GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Cijene novogradnje rastu, evo zašto

Zagreb: Cijene novogradnje rastu, evo zašto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 21:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je Zagreb tijekom ožujka ostao najtraženiji grad za kupnju stanova, a osim velike potražnje zabilježene su i nešto više cijene no lani.

Za kvadratni metar zagrebačkih stanova tijekom ožujka se u prosjeku tražio 2235 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije. Na godišnjoj su razini cijene porasle za 4,1 posto, odnosno za 14,5 posto u odnosu na ožujak 2019. godine.


Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla za Crozilla.com rekao je kako je potražnja za nekretninama u Zagrebu i dalje vrlo velika s obzirom da su kamate na štednje niske ili negativne, a stanovi mogu imati prinos na najamninu, te su cijene vrlo stabilne sa dugoročnim trendom rasta.

Novogradnja je na zagrebačkom području tijekom ožujka u prosjeku bila za 0,1 posto skuplja no prethodni mjesec, oglašavana je po prosječnoj cijeni od 2523 eura po kvadratu, a pritom se najskuplji novi stanovi mogu pronaći u središtu grada gdje se njihove tražene cijene penju do iznosa od oko 7000 eura po kvadratu.

„Novogradnja u centru grada je na visokoj cijeni jer su kupci i dalje zainteresirani za centar grada te zbog sigurnosti žele kvalitetnu novogradnju.“ – rekao je Sergio Serdarušić te dodao kako su cijene novogradnje u porastu jer je poskupjela građevinska radna snaga kao i cijene materijala, a ujedno je i standard kvalitete opreme puno viši nego prije nekoliko godina.

„Smatram da će cijene nekretnina u novogradnjama biti i dalje vrlo stabilne obzirom na potražnju. Također smatram da će se i tržište nekretnina u centru grada probuditi čim prođe situacija vezana uz pandemiju korone te krene normalan turizam u Zagrebu.“

Sigurnosni standardi i kvaliteta gradnje kupcima su u prvom planu, a brojne zgrade u središtu Zagreba koje su oštećene u potresu ipak ne mogu zadovoljiti navedene kriterije, stoga slabija potražnja za starijim stanovima ipak ne iznenađuje, ali iz istog je razloga na tom dijelu grada izrazito tražena novogradnja.

Kada je riječ o stanovima za prodaju, nekad najtraženiji dio grada – Centar, u ožujku je bio daleko od nekadašnjih prvih pozicija. Trešnjevka, Dubrava, Maksimir, Jarun, Špansko, te Črnomerec i Malešnica – dijelovi su Zagreba u kojima je tijekom ožujka vladala najveća potražnja za stanovima.

Osim na oglasniku Crozilla.com, smanjena potražnja za stanovima u središtu grada osjeti se i na terenu. Sergio Serdarušić kaže kako se u centru osjeti smanjena potražnja za starijim zgradama iz razloga što je vrlo malo zgrada nakon potresa obnovljeno i kupci nisu sigurni što kupuju.

„Kupci starih stanova u centru grada osim lokacije i rasporeda prvenstveno obraćaju pozornost na kvalitetu zgrade. Odlučit će se kupiti i u zgradi koja je u lošijem stanju ukoliko postoji priprema i suglasnost suvlasnika da se zgrada obnovi.“ – rekao je Serdarušić za Crozilla.com te dodao kako cijene starih stanova u centru ipak nisu pale iz razloga što ih prodavatelji ne spuštaju iako se prodaju isključivo stanovi u zgradama koje su nakon potresa u dobrom stanju ili renovirane.

Tagovi: cijene novogradnje, novogradnja, cijene stanova, Sergio Serdarušić, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
POREZI
OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
ŽENEVA - Vlade bi u potrazi za dodatnim prihodima koji će poboljšati stanje u proračunima opterećenima koronakrizom trebale razmotriti porez na nasljedstvo i nekretnine, poručila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Srbija: Vrednost građevinskih radova veća za petinu
RAST
Srbija: Vrednost građevinskih radova veća za petinu
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u prvom ovogodišnjem kvartalu, porasla je u odnosu na isti period lane za 20 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama taj rast iznosio 20,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Kuće za odmor u Hercegovini postale pravi hit
NOVI TREND
Kuće za odmor u Hercegovini postale pravi hit
MOSTAR - Nakon što su lani, tokom turističke sezone, kuće za odmor u Hercegovini, posebno u okolici Mostara, bile pravi hit za domaće turiste, posljednjih mjeseci se događa svojevrsna ekspanzija gradnje takvih objekata s neizostavnim bazenom, ali i velikim okućnicama.
Eksplodirala potražnja za nekretninama oko jezera Balaton i Tisza
TREND
Eksplodirala potražnja za nekretninama oko jezera Balaton i Tisza
BUDIMPEŠTA - Potražnja za stanovima za odmor na južnoj obali jezera Balaton i oko jezera Tisza najviše se povećala između siječnja i travnja, za 86% na prvom području i 76% na drugom, piše poslovni dnevni list Világgazdaság.
PEVEX kupio nekretninu u Virovitici
KUPNJA
PEVEX kupio nekretninu u Virovitici
VIROVITICA - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX sklopio je ugovor o kupoprodaji i postao vlasnikom nekretnine u poduzetničkoj zoni III na južnom rubnom dijelu Grada Virovitice u kojoj ima svoj prodajni centar od 2016. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE