GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici se žele riješiti apartmana u Zagrebu i na obali

Vlasnici se žele riješiti apartmana u Zagrebu i na obali
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Situacija s koronavirusom, koja se sve više očitava i na domaćem gospodarstvu, donosi iz dana u dan i neke promjene u sektoru trgovanja nekretninama.

Odgađaju se obilasci nekretnina na obali, prije svega onih za koje su zainteresirani strani državljani, ali često i atraktivnih nekretnina u Zagrebu, dok je tržište relativno stabilno kad je riječ o prodaji stanova domaćim kupcima, ponajviše onim u programu aktualnih subvencioniranih kredita.

- U posljednjih desetak dana primijetili smo da su klijenti počeli otkazivati dogovorena razgledavanja nekretnina u Zagrebu, a osjeća se i smanjen interes za zakazivanjem novih termina. Svakako pada i broj novih zainteresiranih klijenata za potencijalne buduće kupoprodaje ili najmove. Svi nam kao razlog navode zabrinutost zbog koronavirusa i situacije koja je postala zaista ozbiljna - kaže za Jutarnji list Sergio Serdarušić, vlasnik agencije Eurovilla koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem privatnih i poslovnih objekata s naglaskom na ekskluzivne nekretnine u Zagrebu.

Proizvodnja i gospodarske aktivnosti znatno se usporavaju, a time se, dodaje on, automatski smanjuje i potrošnja. Mnoge tvrtke, kaže Serdarušić, ulaze opreznije u investicije s obzirom na to da je situacija na svim tržištima neizvjesna.

- Dogodio se i velik pad na svjetskoj burzi i zabrinutost se osjeća na većini svjetskih tržišta, pa tako, naravno, i na tržištu nekretnina. Kad vlada opća panika u svim segmentima života i kada se svakodnevica ljudi mijenja i neizvjesna je, to rezultira povlačenjem i brigom, a ulaganja su na dnu prioriteta. Dugoročno gledajući, to će sigurno ostaviti velike posljedice na cjelokupnu ekonomsku situaciju. I tržište nekretnina je grana koja će to osjetiti. Nadamo se da će se situacija u sljedećim tjednima smirivati i da će se okolnosti promijeniti nabolje - rekao je Sergio Serdarušić.

Razgovarali smo i s direktorom riječke agencije Dogma nekretnine, Brankom Papešom, koja posluje prije svega na obali, Kvarneru i u Istri.

- Naše klijente možemo podijeliti na klijente s lokalnog tržišta i klijente izvan Hrvatske. Na lokalnom tržištu za sada nismo osjetili promjene vezane uz koronavirus. Čak u posljednjih desetak dana imamo i više upita i realizacija vezanih za lokalno tržište. Isto, na žalost, ne možemo reći i za klijente izvan Hrvatske, koji u pravilu otkazuju zakazane termine i najavljuju svoj dolazak kad se situacija smiri - kaže Papeš te dodaje da su kao tvrtka poduzeli inicijalne mjere i dali naputke svim djelatnicima o tome kako se ponašati s ciljem zaštite sebe i klijenata. Za sada, smatra Papeš, tržište je vrlo stabilno i ne očekuje nikakve potrese.

Međutim, ovih dana, kako smo čuli u nekim drugim agencijama, imali su, malo više nego što je uobičajeno, poziva zbog moguće prodaje stanova koji se koriste kao apartmani. To navodi na situaciju u kojoj se vlasnici više apartmana na obali i u Zagrebu pokušavaju riješiti nekih od njih zbog neizvjesne turističke sezone. Određeni strah zavladao je i među vlasnicima apartmana koji se otplaćuju kreditima jer bi loša sezona mogla dovesti u pitanje otplatu rata. Takvih je u Hrvatskoj mnogo, a vlasnici apartmana bez kreditnog opterećenja su mirniji. Zabrinuti su i neki investitori novogradnje stanova u Zagrebu iako za sada, kako saznajemo, nema konkretnih slučajeva odustajanja od rezerviranih stanova, ali situacija je i tu donekle neizvjesna.

I dalje se na tržištu općenito nastavljaju trendovi kao što su previsoke tražene cijene te znatno manji broj kupoprodajnih transakcija u Zagrebu, što je počelo već 2019. godine. Subvencije kredita i dalje guraju potražnju kreditno sposobnih građana Hrvatske.

Tagovi: tržište nekretnina, apartmani, Branko Ppapeš, Dogma nekretnine, Sergio Serdarušić, apartmani, Eurovilla, Branko Papeš
PROČITAJ I OVO
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
TRENING
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u rujnu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (3,8% u odnosu na 1,6% u kolovozu).
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
PROJEKTI
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
ANALIZA - Infrastruktura regije glavna je tema već dugi niz godina zbog ubrzanog razvoja, s obzirom na to, ne čudi što smo svjedoci stalnih najava projekata i njihove realizacije.
Jadranska obala i Hrvatska u središtu su nove djelatnosti CBRE-a
POTEZI
Jadranska obala i Hrvatska u središtu su nove djelatnosti CBRE-a
ZAGREB - CBRE South Eastern Europe (CBRE SEE), vodeća regionalna konzultantska tvrtka za komercijalne nekretnine, pokrenula je novu liniju poslovanja posvećenu kapitalnim ulaganjima u sektoru turističkih nekretnina.
Jakovčić kupio zgradu stare zadruge u Završju
SHOPPING
Jakovčić kupio zgradu stare zadruge u Završju
PULA - Bivši istarski župan i sadašnji županijski vijećnik, a ujedno i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovičić, jučer je potvrdio neslužbene informacije o njegovoj novoj nekretninskoj akviziciji.
Do kraja godine ponuda rješenja za zgradu Dalmacijavina
OČEKIVANJA
Do kraja godine ponuda rješenja za zgradu Dalmacijavina
SPLIT - Zgrada Dalmacijavina trebala bi biti obuhvaćena rješenjima u sklopu projekta Istočne obale, izvijestili su iz splitske gradske uprave, a iz Lučke uprave da je procijenjena vrijednost planiranog davanja dijela obale, na kojem je i zgrada, na koncesiju od 40 godina 1,1 milijardu kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE