" />
"> Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom | SEEbiz.eu

Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom

Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Vlada je u srijedu projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a sam je projekt vrijedan 182,7 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je objasnio da je, sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima RH, varaždinski Varteks 2019. godine prijavio taj projekt kao strateški investicijski projekt.

Radi se o privatnom investicijskom projektu, dok je područje investiranja prometna i komunalna infrastruktura, rekao je Ćorić, dodajući kako je u svibnju ove godine sklopljen sporazum o pripremi i provedbi tog strateškog projekta.

Inače, prometno i komunalno opremanje zone Varteksa uključuje izgradnju prometnica, vodovoda, fekalne i oborinske odvodnje, DT i EE kanalizacije i plinovoda, kao i rekonstrukciju mreže elektroopskrbe na razini cijelog obuhvata.

Projekt će se provesti u Varaždinu, a njegova ja ukupna vrijednost 182,7 milijuna kuna s PDV-om.

Ćorić je naveo da je zahvat podijeljen u dvije faze, koje su jamstvo realne i provedive revitalizacije i urbane regeneracije cijele zone na koju se odnosi.

Prva faza uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom, uključivo svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu, a druga realizaciju južnog kružnog toka i srednjeg 'T' raskrižja' na Zagrebačkoj cesti te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom.

Unutar područja obuhvata zone Varteksa planiraju se ujedno i zahvati uklanjanja neaktivnih građevina, koji imaju za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone. Kao posljedica realizacije tog strateškog projekta stvorit će se uvjeti za transformaciju postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji tekstilne i modne industrije, kao i izgradnju novih građevina, s naglaskom na javnim sadržajima i funkcijama od osobite važnosti za lokalnu zajednicu. Projekt će uz ostalo i znatno pridonijeti održavanju i razvoju poslovanja Varteksa i očuvanju postojećih radnih mjesta, navodi se uz ostalo u obrazloženju Vladine odluke.

Izradit će se nacionalni plan industrijskog razvoja i poduzetništva 2021.-2027.

Vlada je odlučila i pokrenuti postupak izrade nacionalnog plana industrijskog razvoja i poduzetništva za razdoblje 2021. - 2027. godine, za što je zaduženo Ministarstvo gospodarstva te će resorni ministar u roku dva tjedna imenovati i stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga plana.

Plan će kao relevantan strateški dokument omogućiti provedbu mjera i aktivnosti koje omogućuju ostvarenje punog potencijala industrije i poduzetništva kao pokretača gospodarstva, promjena, inovacija te rasta konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva na svjetskom tržištu, obrazlaže se u odluci.

Ministar Ćorić najavio je kako će se pri izradi plana voditi računa o razvoju temeljenom na cjeloživotnom učenju, na snažnoj podršci poduzetništvu, pametnim i čistim tehnologijama te digitalnoj i održivoj transformaciji domaćeg gospodarstva.

Pritom, izrada plana temeljit će se na Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, kroz doprinos ispunjenju strateškog cilja "Konkurentno i inovativno gospodarstvo", odnosno razvoju globalno konkurentne, zelene i digitalne industrije.

Sukladno tome, navedeno je u odluci Vlade, plan će definirati industrijske djelatnosti koje imaju najveću perspektivu daljnjeg rasta i razvoja, koji će se dodatno olakšati i potaknuti odgovarajućim skupom mjera.

Ćorić je dodao kako će se pri definiranju prioritetnih područja plana u obzir uzeti posljedice pandemije na industriju i malo i srednje poduzetništvo.

Saboru na donošenje upućene izmjene Zakona o tržištu kapitala

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, koje se prvenstveno odnose na daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom EU-a.

Uz, uvodi se i izdavanje odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za statusne promjene burze, osnivanje podružnice izvan Republike Hrvatske, te za stjecanje udjela koji prelazi 25 posto glasačkih prava u drugoj pravnoj osobi. Hanfa će ubuduće odobravati i cjenik burze.

Također, zbog zaštite malih dioničara dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta.

Izmjenama bi se ukinula i obveza izdavatelja o godišnjoj objavi podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica, jer se, kako se obrazlaže, u praksi pokazalo da se njome ne postiže dodatna transparentnost, a ta je obveza administrativno opterećenje za izdavatelje.

Vlada je odlučila raspisati i javni poziva za predlaganje kandidata za predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Predsjednik Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac preminuo je 29. prosinca prošle godine, od posljedica covida-19. Cerovac je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) gradio od njena osnutka 1997. godine, a predsjednik Vijeća je bio od 2013. godine.

Inače, predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja imenuje i razrješava Hrvatski sabor, a na prijedlog Vlade, koja i objavljuje javni poziv za predlaganje kandidata za tu funkciju.

Tagovi: Varteks kvart - urbana regeneracija, Varteks, Tomislav Ćorić, Zakon o tržištu kapitala
PROČITAJ I OVO
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
HOTELI
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
PULA - Arhitektonski studio 3LHD je u ime investitora Hotel Valkane d.o.o., predao zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju hotela na području bivšeg napuštenog kamenoloma.
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
SHOPPING
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
LJUBLJANA - Pekarska tvrtka Žito, koja je u vlasništvu hrvatske kompanije Podravka, danas je s poduzetnikom Ivom Boscarolom zaključila prodaju gotovo deset hektara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, stoji u poruci objavljenoj na internetskim stranicama tvrtke.
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
SKOK
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
ZAGREB - Na tržištu nekretnina u 2021. godini ostvareno je 133.997 kupoprodaja, što je u odnosu na 2020. godinu rast od 30 posto, pri čemu je ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila 60,1 milijardu kuna, što je skok za visokih 50,1 posto, istaknuto je u petak na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske".
Britanskom tržištu nekretnina prijeti urušavanje
PRIJETNJE
Britanskom tržištu nekretnina prijeti urušavanje
LONDON - Nakon današnje intervencije Bank of Englend, dio analitičara smatra da su britanska financijska tržišta ušla u vrlo opasne vode
Prosječna cijena oranica u 2021. porasla 1.665 kuna po hektaru
RAST
Prosječna cijena oranica u 2021. porasla 1.665 kuna po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 27.595 kuna za hektar, što je 1.665 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE