GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volumen građevinskih radova u ožujku skočio 16%

Volumen građevinskih radova u ožujku skočio 16%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 09:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zabilježio je u ožujku dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od 16% (kalendarski prilagođeni indeksi) nastavivši trend godišnjeg rasta deseti mjesec zaredom.

Dvoznamenkasti rast obujma građevinski radova zabilježen je zadnji put u prvim mjesecima 2019. U ožujku je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (16,5%) i od izgradnje na ostalim građevinama (15,3%). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je još izraženiji odnosno bio je viši za 20% u odnosu na ožujak 2020.

Posljedično, u prvom tromjesečju 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 6,6%, a prema kalendarski prilagođenim za 7,5%.

Nadalje, u prva tri mjeseca je izdano 2.706 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za gotovo 28%. Od toga, 2.235 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Ovakva kretanja u skladu su s našim očekivanjima te očekujemo da će i u nastavku godine, uz početak gospodarskog oporavka, upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 neće imati značajniji negativan utjecaj. Naime, upravo je, osim poljoprivrede i IT-a, građevinarstvo bio jedini sektor koji je pozitivno pridonio BDP-u, ublažavajući tako ukupne negativne trendove u gospodarstvu u prošloj godini.

Daljnji rast u ovoj godini trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu (financiranu iz fondova EU) i tržište nekretnina. Očekivanja pretpostavljaju da će pandemija biti stavljena pod kontrolu tijekom drugog tromjesečja te da će glavna turistička sezona biti relativno uspješna, a poslovni i potrošački optimizam u uzlaznoj putanji.

Nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje osim okruženja niskih kamatnih stopa podržan je nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Ne treba izostaviti ni pozitivna očekivanja doprinosa obnove Grada Zagreba rastu aktivnosti na tržištu nekretnina, ali i građevinskog sektora u cjelini.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE