GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bartomeu optužen za korupciju, pušten na uvjetnu slobodu

Bartomeu optužen za korupciju, pušten na uvjetnu slobodu
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 14:16
Autor: SEEbiz / H
BARCELONA - Donedavni predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu te predstojnik njegova kabineta Jaume Masferrer pušteni su u utorak na uvjetnu slobodu nakon što su izašli pred istražnu sutkinju zbog sumnje za nanošenje financijske štete klubu prilikom sklapanja ugovora s kompanijom za praćenje društvenih mreža.

Bartomeu i Masferrer, koji su napustili svoje dužnosti u listopadu, u ponedjeljak su privedeni u svojim domovima. Noć su proveli u pritvoru policijske stanice u Barceloni gdje su odbili odgovarati na pitanja policije. U utorak oko 9.30 sati odvedeni su na sud gdje također nisu odgovarali na pitanja.

Unatoč tome sutkinja Alejandra Gil pustila ih je na uvjetnu slobodu.

Barcelona je krajem 2017. godine potpisala ugovor s kompanijom I3Venture koja je trebala pratiti sadržaj na društvenim mrežama, odnosno što se se piše i objavljuje o Barceloni, te istovremeno uljepšavati klupski imidž. Policija istražuje jesu li Bartomeu i Masferrer, ili možda netko od ostalih dužnosnika Barcelone, preplatili uslugu I3Venturea te zauzvrat od nje dobili novčanu proviziju.

Bivši potpredsjednik kluba Emilio Rousand je u travnju prošle godine izjavio za katalonski radio RAC 1 kako je "plaćen 1 milijun eura za nešto što vrijedi 100.000 eura".

Rousand je dodao je da je on bio u odboru nadležnom za račune te kompanije te da su oni bili razdijeljeni "da se izbjegne interna kontrola". Posebna interna kontrola obuhvaća račune iznad 200.000 eura. Iznos od milijun eura plaćen I3Ventureu je navodno bio podijeljen na pet dijelova od po 200.000 eura.

Grupa članova i navijača kluba "Dignitat Blaugrana" podnijela je prijavu kako bi policija istražila slučaj. Policija je u ponedjeljak ušla u klupske prostorije podno stadiona Camp Nou tražeći i pregledavajući dokumente.

Barcelona je priopćila kako u potpunosti surađuje s pravosuđem i policijom te je poručila kako je potrebno poštivati presumpciju nevinosti osoba pod istragom.
Policija je u ponedjeljak u uredima privela i generalnog direktora Óscara Graua te šefa pravne službe Romána Gómeza Pontia. Obojica su puštena iz policijske postaje u ponedjeljak navečer.
Prije godinu dana su mediji izvijestili da je kompanija I3Venture stvarala preko društvenih mreža umjetne profile preko kojih je pisala negativne komentare o protivnicima predsjednika Josepa Marije Bartomeua, uključujući kandidata za predsjedničke izbore Victora Fonta, ali i kapetana Lionela Messija koji oteže s produženjem ugovora.
Barcelona je u travnju bila najavila podizanje sudske tužbe protiv Rousanda zbog njegovih izjava te poručila kako internu reviziju provodi revizorska kuća PWC. Prema izvješću PWC-a nije bilo nepravilnosti u poslovanju I3Venturea niti je bilo naznaka da je Barcelona preplatila usluge te kompanije.
Policijska operacija i istraga odvijaju se uoči prijevremenih izbora za predsjednika Barcelone. Izbori se održavaju u nedjelju. Bartomeu je s dužnosti predsjednika odstupio u listopadu pod pritiskom loših sportskih rezultata koji su kulminirali u kolovozu porazom od 2-8 od Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka. Mandat mu je istjecao u ljeto 2021. godine. Kapetan i najbolji igrač Lionel Messi nije produžio ugovor koji mu istječe 30. lipnja.

Tagovi: Josep Maria Bartomeu, Óscar Grau, Román Gómez Ponti, Lionel Messi, Joan Laporta, Jaume Masferre, Barcelona
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE