GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodnjan: U dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta

Vodnjan: U dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta
BESPRAVNA GRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 10:21
Autor: SEEbiz
VODNJAN - Najava glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da će za dva tjedna početi rušenje bespravno izgrađenih objekata na području Istre dočekana je u toj županiji, ali i u drugim dijelovima zemlje gdje postoje problemi s bespravnim graditeljima, kao melem na ranu.

To je i znak, smatraju mnogi, da se napokon ozbiljno i sustavno kreće u obračun s onima koji bez ikakvih dozvola, bez poštivanja urbanističkih rješenja, grade tamo gdje žele.

– Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području grada Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana – kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić i dodao da je to tek početak rušenja i obračuna s bespravnim graditeljima. Mikulić je na nedavnoj konferenciji na temu bespravne gradnje u organizaciji Glasa Istre u Medulinu gdje je s gradonačelnicima, načelnicima i županom razgovarao o aktualnom problemu, obećao pomoć.

– U Istri ćemo pojačati broj građevinskih inspektora, poslat ćemo još četiri inspektora iz drugih krajeva Hrvatske, oni će ići na teren i odraditi sve ono što moraju. Problem možemo riješiti jedino ako smo prisutni na terenu. Ne treba govoriti o tome ima li Državni inspektorat dovoljan broj ljudi – ako zajedno i studiozno krenemo riješiti problem, onda ćete olakšati posao i meni i mojim suradnicima. Uglavnom, čut će se i osjetiti da smo došli – najavio je nedavno glavni državni inspektor u Istri, a u nepunih mjesec dana od sastanka, rezultati se vide. Andrija Mikulić kazao je i da je jako važna dobra suradnja lokalne samouprave, komunalnih inspekcija na terenu s državnim inspektoratom, što je u Istri slučaj, jer tada su puno uspješniji u radu. Komunalni redari u Istri već mjesecima na terenu neumorno rade, popisuju objekte koji su sagrađeni bez dozvola, uspoređuju snimke koje naprave dronovima s podacima iz katastra kako bi imali sve argumente za borbu protiv bespravne gradnje.

Tako je u zadnja dva tjedna na području Vodnjana zatvoreno čak 45 aktualnih gradilišta, piše Večernji list. Inače, Vodnjan je najsnažnije krenuo u obračun s nezakonitom gradnjom s obzirom na to da imaju, po riječima gradonačelnika Edija Pastrovicchija, više bespravnih nego objekata koji su izgrađenih dozvolama u građevinskim zonama. Po lanjskim podacima unutar granica građevinskog područja imaju izgrađeno 470 hektara, a izvan čak 510 hektara.

– Izdano je više od 20 rješenja o uklanjanju. Čekamo povratnicu i u osam dana od povratnice idemo na teren provjeriti kakvo je stanje. Ako vlasnik nije sam uklonio objekt, pokrećemo upravni postupak – pojasnio je gradonačelnik Vodnjana.

Kada je u pitanju bespravna gradnja u Istri, u većini slučajeva riječ je o stranim državljanima koji kupuju zemljišta i potom bespravno grade. Na području Vodnjanštine, kazao je gradonačelnik, gotovo svi popisani bespravni graditelji su stranci; Nijemci, Talijani, Slovenci, Austrijanci.

U općini Medulin oformili su SOS telefon koji je dostupan mještanima 0-24 i gdje se može prijaviti bilo kakva bespravna gradnja, a komunalni redari potom izlaze na teren po dojavi, a postoji i web-stranica bespravnagradnja.hr gdje se aktualna situacija može pratiti, a bezakonje prijaviti.Župan Boris Miletić u više je navrata apelirao na državu da se jače uključi u rješavanje ovog pitanja.

– Mogu samo pohvaliti glavnog državnog inspektora koji je nakon naših zadnjih sastanaka održao sva obećanja, poslao dodatne inspektore u Istru i što se ova priča nastavlja. I sam je osobno obišao sporne lokacije i uvjerio se u stanje na terenu. Iznimno sam zadovoljan njegovim angažmanom, pozdravljam najavu rušenja bespravno izgrađenih objekata jer tako se radi u pravnoj državi. Time se jasno šalje poruka da se zakoni ove države moraju poštivati. Bespravna gradnja po poljoprivrednim, zaštićenim lokacijama je, kako sam već rekao, zločin nad prostorom. Čak 99 posto Istrijana gradi po zakonu, poštuje sve propise, dok su ilegalni graditelji mahom stranci koji onda još nađu model da takve objekte i iznajmljuju i zarađuju. Nadam se da na tome neće stati, da će ovakvih akcija biti još kako bismo toj pošasti stali na kraj – kazao je župan Boris Miletić. Smatra i da resorni ministar graditeljstva može pomoći u rješavanju ovog problema diljem Hrvatske ako uputi jasnu i nedvosmislenu poruku javnosti da novih legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj više nikada neće biti. •

U Vodnjanu, kazao je gradonačelnik, ima više ilegalnih nego legalno izgrađenih objekata

Tagovi: Vodnjan, bespravna gradnja, Edi Pastrovicchio, Andrija Mikulić, rušenje objekata, Istra
PROČITAJ I OVO
Najam stanova u Münchenu dodatno poskupio zbog Applea
POSLJEDICE
Najam stanova u Münchenu dodatno poskupio zbog Applea
MUNCHEN - Stanarine u Münchenu su već paprene, a sad Apple čak želi proširiti svoj tamošnji centar za razvoj. A to znači još mnogo dobro plaćenih stručnjaka koji će lako plaćati visoke stanarine.
Novi porezi: Rentanje više neće biti tako unosan biznis
POREZI
Novi porezi: Rentanje više neće biti tako unosan biznis
ZAGREB - U Hrvatskoj su vlasti pod pritiskom da se ljudima koji zarađuju na iznajmljivanju poveća porez na dohodak, a iz Bruxellesa ide inicijativa da se od turista koji unajmljuju smještaj preko internetskih platformi naplaćuje PDV.
Slovenija: Stambene nekretnine  lani poskupjele više od 11 posto
TREND
Slovenija: Stambene nekretnine lani poskupjele više od 11 posto
LJUBLJANA - Cijene stambenih nekretnina u Sloveniji prošle su godine na godišnjoj razini porasle za 11,3 posto. Najviše su poskupjeli rabljeni stanovi, 12 posto. Stambenih nekretnina prodano je za desetinu manje nego godinu ranije, a najveći pad zabilježila je prodaja rabljenih stanova u Ljubljani, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Kraj uzleta njemačkog tržišta nekretnina, krivi su skupi krediti
PREKID TRENDA
Kraj uzleta njemačkog tržišta nekretnina, krivi su skupi krediti
BERLIN - Dugogodišnji procvat njemačkog tržišta nekretnina je završio. Stanovi i kuće za jednu ili dvije obitelji u zadnjem su tromjesečju pojeftinili za 3,6 posto, najviše u posljednjih 16 godina, objavio je Državni zavod za statistiku.
Prodaja novih stambenih nekretnina u SAD-u porasla u veljači
TREND
Prodaja novih stambenih nekretnina u SAD-u porasla u veljači
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u SAD-u porasla je 1,1 posto u veljači u odnosu na siječanj na godišnjih 640.000 jedinica. Ipak, to je 19 posto manje nego u veljači prošle godine, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE