GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barcelona dužna preko milijardu eura

Barcelona dužna preko milijardu eura
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 14:27
Autor: SEEbiz / Index.hr
BARCELONA - Godišnje financijsko izvješće palog giganta pokazalo je da ukupni dug Barcelone iznosi milijardu i 173 milijuna eura, od čega su kratkoročni dugovi, dakle oni koje treba vratiti do kraja godine, čak 730 milijuna eura.

Struktura tog dijela duga je sljedeća: "ostali" troškovi su 300 milijuna eura, bankama duguje 265 milijuna eura, a "radnoj zajednici" 164 milijuna eura.

Tu nije kraj užasnim vijestima za Barcu jer odmah mora vratiti 488 milijuna eura. Barcelona s vjerovnicima pregovara da joj produlje rok za vraćanje tih dugova do 30. lipnja 2021., kako bi ih barem dio vratila uz poček. Dio kreditora pristao je na produljenje roka otplate duga, dok Barcelona s ostalima pregovara kako bi joj omogućili da im kasnije vrati dugove. Barcelona, dakle, u najboljem slučaju do ljeta mora platiti bogatstvo. Međutim, nema taj novac i teško da će ga u uvjetima ogromne koronakrize zaraditi u samo pet mjeseci.

Barcelona do daljnjeg ne može računati na prihode od ulaznica i pretplata, kao i zaradu vezanu uz dane odigravanja utakmice i posjet stadionu, dok su prihodi od prodaje suvenira osjetno smanjeni. Prošle sezone je s jačom momčadi od aktualne prerano ispala iz Lige prvaka pa je u natjecanju koje donosi najviše financijske koristi zaradila manje od očekivanog.

Objava financijskog izvješća pokazuje još jedan u nizu velikih udaraca koje Barcelona podnosi. Klub je planirao dio duga vratiti zaradom od prodaje ulaznica. Barcelona je očekivala da će do kraja sezone tako zaraditi 56 milijuna eura. Odličan iznos, posebno jer je ovo izračunala planirajući da će od veljače biti dozvoljeno puštanje u prodaju tek 25 posto kapaciteta Camp Noua, a od svibnja pola stadiona. Međutim, kako se za sada mjere uvedene zbog suzbijanja pandemije koronavirusa neće ublažavati, Barcelone je ostala bez velike, spasonosne i ukalkulirane zarade od gledatelja.

Barcelona ne može zaraditi ni na igračima te njihovom prodajom pokriti barem dio ogromnog duga. Osim Ansua Fatija koji je, da crnilo bude potpuno, teško ozlijeđen i neće igrati dva mjeseca, nema igrača na kojima može značajno zaraditi prodajom. Trojici najskupljih pojačanja u povijesti vrijednost se otkako su došli u Barcelonu spustila na trećinu (Philippe Coutinho, Ousmane Dembele) ili na pola (Antoine Griezmann) iznosa koje je Barcelona platila za njih.

Kada spominjemo igrače koje je Barcelona (pre)platila posljednjih godina, zanimljiv je dio izvješća koji pokazuje da Barcelona na račune 19 klubova od Brazila do Njemačke treba u kratkom roku, do kraja fiskalne godine, uplatiti čak 126 milijuna eura za igrače koje je kupila posljednjih godina. Međutim, s klauzulama se dug može popeti do 196 milijuna eura dugoročno.

Tako Liverpoolu za Philippea Coutinha duguje kratkoročno 29 milijuna eura, što s bonusima dugoročno može narasti na 40 milijuna eura. Ajaxu je dužna još 16 milijuna eura za Frenkieja De Jonga. Betis čeka devet milijuna eura od prodaje Juniora Firpa, dok Gremio treba dobiti osam milijuna eura za Arthura Mela, kojeg je još 2019. prodao Barceloni. Katalonski klub dužan je Bordeauxu još 10 (od ukupno 40 milijuna eura odštete) za Malcoma, iako ga je još u ljeto 2019. proslijedio u Zenit.

Nisu samo Coutinho, Dembele ili Griezmann dokazi da Barcelona nije pazila prilikom kupnje igrača, što se sada ogleda u teškoj situaciji s minusom i dugovima. Financijskoj izvješće pokazuje da su slučajevi Marca Cucurelle i Denisa Suareza znakoviti za ponašanje Barcelone na tržištu, ali i njen ugled i bonitet tamo.

Cucurellu (22), dijete kluba, Barcelona je u ljeto 2018. poslala na posudbu u Eibar, koji ga je kasnije kupio za dva milijuna eura. Barcelona je iduće godine iskoristila klauzulu i otkupila ga za 4 milijuna eura. Međutim, Eibaru još uvijek duguje više od pola spomenutog iznosa, 2.4 milijuna eura. Barcelona je prošlog ljeta opet prodala veznjaka, ovaj put Getafeu za 10 milijuna eura. Cucurella je tamo pokazao koliko vrijedi, pa je već sada procijenjen na 20 milijuna eura. Jasno je, dakle, koliko je samo zbog njega Barcelona dužna, ali i koliko je loše trgovala i izgubila. Usput, priliku mu je dala u samo jednoj utakmici.

Suareza (27) je Barcelona prodavala i otkupljivala od Villarreala, nakon čega ga je posudila Arsenalu i prodala Celti uz naknade od ukupno 15.5 milijuna eura. Međutim, još od 2016. dužna je Villarrealu 241 tisuću eura za njega.

Kao što smo već pisali, odnedavno bivši predsjednik Josep Maria Bartomeu nasljedniku je ostavio još jednu bombu koju mora deaktivirati. Ugovor kojim Barcelona od Goldman Sachsa, velike američke investicijske banke, posuđuje čak 800 milijuna eura za potpunu obnovu Camp Noua i izgradnju novog sportskog centra treba samo potpisati. Tako bi se Barcelonin dug popeo na 2 milijarde eura. Srećom po Barcelonu, barem taj ugovor još nije potpisan. Trebaju ga odobriti navijači, članovi kluba i nova uprava.

Lionel Messi, koji prema procjenama financijskih stručnjaka Barceloni donosi 300 milijuna eura od ulaznica, sponzorskih ugovora i televizijskih prava, ogorčen je klubom i na odlasku je iz Barce. Ugovor mu završava na ljeto i ne čini se da će ga produljiti.

Tagovi: Barcelona, Philippe Coutinho, Josep Maria Bartomeu, Goldman Sachs, Camp Nou, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Lionel Messi, Bayern, Liverpool
PROČITAJ I OVO
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE