GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlético Madrid slavi 117. rođendan u sumornom ozračju

Atlético Madrid slavi 117. rođendan u sumornom ozračju
ROĐENDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2020 / 23:13
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Nogometni klub Atlético Madrid slavi u nedjelju 117. rođendan sa zaključanim stadionom, igračima zatvorenima u kućama i navijačima u bolnicama oboljelima od koronavirusa.

„Nikada nemoj prestati vjerovati“, piše na pročelju stadiona Wanda Metropolitano, na sjeveru Madrida, koji u nedjelju izgleda otužno. Umjesto slavlja tisuća navijača, hladni vjetar nosi papire na pustoj aveniji Luis de Aragones, nazvanoj po legendarnom treneru crveno-bijelih. Madrid je žarište koronavirusa gdje je inficirano 59.000 stanovnika koji bi do kraja napunili stadion. Među njima je i jedan klupski glasnogovornik.

„Ovo je najčudniji rođendan u Atléticovoj povijesti“, kaže Patricia Cazón, novinarka AS-a koja izvještava o klubu.

„Bez preminulog bivšeg trenera Radomira Antića, bez tolikih drugih oborenih posljednjih dana...Bez stadiona Vicente Calderón pretvorenog u prašinu...“, dodaje.

Na današnji dan je 1903. godine skupina studenata iz Baskije, pokrajine na sjeveru Španjolske, osnovala u Madridu klub Athletic Club de Madrid. Od tada su se mijenjali njegovo ime, dom i grb.

Prvo je živio na starom stadionu Metropolitano, blizu sadašnjeg stadiona, a onda se preselio na obalu rijeke Manzanares. Ondje je uz staru pivovaru niknuo Vicente Calderón nazvan po bivšem klupskom predsjedniku gdje je tijekom 50 godina Atlético stekao imidž kluba srednje i niže klase.

Do njega je vodila ulica "Prolaz melalankoličnih", a prema legendi taj su naziv dali navijači vraćajući se toliko puta tužni zbog poraza i sanjajući o velikim uspjesima.

Od tada su povijest ispisali i neki hrvatski nogometaši. Trener Tomislav Ivić sjedio je na klupi od 1990. do 1991. godine te odveo momčad u finale kupa no u finalu protiv Mallorce nije uspio podići pehar jer ga je smijenio kontroverzni predsjednik Jesús Gil.

Nova moderna era počela nakon što je na glavnom trgu Puerta del Sol odzvonila ponoć na Novu godinu 2012. Na klupu je sjeo Diego Simeone pod kojim se posljednjih godina momčad ravnopravno nosi s divovima Real Madridom i Barcelonom.

Prvi hrvatski igrač koji je obukao prugasti crveno-bijeli dres i zaigrao u prvoj momčadi bio je 2014. godine Mario Mandžukić. Odmah po dolasku je zabio gol protiv najvećeg rivala Real Madrida kojim je Atlético osvojio španjolski Superkup. Nakon samo jedne sezone otišao je u Juventus.

Godine 2016. stigao je na Vicente Calderón desni bek Šime Vrsaljko pa dvije godine kasnije podigao pehar Europske lige. U ljeto 2018. ondje mu se pridružio napadač Nikola Kalinić kojeg je Atlético ove sezone posudio Romi.

Atlético je posljednju utakmicu ove sezone odigrao je 11. ožujka na Anfieldu gdje je eliminirao europskog prvaka Liverpool plasiravši se u četvrtfinale Lige prvaka.

Od tada je njegov moderni stadion Wanda Metropolitano, izgrađen kineskim kapitalom 2017. godine, zaključan, Atléticovi nogometaši već se sedmi vikend zaredom nalaze zaključani u svojim kućama sa smanjenim plaćama 70 posto od kada traje izvanredno stanje u Španjolskoj proglašeno 14. ožujka. Kuhinja na stadionu, gdje se prijašnjih mjeseci pripremala hrana za VIP goste, sada je prenamijenjena pa se ondje pripremaju obroci na najsiromašnije građane Madrida dok traje kriza.

Nitko ne zna kada će igrači opet obući svoje prugaste dresove. Atlético jedanaest kola prije kraja prvenstva zauzima šesto mjesto s 13 bodova manje od vodeće Barcelone.

U klupskim vitriniama nalazi se 10 prvenstvenih pehara, 10 kupova, 3 naslova Europske lige, 3 europska Superkupa, 2 španjolska Superkupa i jedan europski Kup pobjednika kupova.

“Zlatna knjiga čuva tisuće nezaboravnih trenutaka. Povijest je puna uspjeha a budućnost puna želje. Više od 130.000 članova, čiji broj raste iz dana u dan, ocrtava čudesni horizont”, priopćio je klub povodom 117. rođendana.

Tagovi: Atlético Madrid, Radomir Antić, Jesus Gil, Tomislav Ivić, Wanda Metropolitana, Šime Vrsaljko, Nikola Kalinić, La Liga, Vincente Calderon
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE