GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje

Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 13:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrhovni sud prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu po kojima je HND u sporu oko Novinarskog doma trebao isplatiti Stečajnoj masi UTT Europa u stečaju 2,5 milijuna kuna.

Prema odluci Vrhovnog suda, postupak se vraća na ponovno suđenje jer je utvrđeno da je u postupcima nižestupanjskih sudova došlo do povreda zakona i da su neke bitne činjenice ostale neutvrđene, izvijestio je u ponedjeljak HND.

HND-u prijetila opasnost da ostane bez imovine

"Ovo je velika pobjeda HND-a, kojem je u jednom trenu prijetila opasnost da ostane bez imovine. Novinarski dom je više od zgrade, on je simbol naše profesije. Ovo je dokaz da je aktualno vodstvo vuklo prave poteze u zadnje tri godine. Hvala našim odvjetnicima i svima koji su pomogli da se rasvijetli istina o ovom slučaju", izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND je u više navrata posljednje tri godine upozoravao javnost da se radi o kriminalnom pokušaju otimanja vrijedne imovine zbog presude koja se temelji na krivotvorenim dokumentima.

Riječ je o presudama kojima je okončan 25 godina dug sudski spor koji je tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o pokrenula protiv HND-a pred Općinskim sudom u Zagrebu.

Nakon pravomoćne presude koju je HND izgubio sredinom 2018., ovrha je pokrenuta nad računom HND-a, nekretninama i pokretninama društva, iako je njihova vrijednost čak 20 puta premašivala vrijednost tražbine. Općinski građanski sud u Zagrebu je na prijedlog Stečajne masa U.T.T. Europa 92. d.o.o donio rješenje o provođenju ovrhe osnivanjem založnog prava i prodajom nekretnine Novinarskog doma.

"Katastrofa je u zadnji tren spriječena zahvaljujući tome što je HND u međuvremenu uspio pribaviti potrebna novčana sredstva za isplatu tužbenog zahtjeva", ističe HND.

Spor je počeo još u srpnju 1990. godine, kada je HND sklopio ugovor o zakupu prostora u prizemlju zgrade Novinarskog doma s trojicom povratnika iz Njemačke - Antom Matićem, Antom Tabakom i Antom Ercegovićem, odnosno, njihovom tvrtkom U.T.T. Europa 92.

Oni su tadašnjem vodstvu HND-a predstavili plan preuređenja prostora u prizemlju u atraktivni ugostiteljski objekt, no radovi u zakupljenom prostoru nisu obavljeni, preuređenje je stalo u početnoj fazi, kao i plaćanje zakupnine.

HND je 1993. zbog nagomilanih neplaćenih zakupnina otkazao ugovor o zakupu tvrtki U.T.T. Europa 92 i sudskim putem ishodio njezinu deložaciju.

Ta je tvrtka, međutim, iste godine pokrenula parnični postupak protiv HND-a potražujući naknadu štete na ime tobožnjih investicija u zakupljeni prostor u Novinarskom domu. Sudski postupak protiv HND-a vodila je tvrtka UTT Europa 92 do njezina stečaja 2005. godine, nakon čega je spor nastavila voditi Stečajna masa iza tvrtke UTT Europa 92.

HND je pravomoćno izgubio parnicu u lipnju 2018. te mu je presudom naloženo da Stečajnoj masi mora platiti iznos koji s kamatama premašuje 2,5 milijuna kuna. Sud je priznao investiciju na temelju priloženih računa za navodna ulaganja UTT Europe 92 i vještačenja ovlaštenog sudskog vještaka, koji je uzeo u obzir i krivotvorenu dokumentaciju.

Nakon dobitka spora, Stečajna masa koju zastupa stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija, pokrenula je ovrhu nad HND-om. Stečajna masa najprije se pokušala namiriti ovrhom predloženom na cijeloj zgradi Novinarskog doma, tj. na svim njezinim dijelovima koji su u vlasništvu HND-a.

Sud je prihvatio takav ovršni prijedlog Stečajne mase i odredio ovrhu. HND je, još uvijek nepravomoćno, uspio ishoditi ograničenje ovrhe na manji dio zgrade.

Krivotvoreni račun i arhitektonski projekt

Nakon određivanja ovrhe, HND je došao do dokaza da su krivotvoreni jedan od računa na kojima se temeljila presuda, kao i arhitektonski projekt prema kojem je provedena investicija.

HND je odmah po saznanju za krivotvorine podnio kaznenu prijavu DORH-u, koji je u lipnju 2019. godine podigao optužnicu protiv osnivača tvrtke i vjerovnika Stečajne mase Ante Matića zbog davanja lažnog iskaza na sudu. Optužnica zbog krivotvorenja nije mogla biti podignuta zbog zastare kaznenog progona.

Nepravomoćna presuda (kazneni nalog) protiv Matića za davanje lažnog iskaza donesena je u kolovozu 2019. HND je na nove činjenice podnescima upozorio sudove na kojima se vode postupci vezani uz taj predmet.

U ožujku 2019. Stečajna masa blokirala je račun HND-a, te je iznos tužbenog zahtjeva u cijelosti prebačen na račun Fine, gdje, odlukom Suda o odgodi ovrhe do završetka pravih lijekova, stoji i danas, priopćili su iz HND-a.

Tagovi: Novinarski dom, Hrvoje Zovko, UTT Europa, Hrvatsko novinarsko društvo, Vrhovni sud RH
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE