskih sredstava koji je iznosio 203 milijuna kuna. Zaprimljene su 7.394 prijave od kojih je 3.100 prihvaćeno, za što su osigurana bespovratna sredstva od 210,9 milijuna kuna. S druge strane, 1.200 prijava nije udovoljilo uvjetima poziva, a zbog nedostatka sredstava je odbijena gotovo polovica prijavljenih građana, tj. 3.094 zahtjeva.

Novi program energetske obnove obiteljskih kuća koji će obuhvatiti razdoblje 2021. do 2030. godine je u izradi, te će ga Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Vladi na usvajanje predložiti sukladno Zakonu o gradnji.

Tagovi: energetska obnova, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
RAST
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
ZAGREB - Nekretnine u razvijenim državama su 10 posto precijenjene u odnosu na dugoročni prosjek što je najveća ekspanzija u 120 godina.
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE