GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Lagani pad cijena najma stanova

Zagreb: Lagani pad cijena najma stanova
NAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 14:38
Autor: SEEbiz / Crozilla
ZAGREB - Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako lipanjske cijene najma zagrebačkih stanova bilježe nešto niže godišnje vrijednosti, no i dalje su više od onih u istom mjesecu 2017. ili 2018. godine.

„Nakon što su neko vrijeme bile nerealno visoke, cijene najma stanova u Zagrebu sada su počele lagano padati, te se vraćaju u normalu.“- rekla je za oglasnik Crozilla.com Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine d.o.o..

Tražene lipanjske najamnine na oglasniku Crozilla.com kretale su se već od oko 250 eura na više. Za najam manjih stanova, onih do 40 kvadrata površine, prosječna je cijena iznosila oko 430 eura, dok su se prosječne cijene većih stanova, između 80 i 100 kvadrata, kretale oko 950 eura.

Pronalazak povoljnog stana za najam na dobroj lokaciji, prijašnjih je godina bila bolna točka brojnim studentima koji su u rujnu dolazili u akademske gradove gdje su ostajali sve do lipnja. Najveća potražnja za najmom obično je vladala u Zagrebu, a njegov turistički procvat potaknuo je vlasnike brojnih stanova na dobrim lokacijama, posebno onih manjih površina, da se okrenu dnevnom najmu, što je utjecalo na smanjenje ponude stanova za dugoročno iznajmljivanje, a ujedno je i podizalo njihove cijene.

Raniji podaci oglasnika Crozilla.com pokazivali su kako su cijene najma lagano rasle već u kolovozu, a svoj godišnji vrhunac obično su dosezale u rujnu kada je i potražnja bila najveća. No, situacija bi se ove jeseni ipak mogla promijeniti, a ovaj put možda u korist studenata.

Studenti, čini se, ove godine ne bi trebali imati mnogo problema s pronalaskom stana za najam, jer se, kako kaže Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla, u Zagrebu povećala ponuda stanova, a uz to smatra i kako niti cijene na jesen ne bi trebale rasti.

Pitanje koje se već sada nameće je kako će se zbivanja na tržištu odraziti na cijene najma, posebno u rujnu kada brojni studenti unajmljuju stanove u kojima borave čitavu akademsku godinu. Ono što je sigurno, smatraju stručnjaci, je da će cjelokupna situacija na tržištu, kao i posljednjih mjeseci, prvenstveno ovisiti o korona virusu i eventualnoj pojavi njegovog drugog vala.

„Mislim da će za studente biti dobre cijene“ jer, dodaje Serdarušić, vjerojatno neće rasti u jesen s obzirom da će ponuda biti šira.

„Cijene najma su u odnosu na prošlu godinu bile u konstantnom porastu do pojave korona virusa u ožujku ove godine. Korona virus za sobom vuče velike posljedice u svim segmentima naših života, a budući ekonomski stručnjaci najavljuju početak ekonomske krize u Hrvatskoj sa prvim danima jeseni tako i mi predviđamo da će u narednim mjesecima doći do generalnog pada cijena najma zagrebačkih stanova.“- rekla je Andrea Bilić, direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola.

„Bojimo se dolaska drugog vala korone, pa je jesen upitna za sve, tako i za tržište nekretnina.“ – rekla je Biliškov i dodala: „Vrlo je teško davati prognoze jer sve ovisi o tome hoće li do drugog vala korone doći, a ako se to dogodi, postoji mogućnost pada cijena nekretnina, odnosno pada cijena najma stanova koje već lagano idu prema dolje.“

Tagovi: najam stanova, Sergio Serdarušić, Andrea Bilić, Zagreb, unajmljivanje stanova, Jasminka Biliškov
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE