GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost izvršenih građevinskih radova porasla 36.9%

Vrijednost izvršenih građevinskih radova porasla 36.9%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 08:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost zvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u drugom je tromjesečju porasla za 36.9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 57 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Građevinski radovi u drugom kvartalu ove godine ukupno su bili vrijedni gotovo 1.67 milijardi eura, od čega se 1.17 milijardi eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 493 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u drugom tromjesečju iznosila je 1.47 milijardi eura, od čega se 804 milijuna odnosi na zgrade, a 670 milijuna eura na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 59.9 posto izvedeno je na novogradnjama, a 40.1 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 51.4 posto radova izvršeno na zgradama, a 48.6 posto na ostalim građevinama poput prometne infrastrukture, cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova i sl., podaci su DZS-a.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvoj polovici ove godine veća je za 31.9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 40.5 posto.

Građevinski radovi u prva dva kvartala ove godine ukupno su bili vrijedni 2.86 milijardi eura, od čega se dvije milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 836 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi od siječnja do kraja lipnja 2023. iznosila je 2.64 milijarde eura, od čega se 1.49 milijardi odnosi na zgrade, a 1.15 milijardi eura na ostale građevine.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, visokogradnja, stanogradnja, nekretnine
PROČITAJ I OVO
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
GRAĐEVINA
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u srpnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
INICIJATIVE
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
BERLIN - Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa gospodarskih poticaja za građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE