GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Cijene u starogradnji postale neosnovano visoke

Zagreb: Cijene u starogradnji postale neosnovano visoke
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 21:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najtraženiji grad za kupnju ili najam nekretnina tijekom prošle godine bio je Zagreb u kojem je na oglasniku Crozilla.com posebno tražena bila novogradnja.

Na tržište je tijekom 2020. godine utjecao velik broj nepredvidivih faktora koji su uzrokovali brojne obrate.

Proljetni lockdown učinio je nekretnine na periferiji traženijima nego ranije, dok je potres u fokus stavio kvalitetu gradnje, pa se posebna pozornost počela posvećivati standardima protupotresne gradnje, a upravo je iz tog razloga porasla i potražnja za novogradnjom, posebno na zagrebačkom području, što pokazuju i podaci oglasnika Crozilla.com.

Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije za nekretnine Zagreb West za Crozilla.com kaže kako su agencije u Zagrebu tijekom 2020. godine bile suočene s velikim izazovima:

„Prvi kvartal 2020. bio je obilježen nastavkom trendova s kraja 2019., tj. daljnjim rastom cijena, ali i padom broja transakcija radi previsokih cijena u većini najtraženijih i najatraktivnijih zagrebačkih kvartova.“ Kaže kako se navedeno bilježio pogotovo u starogradnji, dok je sva novogradnja bilježila veliku potražnju i visok broj realizacija. To pokazuje i analiza oglasnika Crozilla.com prema kojoj je novogradnja na zagrebačkom području bila izrazito tražena, a njihove su oglašavane cijene tijekom 2020. godine u prosjeku bile oko 3 posto više no godinu ranije.

„Nastupanjem lockdown-a, agencije su zabilježile nagli pad prometa, u nekim slučajevima i 100 posto. Većina dogovorenih poslova za ožujak i travanj se otkazala ili odgodila. Novih upita bilo je malo. Mnoge agencije za nekretnine prijavile su se za Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta.“ – rekla je Lana Mihaljinac Knežević te dodala kako se i poslovanje agencija postepeno aktiviralo popuštanjem mjera, no utjecaj Coronavirusa je, kako kaže, i dalje snažan. „Jasno je da će doći do promjena, tj. nastavka trendova koji su se bili uočili i prije pandemije.“

Podaci oglasnika Crozilla.com također pokazuju kako je dolaskom loockdowna i potresa nastupilo „prijelomno“ razdoblje u kojem su nakon višemjesečne uzlazne putanje, oglašavane cijene zagrebačkih stanova počele ići prema dolje, što se ponovno promijenilo popuštanjem mjera i dolaskom ljepšeg vremena.

Oscilacije oglašavanih cijena stanova na zagrebačkom području pokazuju i podaci oglasnika Crozilla.com prema kojima su lani siječanjske cijene kvadrata stanova u prosjeku oglašavane po 2108 eura, do ožujka su se popele na 2148 eura, a u travnju se spustile na prosječnih 2135 eura, dok je godina završena s cijenom od 2177 eura koliko se u prosincu tražilo za metar kvadratni.


„Već krajem 2019. tržište je bilo dosegnulo vrhunac i dva pokazatelja ukazivala su na potrebu za korekcijom.“ – rekla je Lana Mihaljinac Knežević, te kao glavne razloge tome navela pad broja transakcija, te neosnovano visoke tražene cijene nekretnina u starogradnji.

„Broj transakcija počeo je padati. Npr. u Gradu Zagrebu transakcije stambenim nekretninama pale su 17 posto u odnosu na 2018.“ Dodaje kako to pokazuje da su neki kupci počeli odgađati kupnju radi manjka cjenovno prihvatljivih proizvoda, i u novogradnji i u starogradnji, ili jednostavno zato što nisu htjeli kupovati na vrhuncu tržišta.

„S obzirom da su developeri više godina bili većinom fokusirani na gradnju luksuznijih nekretnina, koje je mogao apsorbirati samo mali postotak kupaca s akumuliranim kapitalom iz godina krize, oni koji su zarađivali u turizmu, ili općenito oni veće platežne moći, kupci prosječnih ili nižih primanja nisu si mogli priuštiti kupnju.“ – rekla je Lana Mihaljinac Knežević.

Dodaje kako je ponuda starogradnje na području Donjeg grada postala limitirana radi apartmanizacije i fokusa na turističku djelatnost.

„Manjak ponude za više kategorija kupaca prouzrokovao je pad broja transakcija.“

Tijekom 2020. godine prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova na oglasniku Crozilla.com iznosila je 2145 eura po kvadratu. Iznos je to koji predstavlja tražene, odnosno oglašavane cijene koje prodavatelji prilikom oglašavanja navode u svojim oglasima. No, one se uglavnom razlikuju onih po kojima se objekt proda.

Lana kaže i kako su tražene cijene nekretnina u starogradnji na svim područjima Zagreba postale neosnovano previsoke, pa se mnoge nisu uspjele prodati, a došlo je i do povećanja razlike između traženih i realiziranih cijena.

Porast traženih, odnosno oglašavanih cijena stanova u Zagrebu tijekom prošle godine zabilježen je i na oglasniku Crozilla.com čiji podaci pokazuju porast od 6,7 posto u usporedbi s 2019. godinom. U odnosu na 2018. godinu stanovi su oglašavani po 16 posto višim cijenama, te gotovo 27 posto više no 2017. godine.

„Previsokim cijenama pridonosila je i činjenica da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan izvor realiziranih cijena, pa su prodavatelji cijene formirali uspoređujući se s drugim oglasima na nekretninskim tražilicama, koji predstavljaju želje, a ne realnost.“

Lana Mihaljinac Knežević kaže kako su tražene cijene starogradnje neosnovano porasle i na lokacijama gdje su se gradile novogradnje, jer prodavatelji nisu shvaćali da njihovi stariji stanovi za renovaciju ne mogu koštati koliko i susjedni u novogradnji. „Tržište se moralo ‘ohladiti’ i trebalo je doći do većih razlika u cijenama ovisno o kvaliteti nekretnine, njenom stanju, lokaciji, mikrolokaciji, i nizu dodatnih karakteristika koje čine nekretninski proizvod.“

Tagovi: starogradnja, Lana Mihaljinac Knežević, Zagreb West, tržište nekretnina u Zagrebu, cijene nekretnina u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
TREND
Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
LJUBLJANA - U svibnju su vlasti izdale 553 građevinske dozvole za zgrade, ili 26 posto više nego u travnju. Prema Državnom uredu za statistiku, za stambene zgrade izdano je 246 ili 19 posto više, a za nestambene 307 posto, što je 33 posto više. U usporedbi s prošlom godinom izdano je 41 posto više građevinskih dozvola.
Musk prodaje svoju zadnju nekretninu
PRODAJA
Musk prodaje svoju zadnju nekretninu
SAN FRANCISCO - Prije godinu dana milijarder Elon Musk najavio je da će prodati gotovo svu svoju fizičku imovinu. Sve upućuje na to da će ispuniti obećanje.
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske
NEKRETNINE NA OBALI
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske

BEOGRAD - I ove godine se ne smanjuje zainteresovanost srpskih građana za nekretnine na moru. Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE