GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barcelona želi povratak Hezonje

Barcelona želi povratak Hezonje
KOŠARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 19:23
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
BARCELONA - Sergio Llull shvatio je da se tu nešto kuha. Nakon što je Šarunas Jasikevičius potpisao ugovor o trogodišnjoj vezi s klupom Barcelone, pa je na sve stigao jednako dugotrajan potpis ugovora Barcelone i Nicka Calathesa, a na sve se nadodala priča kako će posljednju godinu svoje čudesne karijere u Barceloni odigrati Pau Gasol - u međuvremenu su iz kluba demantirali pregovore s najvećim španjolskim košarkašem svih vremna - Realov bek pustio je Twitteru pitanje...

“Otkud vam novac?”

Barcelona je lani imala proračun od 40 milijuna eura, čime je, uz CSKA, bila najskuplja momčad izvan NBA lige. Ali je svejedno ostala kratka za epilog Eurolige (zbog pandemije), a nije niti na brzopoteznom turniru za naslov prvaka Španjolske stigla do trofeja. Svetislav Pešić abdicirao je, a prije nego se itko uspio suočiti s činjenicom kako je jedna od najtraženijih europskih klupa prazna, već je stigao dogovor s bivšim igračem, danas jednim od najboljih trenera izvan NBA lige, Šarunasom Jasikevičiusom.

- Bila je to to odluka o kojoj sam najmanje razmišljao u svojem životu, pišu Sportske novosti.

Tako je to opisao Jasikevičius, kojega se i proteklih sezona povezivalo s klupom Barce, ali nikada se nije dogodilo, jer je očito, tada, o svemu dobro promislio.

Barcelona je lani napravila korak ka definitivno novom smjeru. Nikola Mirotić, jedan od rijetkih europskih igrača koji je bez problema mogao dobiti ugovor u NBA ligi, i u većini klubova biti u petorci, odlučio se vratiti u Europu, ali ne u “svoj” Real, nego u tabor najljućeg rivala. Iz CSKA je doveden Cory Higgins, sjajan combo, čovjek koji je u stanju slomiti svakog rivala na terenu. A iz Šarasovog Žalgirisa stigao je Brandon Davies, centar koji je sjajan defanzivac, onaj koji oduzima nakon picka prednost bilo kojem napadu.

Dolazak Nicka Calathesa, pak, riješit će sve probleme Barce na titularnom playu, jer je tu, od vremena kad je Marcelinho Huertas držao uzde na parketu, Barcelona u statusu lutanja. Koliko je ono veliko, najbolje će posvjedočiti recentni turnir u Valenciji na kojemu je Adam Hanga često igrao playa, iako su tu bili i Thomas Huertel, pa i Kevin Pangos, kojega je proslavio Jaskievičius u Žalgirisu, ali u Barceloni se nije snašao.

Calathes je prva zvjerka, jer grčki reprezentativac i čovjek koji je osvojio šest naslova grčkog prvaka s Panathinaikosom, honoriran je lani izjavom tadašnjeg trenera Panathinaikosa, Ricka Pitina.

- Calathes je najbolji paser kojega sam ikada vidio.

Pitino je tu računao sve koje možete zamisliti, od Magica Johnsona, Johna Stocktona, Stevea Nasha, nije tu mislio samo na europske igrače. Iako je Pitino tu pretjerao, Calathes je za europska iskušenja prava napast.

U međuvremenu je Barcelona obnovila ugovor s Daviesom, Kyleom Kuricem i Pierreom Oriolom, a tu je i dalje Victor Claver, kao i Alex Abrines.

Šarunas Jasikevičius kroz sezone u Žalgirisu afirmirao je košarku koja je naslonjena na onu kojom je godinama Europom vladao Željko Obradović. S jednom razlikom. Ne postoji trener u Europi koji više inzistira na detaljima od Šarunasa Jasikevičiusa. Iako je zahtjevan, Europom kruži priča da su igrači sami znali otići na klupu ukoliko su napravili blok, ali su im stopala bila pod krivim kutom...

I u cijeloj toj priči oko nove Barcelone počela se provlačiti spekulacija kako bi krajem ljeta mogao stići još jedan igrač. Odnosno vratiti se u Blaugranu.

Riječ je o Mariju Hezonji koji je trenutačno u Disney svijetu čeka nastavak NBA lige sa svojim Portlandom. Možda je ta priča inicirana Hezonjinom objavom na Twitteru, u kojoj je pozdravio dolazak Jasikevičiusa u Barcelonu, a pri tome ne treba smetnuti s uma kako je Jasikevičius bio posljednji puta kao igrač u Barceloni u onoj sezoni (2012./13.) kada je Hezonja dobivao uvodne seniorske minute.

O čemu se radi? Kad je Hezonja odlazio u NBA, kao peti pick NBA drafta, u ljeto 2015. godine, Barcelona se odrekla dijela odštete na koju je imala pravo potpisujući s Hezonjom obvezu po kojoj se on, ukoliko se jednom vrati u Europu, mora prvo pojaviti u Barceloni.

Hezonja ima opciju, i to je njegova opcija za drugu godinu ugovora s Portlandom na 1,9 milijuna dolara. Ukoliko je ne aktivira, Hezonja postaje slobodan igrač i mogao bi zaraditi u Barceloni više nego u NBA ligi. Ukoliko se ne pojavi neka nova ponuda, jer Hezonja je imao u Knicksima i 6,5 milijuna dolara u sezoni.

Iako je ova priča tek u povojima i daleko je od realizacije, zvuči zgodno, kao što bi zgodno izgledala petorka Barce s kojom bi Jasikevičius lovio europski naslov: Calathes, Higgins, Hezonja, Mirotić, Gasol.

Iako, i ako ne bude tu Hezonja, pa i ako i ne bude Gasola, pokrit će se Šaras s Daviesom ili Claverom. Obojica su bili u NBA ligi. Kao i Calathes, Higgins, Mirotić i Abrines. Moćna je to momčad. I veliki izazov za Real Madrid, prije svega. U koji će, čim se steknu uvjeti za raskid ugovora s Cleveland Cavaliersima, stići naš Ante Žižić...

Tagovi: Barcelona, Mario Hezonja, Marcelinho Huertas, Šarunas Jasikevičius, Nick Calathes, Rick Pitino, Nikola Mirotić, Svetislav Pešić
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE